Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2008

Η ΣΕΡΒΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ

Ανδρες της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στην εθνικά διαιρεμένη Μιτρόβιτσα του βόρειου Κοσόβου

Σε επιφυλακή το ΝΑΤΟ

Φόβοι για ξέσπασμα βιαιοτήτων στο ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο
Πρίστινα

20/02/08

Τελευταία ενημέρωση 22:30

Ανησυχία για επιδείνωση της κατάστασης στο Κόσοβο μετά τα επεισόδια που κατέστησαν αναγκαία την επέμβαση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης. Οι Σέρβοι προγραμματίζουν νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και το ΝΑΤΟ κλείνει τα βόρεια σύνορα του Κοσόβου με τη Σερβία. Νέο ρωσικό «κατηγορώ» για την υπό ανάπτυξη πολιτική αποστολή της ΕΕ...

Τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα έκλεισαν την Τετάρτη τους δρόμους που συνδέουν το βόρειο Κόσοβο με τη Σερβία, υπό το φόβο διέλευσης από τα σύνορα Σέρβων εθνικιστών. Μεγάλη διαδήλωση προγραμματίζεται την Πέμπτη στο Βελιγράδι από τη σερβική κυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Το απόγευμα της Τετάρτης, περίπου 3.000 Σέρβοι του Κοσόβου πραγματοποιήσαν διαδήλωση σε γέφυρα της πόλης Μιτρόβιτσα, που χωρίζει τις δύο κοινότητες, φωνάζοντας το σύνθημα: «Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από το Κόσοβο». Η δύναμη του ΟΗΕ απέκλεισε την γέφυρα, ενώ ελικόπτερα του ΝΑΤΟ πετούσαν πάνω από τη συγκέντρωση.

Σε περιοχές που απέχουν περίπου 30 χλμ από την εθνικά διαιρεμένη Κοσόφσκα-Μιτρόβιτσα εξοργισμένοι Σέρβοι πυρπόλησαν την Τρίτη αστυνομικά και τελωνειακά φυλάκια που διοικεί η αστυνομία και του ΟΗΕ και του Κοσόβου. Οι διαδηλωτές είχαν φθάσει με κονβόι αυτοκινήτων και λεωφορείων σε μία εμφανώς καλά προγραμματισμένη κίνηση.

Οι αστυνομικοί του Κοσόβου και οι τελωνειακοί του ΟΗΕ αναγκάστηκαν να αποχώρησουν, την ώρα που τα πλήθη των Σέρβων κατεδάφιζαν με πλαστικά εκρηκτικά και μπουλντόζες τα συνοριακά φυλάκια. Η τεταμένη κατάσταση κατέστησε αναγκαία την πρώτη επέμβαση της ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης (KFOR) από τις σοβαρές ταραχές του Μαρτίου του 2004.

Ο διοικητής της KFOR κατηγόρησε την τοπική σερβική ηγεσία για την ενορχήστρωση των επεισοδίων. «Ορισμένοι τοπικοί ηγέτες ανέλαβαν τεράστια ευθύνη, εμπλέκοντας γυναίκες και παιδιά στην επιχείρηση αυτή και θέτοντάς τους σε κίνδυνο» δήλωσε ο διοικητής της KFOR έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι.

Για λόγους ασφαλείας μία προπαρασκευαστική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ, αποσύρθηκαν από το βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός υπερτερεί, μεταδίδουν ανταποκριτές διεθνών ειδησεογραφικών μέσων.

Από πλευράς του, ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κόσοβο, Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να πάρει τον έλεγχο των φυλακίων για να διασφαλίσει την πλήρη κυριαρχία του σερβικού κράτους. Στην πράξη εξελίσσεται μία απόπειρα διχοτόμησης του Κοσόβου, την οποία καλούνται να εμποδίσουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ.


Παράλληλα, ο Σέρβος αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Ντούσαν Σπασόγεβιτς προειδοποίησε τις ένοπλες αλβανικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στις νότιες και κεντρικές περιοχές της Σερβίας ότι θα υπάρξει «μηδενική ανοχή» απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση.

«Προειδοποιήσαμε τις ομάδες ότι αν μπερδευτούν στα πόδια του στρατού θα αντιμετωπιστούν με τον πιο αυστηρό τρόπο» σημείωσε ο υπουργός από τη Βιέννη, έπειτα από συνάντηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).Η προειδοποίηση αυτή δεν αφορά το Κόσοβο, καθώς η Σερβία έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί την αρχή της δύναμης KFOR του ΝΑΤΟ, όπως ορίζει η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αναμένεται η αποστολή της ΕΕ

Την Τετάρτη άρχισε η θητεία του Ολλανδού διπλωμάτη Πίτερ Φάιθ, ο οποίος ορίστηκε ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το Κόσοβο «για να συμβουλεύει και να υποστηρίζει την πολιτική διαδικασία» και συντονίζει τις ενέργειες της Ένωσης. Ο Φάιθ και η ΕΕ παίρνουν τη σκυτάλη από την αποστολή του ΟΗΕ, η οποία διοικεί το Κόσοβο από το 1999.

Η πρώτη κίνηση του Φάιθ ήταν να προσπαθήσει να ηρεμήσει τα πνεύματα, διαβεβαιώνοντας τη Σερβική μειονότητα στο Κόσοβο ότι δεν υπάρχει κάτι δόλιο στην αποστολή της ΕΕ, αντιθέτως στόχος της είναι να παρακολουθεί τις Αρχές του Κοσόβου και να εξασφαλίσει τα δικαιώματα της μειονότητας.

Ως προς την αστυνομική-δικαστική αποστολή της ΕΕ, η ανάπτυξή της αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων και επικεφαλής της θα είναι ο Γάλλος στρατηγός Ιβ ντε Κερμπαμπόν. «Για περίπου τέσσερις μήνες θα περάσουμε μια μεταβατική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ θα έχουν τον επιχειρησιακό έλεγχο» επισήμανε ο Πίτερ Φάιθ.

Την πολιτική αποστολή της ΕΕ, η οποία θα αριθμεί 2.000 άνδρες, απορρίπτουν ως παράνομη η Σερβία και η Ρωσία. «Δεν έχει ουδεμία νομική βάση και δεν συμβαδίζει με τον 'οδικό χάρτη' Ρωσίας - ΕΕ, όπου αναγνωρίζεται η ανάγκη εδραίωσης του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ» κατήγγειλε εκ νέου την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μιχαήλ Καμίνιν υποστηρίζει ότι «η ΕΕ συνεχίζοντας το μονομερές σενάριο επίλυσης του προβλήματος στο Κόσοβο, δρα σε βάρος της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, ενθαρρύνει τις αυτονομιστικές τάσεις στον κόσμο, πολύ περισσότερο που οι αποφάσεις ελήφθησαν παρακάμπτοντας το ΣΑ του ΟΗΕ».

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης χαρακτηρίζει «συλλογή αλληλοαποκλειόμενων θέσεων και παραλογισμών τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ και δηλώνει ότι προκαλούν στη Ρωσία απορία οι 'παράλογες' αναφορές της ΕΕ στην 'προσήλωση' στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και το ψήφισμα 1244».

Μία ημέρα νωρίτερα ο Σεργκέι Γιαστρέμπσκι, ειδικός εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου για τις σχέσεις της χώρας με τη Ευρωπαϊκή Ενωση, προειδοποιούσε ότι η κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κόσοβου θα έχει «συνέπειες» στις σχέσεις της Μόσχας με τις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ επιμένουν ότι θέλουν καλές σχέσεις με τη Σερβία και υπόσχονται στήριξη στην προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, εφόσον το Βελιγράδι αλλάξει στάση στο θέμα του Κοσόβου.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς

Οι διπλωματικές κινήσεις της Σερβίας
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς δήλωσε ότι οι σχέσεις της χώρας του με τα κράτη που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας έκανε τη δήλωση αυτή από το Στρασβούργο, όπου βρίσκεται για διαβουλεύσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Γέρεμιτς τόνισε ότι η διαπραγμάτευση για την προσέγγιση της Σερβίας με την ΕΕ συνεχίζεται, καθώς δεν είναι η Ένωση που αναγνώρισε το Κόσοβο, αλλά μεμονομένα κράτη - μέλη.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του ότι η Σερβία εξακολουθεί να θεωρεί το Κόσοβο τμήμα της και ότι «δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει ένα αναγνωρισμένο κράτος του Κοσόβου στα Βαλκάνια». Επανέλαβε, δε, ότι η Σερβία δεν θα επιτρέψει την είσοδο του Κοσόβου στους διεθνείς οργανισμούς που η ίδια είναι μέλος.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς πραγματοποιεί την Πέμπτη επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία, η οποία είναι από τις χώρες που έχουν δηλώσει πως δεν θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο.

Ως προς την ταχύτατη διαδικασία αναγνώρισης της ανεξαρτησίας, η Γερμανία, η Λετονία και Αυστρία αναγνώρισαν και επισήμως την Τετάρτη το ανεξάρτητο Κόσοβο, ενώ ανάλογη πρόθεση εξέφρασε η Νορβηγία. Η ανεξαρτησία του Κοσόβου αποτελεί «αναπόφευκτη κατάληξη» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών εν όψει της επίσημης αναγνώρισης την Πέμπτη.

Από την πλευρά της, η Σερβία συνεχίζει να εφαρμόζει διπλωματικά αντίμετρα με τελευταία εξέλιξη τις ανακλήσεις των πρεσβευτών της από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Αυστραλία.

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις (καθώς και η Τουρκία) κινήθηκαν άμεσα προς την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, έχοντας απέναντί τους τη Ρωσία, την Κίνα και μερίδα κρατών-μελών της ΕΕ που απορρίπτουν ή στέκονται επιφυλακτικά έναντι της απόσχισης υπό το φόβο ενθάρρυνσης αυτονομιστικών τάσεων.

Πηγή:in.gr - Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΥΚΑΓΙΑ ΠΥΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΙΡΙΑ
ΚΑΙ ΣΤΑ ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ
ΚΑΙ ΓΑΛΑΝΑ ΜΑΤΙΑ
ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΛΑΒΟΚΟΥΜΟΥΝΙΑ