Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2008

Οι Σέρβοι του Κοσόβου θα σχηματίσουν το κονοβούλιό τους σε συμφωνία με το Βελιγράδι.Οι Σέρβοι του Κοσόβου απέρριψαν σήμερα την ανεξαρτησία της επαρχίας που αναμένεται να ανακηρυχθεί την Κυριακή και αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους κοινοβούλιο σε συμφωνία με το Βελιγράδι κατά τις σερβικές δημοτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν το Μάιο.

συνέλευση των σερβικών δήμων και κοινοτήτων (στο Κόσοβο) αποφάσισε να οργανώσει σε συντονισμό με το Βελιγράδι στις 11 Μαΐου δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για να εκλεγεί το κοινοβούλιο του Κοσόβου", σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας συνεδρίασης της συνέλευσης αυτής στη Κοσόβσκα Μιτροβίτσα (βόρειο Κόσοβο).

Η Κοσόβσκα Μιτροβίτσα είναι διαιρεμένη κατά μήκος ενός ποταμού, του Ιμπάρ, αναμέσα σε 40.000 Σέρβους, που ζουν στο βόρειο τμήμα, και 80.000 Αλβανούς, που κατοικούν στο νότιο.

"Η διακήρυξη (της ανεξαρτησίας) των αυτονομιστών δεν δημιουργεί καμιά υποχρέωση για μας", υπογραμμίζει η συνέλευση, η οποία αποφάσισε να δράσει ως τις δημοτικές εκλογές "σε συμφωνία με τις αρχές του Βελιγραδίου.

Περίπου 120.000 Σέρβοι έχουν παραμείνει στο Κόσοβο μετά τη σύγκρουση του 1998-1999 ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις και τους αλβανούς αυτονομιστές.

Περισσότεροι από τους μισούς ζουν σε θυλάκους υπό την προστασία της δύναμης του ΝΑΤΟ που αναπτύχθηκε στο τέλος του πολέμου για να διασφαλίσει την ειρήνη. Οι άλλοι είναι συγκεντρωμένοι στο βόρειο τμήμα της επαρχίας.

Η δημιουργία ενός σερβικού κοινοβουλίου στο Κόσοβο θα σημάνει την εγκαθίδρυση παράλληλων σερβικών θεσμών στο Κόσοβο, οι οποίοι θα είναι πιστοί στο Βελιγράδι και θα αρνούνται την εξουσία της Πρίστινας.

Η συνέλευση των Σέρβων του Κοσόβου αποφάσισε επίσης να οργανώσει διαδηλώσεις σε πολλές τοποθεσίες του Κοσόβου την ερχόμενη Δευτέρα για να εκφράσει την αντίθεσή της στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τους αλβανικούς θεσμούς της επαρχίας.

Τάχθηκαν ακόμη εναντίον της ανάπτυξης, «χωρίς απόφαση του ΟΗΕ», μιας αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο και ζήτησαν από τις αρχές του Βελιγραδίου να αρνηθούν να υπογράψουν οποιοδήποτε έγγραφο με την ΕΕ, ιδιαίτερα τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης, πρώτο βήμα προς την ένταξη στην Ευρώπη των 27.

«Είναι μια αποστολή κατοχής την οποία πρέπει να μποϊκοτάρουμε αρνούμενοι να προσφέρουμε στα μέλη της ακόμη και φαγητό και καφέ στα εστιατόρια», δήλωσε ο Μίλαν Ιβάνοβιτς, ένας από τους ηγέτες του βορείου Κοσόβου.

Πηγή:'Εθνος - Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: