Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου 2008

Κόσσοβο:Έκρηξη σε κτίριο του ΟΗΕ- "Ανυπακοή" στην Πρίστινα δηλώνουν Σέρβοι αστυνομικοίΑΝΤ1
09:48, ανανέωση: πρίν 1 ώρα & 35'

Έκρηξη σημειώθηκε την Πέμπτη στο σερβικό τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα, στο Κόσσοβο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο οχήματα των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονταν σε ένα συγκρότημα όπου στεγάζεται η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές του ΟΗΕ.

Επί τόπου έσπευσαν Πορτογάλοι στρατιώτες της ΝΑΤΟικής δύναμης, οι οποίοι απέκλεισαν το χώρο προκειμένου να ελεγχθεί από ειδικούς ερευνητές του ΟΗΕ.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κοσσόβου ανέφερε ότι παραμένει άγνωστο αν είχε τοποθετηθεί κάποιος εκρηκτικός μηχανισμός κάτω από τα οχήματα ή αν οι δράστες εκτόξευσαν τη βόμβα από απόσταση.

Εν τω μεταξύ, οι 120 Σέρβοι αστυνομικοί, που υπηρετούν σε αστυνομικά τμήματα στο κεντρικό Κόσσοβο, έπαψαν από την Παρασκευή να υπακούουν στις διαταγές της διοίκησης της αστυνομίας του Κοσσόβου.

Κατά την διάρκεια συνάντησης των Σέρβων αστυνομικών, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην σερβική κωμόπολη Γκρατσάνιτσα, ανακοινώθηκε η απόφασή τους να πάψουν να υπάγονται στην Αστυνομική Δύναμη Κοσσόβου (KPS), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Οι Σέρβοι αστυνομικοί ζητούν την σύσταση αστυνομικών τμημάτων στους σερβικούς θύλακες, που θα ανήκουν διοικητικά στην αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ (UNMIK).

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κοσσόβου, Βεϊτόν Ελσάνι, επιβεβαίωσε ότι οι Σέρβοι αστυνομικοί κατέθεσαν αίτημα να υπαχθούν στην UNMIK, ωστόσο ανέφερε ότι στελέχη της αστυνομίας του Κοσσόβου, κατά τις συναντήσεις που είχαν με εκπροσώπους των Σέρβων αστυνομικών, διεμήνυσαν ότι "εάν επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται στην αστυνομία θα πρέπει να αποδεχθούν τη διοίκηση της KPS".

Πηγή:news.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: