Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

Κυστικό τεράτωμα που βρέθηκε στις ωοθήκες 16χρονης Γιαπωνέζας, περιείχε έναν μικροσκοπικό τέλεια σχηματισμένο εγκέφαλο. Τερατώματα που περιέχουν εγκεφαλικά κύτταρα, συνδέονται με την εμφάνιση της Anti-NMDAR εγκεφαλίτιδας


 ένα ασυνήθιστο κυστικό τεράτωμα βρέθηκε στις ωοθήκες ενός 16χρονου κοριτσιού, στην Ιαπωνία,
το ώριμο κυστικό τεράτωμα  (mature cystic teratoma)  πλάτους 10 εκατοστών ανακαλύφθηκε τυχαία, όταν το κορίτσι υποβλήθηκε σε σκωληκοειδεκτομή.
Η λέξη «τεράτωμα» προέρχεται από την ελληνική λέξη τέρας (ένζωος οργανισμός που έχει δυσμορφίες,  ακανόνιστη σωματική διάπλαση )

οι γιατροί άνοιξαν το ώριμο κυστικό τεράτωμα, (ή δερμοειδή κύστη) την  άμορφη αυτή μάζα από κύτταρα -διαφορετικού τύπου ιστών- που μεγάλωνε μέσα στο σώμα του κοριτσιού.
ήταν ένας καλοήθης όγκος που περιβάλλονταν από μια κάψουλα και ήταν σχετικά εύκολο να ανοιχτεί.
Περιείχε ιστό από οστά, νεύρα, τρίχες ακόμη και δόντια.
περιείχε επίσης έναν μικροσκοπικό εγκέφαλο, ανεπτυγμένο και οργανωμένο με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να μεταδώσει ηλεκτρικά ερεθίσματα μεταξύ των νευρώνων. Βρέθηκαν σχηματισμένοι θύλακες τριχών ενώ τη μάζα που ήταν σαν μικρός εγκέφαλος (περίπου 3 εκ.φάρδος) κάλυπτε ένα λεπτό στρώμα με με οστέινη δομή.
Περαιτέρω λεπτομερέστερη ανάλυση έδειξε ότι, ήταν μια μικρή έκδοση παρεγκεφαλίτιδας (δομή του εγκεφάλου -βρίσκεται κάτω από τα δύο ημισφαίρια- που παίζει σημαντικό ρόλο στον συντονισμό των κινήσεων. Δέχεται αισθητικές πληροφορίες και στη συνέχεια επηρεάζει νευρικές οδούς, ώστε να προκαλέσει τις λεπτές, ήπιες και συνδυασμένες κινήσεις. Βρίσκεται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου και καλείται «ελάσσων εγκέφαλος»)   ενώ μια μάζα στη μία πλευρά έμοιαζε με εγκεφαλικό στέλεχος  (το πιο ουριαίο τμήμα του εγκεφάλου που δομικά αποτελεί συνέχεια του νωτιαίου μυελού. Το εγκεφαλικό στέλεχος ήταν από τις πρώτες δομές του εγκεφάλου που εξελίχθηκαν, από το στέλεχος διέρχονται νεύρα που συνδέουν το υπόλοιπο σώμα με την παρεγκεφαλίτιδα και τον υπόλοιπο εγκέφαλο.το εγκεφαλικό στέλεχος είναι υπεύθυνο για πολλές ζωτικές λειτουργίες του σώματος, όπως τη ρύθμιση της συχνότητας του παλμού της καρδιάς, της πίεσης του αίματος και του ρυθμού της αναπνοής. Παίζει ρόλο στις διαδικασίες του ύπνου και της αφύπνισης)

Το κυστικό τεράτωμα δεν πρέπει να συγχέεται με τα παρασιτικά δίδυμα, που αναπτύσσονται από ένα ξεχωριστό έμβρυο που απορροφήθηκε, ενώ ζούσε στη μήτρα.
τα τερατώματα δημιουργούνται από τα δικά μας περιπλανώμενα κύτταρα.
Η αιτία της δημιουργίας τους είναι άγνωστη, μπορεί να δημιουργούνται από ανώριμα ωάρια, που  παράγουν ανοργάνωτα, διάφορα μέρη του σώματος. όπως και με κάθε καρκίνο, σχηματίζονται όταν τα κανονικά σήματα που ελέγχουν την κυτταρική ανάπτυξη αποτυγχάνουν.

συμβαίνει επίσης, τα τερατώματα να ενεργούν , όπως τα βλαστικά κύτταρα που δεν λειτουργούν σωστά ως σύστημα ανάπλασης του οργανισμού, που ανανεώνει εξειδικευμένα κύτταρα.
Περίπου 20% των όγκων στις ωοθήκες, περιέχουν διαφοροποιημένους (ξένους) ιστούς και συνήθως είναι καλοήθεις.
"Τα κύτταρα του εγκεφάλου βρίσκονται συχνά σε τερατώματα των ωοθηκών, αλλά είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για αυτά να οργανωθούν σε κατάλληλες δομές του εγκεφάλου" όπως, λέει ο Masayuki Shintaku στο Ιατρικό Κέντρο Shiga για ενήλικες στην Ιαπωνία, όπου  μελέτησαν τον όγκο.
 "ο μικροσκοπικός εγκέφαλος αναπτύχθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε τα ηλεκτρικά ερεθίσματα να μπορούν να μεταδοθούν μεταξύ των νευρώνων, όπως ακριβώς και σε ένα φυσιολογικό εγκέφαλο" λέει ο Shintaku.
Η Angelique Riepsamen  στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, συμφωνεί.
"δομικά στοιχεία του νευρικού συτήματος -νευρώνες- αναφέρονται συχνά σε τερατώματα των ωοθηκών, αλλά δομές που μοιάζουν με τον εγκέφαλο ενός ενήλικα, είναι σπάνιες" λέει
αλλά  δεν υπάρχει περίπτωση, αυτό το κομμάτι της ουσίας του εγκεφάλου, μέσα στις ωοθήκες,  να μπορούσε να αισθάνεται ή να σκέφτεται.
Εγκεφαλικά κύτταρα που συχνά ανακαλύπτονται σε τερατώματα ωοθηκών , είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να φθάσουν σε τέτοιο σημείο οργάνωσης που να μοιάζουν με εγκέφαλο.
H κοπέλλα δεν παρουσίασε κανένα νευρολογικό ή άλλο σύμπτωμα.
Τερατώματα που περιέχουν εγκεφαλικά κύτταρα, συνδέονται με την εμφάνιση της Anti-NMDAR εγκεφαλίτιδας

H 16χρονη Γιαπωνέζα δεν παρουσίασε κάποιο σύμπτωμα και η αφαίρεση του κυστικού τερατώματος από τις ωοθήκες της, έγινε με επιτυχία.
είναι γνωστό όμως ότι τα τερατώματα  -που μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα όργανα, όπως στον εγκέφαλο, θυρεοειδή, στο ήπαρ,στον πνεύμονα και στις ωοθήκες -προκαλούν ψυχολογικά προβλήματα, όπως αλλαγές στην προσωπικότητα, παράνοια, σύγχυση, διέγερση, σπασμούς και απώλεια μνήμης.

αυτό συμβαίνει πιθανότατα ως αποτέλεσμα της προσπάθειας του σώματος , να ξεφορτωθεί τον ξένο -το τεράτωμα με τα εγκεφαλικά κύτταρα- αλλά με αυτόν τον τρόπο κάνει μια διπλή επίθεση,  που επηρεάζει και τον εγκέφαλο.
Tο ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά ενάντια στα εγκεφαλικά κύτταρα του τερατώματος και μετά οπουδήποτε  αναγνωρίζει εγκεφαλικά κύτταρα, δηλαδή στον εγκέφαλο

η Anti-NMDAR εγκεφαλίτιδα σχετίζεται με όγκους ως επί το πλείστον τερατώματα των ωοθηκών, και έτσι μπορεί να θεωρηθεί ένα παρανεοπλασματικό σύνδρομο.
Προκαλείται από υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι  μια αυτοάνοση αντίδραση 
(αυτοάνοση φλεγμονή του εγκεφάλου)  γνωστή ως εγκεφαλίτιδα του αντισώματος έναντι του υποδοχέα NMDAR ή Anti NMDAR εγκεφαλίτιδα.

είναι μια οξεία αυτοάνοση μορφή εγκεφαλίτιδας που  έχει ανακαλυφθεί σχετικά πρόσφατα,(κατηγοριοποιήθηκε το 2007) αλλά αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή μη λοιμώδους εγκεφαλίτιδας στους ανθρώπους.

Tο ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά ενάντια στα εγκεφαλικά κύτταρα του τερατώματος και μετά οπουδήποτε  αναγνωρίζει εγκεφαλικά κύτταρα, δηλαδή στον εγκέφαλο
Ωστόσο υπάρχει σημαντικός αριθμός περιπτώσεων εμφάνισης της νόσου, στις οποίες δεν ανιχνεύτηκε όγκος
Pριν από την εμφάνιση της νόσου, εμφανίζονται πρόδρομα -βδομάδες ή μήνες πριν την έναρξη της νόσου- συμπτώματα (συνήθως γριππώδη, παρόμοια με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού)
κατά τη διάρκεια του αρχικού σταδίου της νόσου, ένα κοινό πρώτο σύμπτωμα είναι οι αλλαγές συμπεριφοράς. (διέγερση, παράνοια, ψύχωση, βίαιες συμπεριφορές, επιληπτικές κρίσεις και περίεργες κινήσεις, κυρίως των χειλιών και του στόματος)
Κάποια άλλα συμπτώματα τυπικά κατά τη διάρκεια της έναρξης της νόσου περιλαμβάνουν μειωμένη γνωστική λειτουργία, ελλείμματα μνήμης και προβλήματα λόγου συμπεριλαμβάνονται η αφασία,η εμμονή ή αλαλία)
Kαθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται ιατρικώς επείγοντα και συχνά περιλαμβάνουν δυσλειτουργία του αυτόνομου συστήματος , υποαερισμό , παρεγκεφαλιδική αταξία , ημιπάρεση , απώλεια συνείδησης, ή κατατονία . Κατά τη διάρκεια αυτής της οξείας φάσης, οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται θεραπεία σε μία μονάδα εντατικής θεραπείας
 στο γερμανικό κέντρο νευροεκφυλιστικών νόσων και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charite του Βερολίνου ερευνητές με ειδικότητα στην εγκεφαλίτιδα, εντόπισαν στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης υψηλές συγκεντρώσεις αντισωμάτων τα οποία προσδένονται εξειδικευμένα στις υπομονάδες NR1 του υποδοχέα NMDA.
τα συγκεκριμένα αντισώματα ενδέχεται να προκάλεσαν εγκεφαλίτιδα.

πηγές 6-1-17
 https://www.newscientist.com/article/2117286-miniature-brain-and-skull-found-inside-16-year-old-girls-ovary/

http://www.sciencealert.com/a-tiny-brain-skull-and-hair-have-been-extracted-from-a-teen-s-ovary

  το ΤΕΡΑΣ που ΖΕΙ μέσα στο ΣΩΜΑ μας
 στην περίπτωση «Fetus in fetu», o  εσωτερικός παρασιτικός δίδυμος αδελφός είναι ίσως έμψυχος οργανισμός,  δηλαδή ζει και αναπτύσσεται παράλληλα με τον άνθρωπο που τον φιλοξενεί μέσα στο σώμα του.  Οδηγεί τον ξενιστή του σε υποσιτισμό -αφού τρέφεται με το αίμα του-και μπορεί να έχει ικανότητα σκέψης και συναισθήματος
«Ο εσωτερικός παρασιτικός δίδυμος αδελφός, βρίσκεται στην κοιλιά, στο 80% των περιπτώσεων, αν και υπήρξαν αναφορές παρασιτικών διδύμων που είχαν διεισδύσει μέσα στο κρανίο»

το ώριμο  κυστικό τεράτωμα δεν πρέπει να συγχέεται με τα παρασιτικά δίδυμα, που αναπτύσσονται από ένα ξεχωριστό έμβρυο που απορροφήθηκε, ενώ ζούσε στη μήτρα.
Τα τερατώματα δημιουργούνται από τα δικά μας περιπλανώμενα κύτταρα.
Η αιτία της δημιουργίας τους είναι άγνωστη, μπορεί να δημιουργούνται από ανώριμα ωάρια, που  παράγουν ανοργάνωτα, διάφορα μέρη του σώματος.
Η λέξη «τεράτωμα» προέρχεται από την ελληνική λέξη τέρας (ένζωος οργανισμός που έχει δυσμορφίες,  ακανόνιστη σωματική διάπλαση )

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την περίπτωση «Fetus in fetu», σαν μια παραλλαγή ώριμου τερατώματος (mature teratoma)

Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι, στην περίπτωση «Fetus in fetu» υπάρχει συγχώνευση διαφορετικών οργανισμών και έχουμε έναν άνθρωπο χίμαιρα,  ενώ το τεράτωμα δημιουργείται από  κύτταρα του ίδιου  οργανισμού

Η ομοιότητα είναι ότι τόσο ο εσωτερικός παρασιτικός δίδυμος, όσο και το εσωτερικό ώριμο τεράτωμα -που συνήθως περιέχει εγκεφαλικά κύτταρα- οδηγούν τον άνθρωπο που τα φιλοξενεί σε θανατηφόρα προβλήματα υγείας, που δύσκολα εντοπίζεται η αιτία τους -συχνά τόσο ο παρασιτικός δίδυμος όσο και το τεράτωμα, ζουν για πολλά χρόνια μέσα στο σώμα που τα φιλοξενεί, χωρίς να ανιχνεύονται και να εντοπίζονται-

 σχετική η ανάρτηση μας
31 Μαρτίου 2017  περίπτωση «Fetus in fetu» στην Ινδονησία, στην κοιλιά ενός 10μηνου αγοριού μεγάλωνε ο δίδυμος παρασιτικός αδελφός του
πηγή  http://hellenicrevenge.blogspot.com/2017/03/fetus-in-fetu-10.html

και επίκαιρη η ταινία "η Πεντάμορφη και το Τέρας" του Μπιλ Κοντον που κυκλοφόρησε στις 16-1-17 στην Ελλάδα


Δεν υπάρχουν σχόλια: