Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

περίπτωση «Fetus in fetu» στην Ινδονησία, στην κοιλιά ενός 10μηνου αγοριού μεγάλωνε ο δίδυμος παρασιτικός αδελφός του
Ινδονησία, δίδυμο παρασιτικό αδελφάκι «Fetus in fetu» μεγάλωνε μέσα στην κοιλιά ενός 10μηνου αγοριού.
Πρόκειται για την ασυνήθιστη κατάσταση «Fetus in fetu», δηλαδή μέσα στο σώμα του παιδιού αναπτύσσονταν και τρέφονταν από το αίμα του, τα υπολειμματικά όργανα ενός παρασιτικού δίδυμου αδελφού.
Οι γονείς του Muhammad Abdalul Zikri Hakim σκέφτηκαν ότι το 10 μηνών αγοράκι τους, είχε έναν όγκο και στις 11-3-17 το μετέφεραν στο νοσοκομείο
Ο Zikri υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία  κοιλίας, όπου εντοπίστηκε ένας όγκος σε σχήμα εμβρύου με σχηματισμένο τον σκελετό της  σπονδυλικής στήλης και των άκρων.

"Οι γιατροί στο νοσοκομείο Indonesia's West Nusa Tenggara local hospital,  (στη Mataram στο νησί του Lombok) υποψιάστηκαν ότι ο Muhammad μεγάλωνε στην πραγματικότητα ένα δίδυμο έμβρυο μέσα στο δικό του σώμα" ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το ABC.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου δήλωσε ότι ο Zikri είναι υποσιτισμένος  και θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να βελτιωθεί η κατάστασή του, για να προχωρήσουν στη χειρουργική διαδικασία αφαίρεσης των υπολειμματικών οργάνων του παρασιτικού διδύμου αδελφού, που αναπτύσσονταν μέσα στην κοιλιά του.
"Ο υποσιτισμός προκαλείται από την ύπαρξη των ιστών ενός ξένου οργανισμού που βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματος του Zikri, αναπτύσσεται παρασιτικά και τρέφεται από το σώμα του" είπε ο Dr Fikri σύμφωνα με το ABC
Ο διευθυντής του νοσοκομείου Lalu Hamzi Fikri ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι "στις 25-3-17 μια ομάδα γιατρών εκτέλεσε τη χειρουργική επέμβαση στον Zikri και κατάφερε να αφαιρέσει το 400 γραμμαρίων δίδυμο αγέννητο αδελφάκι του"
"ο  μικρούλης Zikri Hakim αναρρώνει καλά" είπε.
Η εξέταση του παρασιτικού διδύμου αδελφού που αφαιρέθηκε, αποκάλυψε ότι ήταν επίσης αγόρι, αλλά δεν είχε αναπτυχθεί πλήρως.
Αυτό ταιριάζει με προηγούμενες περιγραφές της κατάστασης «Fetus in fetu»  μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση κατά την οποία ένα ή περισσότερα, μερικώς σχηματισμένα έμβρυα αναπτύσσονται στο εσωτερικό του σώματος ενός άλλου εμβρύου.

Από την πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση γύρω στο 1800, υπήρξαν λιγότερες από 200 καταστάσεις «Fetus in fetu» σε παγκόσμιο επίπεδο. Το μερικώς ανεπτυγμένο έμβρυο (με τα υπολειμματικά όργανα) έχει συνήθως μια σπονδυλική στήλη, τα άκρα και διάφορα όργανα, αλλά δεν έχει εγκέφαλο ή κρανίο,   λειτουργεί σαν παράσιτο και τρέφεται με το αίμα που του παρέχει το μεγαλύτερο έμβρυο στο οποίο περικλείεται.
Παρασιτικά έμβρυα έχουν βρεθεί σε πολλά διαφορετικά σημεία του σώματος του ξενιστή τους, όπως στην κοιλιά, στο στήθος, στο κρανίο και στο όσχεο. Σε μία περίπτωση που αναφέρθηκε το 2008,  11 εμβρυϊκές μάζες βρέθηκαν μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα ενός νεογέννητου μωρού στις ΗΠΑ.

Η κατάσταση του παρασιτικού διδύμου, προκύπτει όταν ένα δίδυμο απορροφάται από το άλλο στη μήτρα, λέει ο Mark Umstad στο Νοσοκομείο Royal Women's Hospital  στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. "Αυτό είναι δυνατό μόνο εάν τα δίδυμα έμβρυα προέρχονται από το ίδιο ωάριο και μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα" λέει.
Τα έμβρυα ξεκινούν ως επίπεδοι δίσκοι, αλλά μέσα σε 4 εβδομάδες ανάπτυξης, αρχίζουν να διπλώνουν για να σχηματίσουν το βασικό σχήμα του σώματος.

Η στενή εγγύτητα των πανομοιότυπων δίδύμων σημαίνει ότι κάποιο μπορεί μερικές φορές να διπλωθεί μέσα στο άλλο κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το δίδυμο είναι πιο πιθανό να απορροφηθεί με αυτό τον τρόπο αν υπάρχει μια  βλάβη.
"Η θέση του εμβρύου «Fetus in fetu»  εξαρτάται από το που παγιδεύεται αυτό, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναδίπλωσης"  λέει ο Umstad.

Η πρόοδος στο υπερηχογράφημα του ανθρώπινου εμβρύου, κάνει ευκολότερο τον εντοπισμό των παρασιτικών διδύμων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επιτρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά, αμέσως μετά τη γέννησή τους.
 Αλλά μερικές φορές δεν γίνονται αντιληπτά παρά πολύ αργότερα. Για παράδειγμα, στις αρχές του 1990, ένα έμβρυο βρέθηκε στην άνω κοιλιακή χώρα ενός Ιταλού που ήταν 47 ετών.

Η κατάσταση είναι συχνά ασυμπτωματική, αλλά μπορεί να προκαλέσει πόνο αν η εμβρυϊκή μάζα πιέζει τα εσωτερικά όργανα του δίδυμου ξενιστή.
Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υποσιτισμό επειδή το παγιδευμένο δίδυμο αντλεί από τα θρεπτικά συστατικά του ξενιστή.
"Είναι πιθανό ότι η συχνότητα της κατάστασης  «Fetus in fetu» θα αυξηθεί, καθώς η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή συμβαίνει συχνότερα και αυξάνει την πιθανότητα σύλληψης πανομοιότυπων διδύμων" λέει ο Mark Umstad
 «Ωστόσο, δεδομένου ότι το «Fetus in fetu» εμφανίζεται μόνο σε περίπου 1 στις 500.000 γεννήσεις επί του παρόντος, θα μπορούσαμε να μιλάμε για μία επιπλέον περίπτωση το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο», λέει.
πηγές

http://www.dailymail.co.uk/news/article-4346198/Baby-boy-growing-twin-s-foetus-Indonesia.html
https://www.newscientist.com/article/2126058-baby-has-surgery-to-remove-parasitic-fetus-growing-inside-him/

Η ασυνήθιστη κατάσταση «Fetus in fetu» είναι ακόμα ένα μυστήριο στη διαδικασία της αναπαραγωγής.
Κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, αν μια γυναίκα κυοφορεί δίδυμα, ένα από τα έμβρυα μπορεί να διεισδύσει στο άλλο μέσω του ομφάλιου λώρου»
«Μέσα στην κοιλιά της ανθρώπινης χίμαιρας (όπως συμβαίνει  σε αυτή την περίπτωση  στο 10 μηνών αγοράκι) που ανυποψίαστα τον φιλοξενεί, αυτός ο εσωτερικός παρασιτικός δίδυμος αδελφός, ζει και αναπτύσσεται παράλληλα με τον άνθρωπο που τον φιλοξενεί μέσα στο σώμα του»
Αναφέρονται περιστατικά όπου ο δίδυμος μικρός αδελφός ζει για δεκαετίες μέσα στην κοιλιά της ανθρώπινης χίμαιρας που ανυποψίαστα τον φιλοξενεί. Εφόσον λοιπόν ζει αρμονικά μαζί της για πολλά χρόνια, δεν μπορούμε να τον ονομάζουμε έμβρυο.
Ο εσωτερικός παρασιτικός δίδυμος αδελφός μπορεί να έχει ικανότητα σκέψης και ίσως είναι έμψυχος οργανισμός,  δηλαδή ζει και αναπτύσσεται παράλληλα με τον άνθρωπο που τον φιλοξενεί μέσα στο σώμα του
«Ο εσωτερικός παρασιτικός δίδυμος αδελφός, βρίσκεται στην κοιλιά, στο 80% των περιπτώσεων, αν και υπήρξαν αναφορές παρασιτικών διδύμων που είχαν διεισδύσει μέσα στο κρανίο»

«ενώ η διάγνωση κερδίζει δημοτικότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την περίπτωση «Fetus in fetu», σαν μια παραλλαγή ώριμου τερατώματος (mature teratoma) έναν τύπο καρκίνου, όπου ο όγκος είναι αρκετά ανεπτυγμένος.
οι άνθρωποι χίμαιρες προέρχονται από τη συγχώνευση εμβρύων στη μήτρα δηλαδή οι άνθρωποι χίμαιρες, προέρχονται από συγχώνευση διαφορετικών οργανισμών.
Τα τελευταία χρόνια η συχνότητα του χιμαιρισμού στον άνθρωπο δεν αποκλείεται να έχει αυξηθεί εξαιτίας των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς αποτελεί πάγια πλέον τακτική, η εμφύτευση στη μήτρα πολλών εμβρύων ταυτόχρονα.

Ο όρος χίμαιρα προέρχεται από το πλάσμα της ελληνικής μυθολογίας που είχε κεφάλι λιονταριού, σώμα κατσίκας και ένα φίδι για ουρά.
Στη Γενετική ο όρος χίμαιρα περιγράφει ζωντανούς οργανισμούς που έχουν περισσότερους από έναν  Γενετικούς κώδικες ή κύτταρα από περισσότερους από έναν οργανισμούς.
Τελευταία παρατηρούμε μια αύξηση περιστατικών  που σχετίζονται με το φαινόμενο,conjoined twins,-- αφορά δίδυμα που έχουν συγχωνευτεί σε ένα σώμα. --
Οι επιστήμονες αναζητούν ακόμη την αιτία που οδηγεί στο φαινόμενο, conjoined twins  Θεωρούν ότι οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων και εμφανίζεται συχνότερα στην Κίνα, στην Αφρική και στην Ινδία.
το φαινόμενο,conjoined twins, εμφανίζεται στους εξής παρακάτω  σπάνιους τύπους
Dicephalus: Twins that share one body, but have two separate heads and necks.
Parasitic twins: This occurs when one smaller, malformed twin is dependent on the larger, stronger twin for survival.
Fetus in fetu: In this unusual case, one fetus grows inside the body of the other twin.

Πηγή  http://www.healthline.com/galecontent/conjoined-twins

σχετικές μας αναρτήσεις

 16 Νοεμβρίου 2011    ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΙΜΑΙΡΕΣ,φαινόμενο conjoined twins
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2011/11/conjoined-twins.html

8 Οκτωβρίου 2015  ΄Εμβρυο αφαιρέθηκε από την κοιλιά τετράχρονου αγοριού στην Ινδία
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2015/10/blog-post_8.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: