Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Τα φύκια είναι το κλειδί για την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκέφαλου?


 τα φύκια είναι το κλειδί για την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκέφαλου. Παρείχαν στον Homo sapiens, τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά (ψευδάργυρο και μαγνήσιο) για να επιβιώσει και να εξελιχθεί.

Ο Homo sapiens είναι το μόνο επιζών μέλος του γένους Homo των Ανθρωποειδών, δηλαδή της υπεροικογένειας των μεγάλων πιθήκων.
 ο ιδιαίτερα ανεπτυγμένος εγκέφαλός του, του προσέδιδε ανεπτυγμένη διανοητική ικανότητα και μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Ερευνητές που εξετάζουν την ανάπτυξη της διανοητικής του ικανότητας, σε συνδυασμό με τη δίποδη όρθια στάση του, που του απελευθέρωνε τα χέρια και τον καθιστούσε  ικανό να κάνει χρήση εργαλείων, λένε ότι μια ποικιλία φυκιών μπορεί να είχε σημαντικές επιπτώσεις στην εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει υποστεί την πιο σημαντική εξέλιξη τα τελευταία 2,5 έως 2 εκατομμύρια  χρόνια.

Και σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Journal of Applied Phycology" οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι , η κατανάλωση φυκιών μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο.

Οι πρόγονοί μας στηρίχτηκαν για την επιβίωση τους, σε πλούσια σε ενέργεια τρόφιμα  και βασικά θρεπτικά συστατικά που ήταν απαραίτητα για να τονώσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Χωρίς αυτές τις θρεπτικές ουσίες, που συμπεριλαμβάνουν  ψευδάργυρο και  μαγνήσιο, ο σύγχρονος εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει.

«Τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για αυτή τη μετάβαση από ένα πρωτόγονο πρόγονο στον σύγχρονο  Homo sapiens ήταν (και είναι ακόμα) διαθέσιμα στα φύκια,» λέει ο καθηγητής Ole G Mouritsen, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

"Φύκια θα μπορούσαν να βρεθούν και να γίνει η συγκομιδή τους από ένα πλούσιο παράκτιο περιβάλλον, ώστε να αποτελέσουν μια σημαντική πηγή παροχής των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών"
για την ανάπτυξη του εγκεφάλου χρειάζονται: ταυρίνη, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, βιταμίνη Β12 και ιώδιο
ο Καθηγητής Mouritsen λέει: «Τα φύκια είναι εξίσου υγιεινά και θρεπτικά για τους ανθρώπους σήμερα, όπως ήταν πριν από εκατομμύρια χρόνια.»

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη γενεαλογία πιθανόν να απέκλινε από τους χιμπατζήδες - τους κοντινότερους συγγενείς μας - περίπου πριν από 5 έως 7 εκατομμύρια χρόνια.
οι μεταβαλλόμενες μορφές κατανομής των πόρων που συνδέονται με την εκτεταμένη ξήρανση και την επέκταση στις αφρικανικές σαβάνες μεταξύ 2,5 και 2 εκατομμύρια χρόνια πριν, ήταν η αφορμή για μια αλλαγή στη συμπεριφορά στη συλλογή τροφής, μεταξύ των πρώτων μελών του Homo γένους"

«η αναζήτησης τροφής σε μεγαλύτερες αποστάσεις,  συνέβαλε ίσως στη δίποδη βάδιση και σε ένα διαφορετικό ανάστημα  σώματος, καθώς έπρεπε να διέλθει όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις και στην περίπτωση των πρωτόγονων προγόνων μας, αυτό αναμφίβολα οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή.»

"αυτοί οι πρόγονοι έτρωγαν πιθανόν ψάρια, μαλακόστρακα, σαλιγκάρια, φύκια, αυγά πουλιών ακόμα και νεκρά θαλάσσια σπονδυλωτά, αλλά δεν είχαν την απαραίτητη δυνατότητα κατανόησης των εποχιακών κύκλων και την επιρροή τους στη διαθεσιμότητα των οστρακοειδών"
"τα φύκια διαφόρων τύπων, ωστόσο, μπορούσαν εύκολα και επανειλημμένα να συλλεχθούν για τρόφιμα από όλα τα μέλη της οικογένειας, από γυναίκες και παιδιά"
το τέλειο μίγμα των θρεπτικών συστατικών τους επιτρέπει στον εγκέφαλο να εξελίσσεται.

πηγή 1-3-17
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4269584/Nutrients-SEAWEED-spurred-human-brain-evolution.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: