Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

ΝΕΟΙ ΤΥΠΟΙ ΝΕΦΩΝ στον ενημερωμένο ΔΙΕΘΝΗ ΑΤΛΑΝΤΑ ΝΕΦΩΝ μετά από 30 χρόνια


Νέους τύπους νεφώσεων πρόσθεσε για πρώτη φορά στα 30 χρόνια ο  Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός [ World Meteorological Organization (WMO)]

φωτο 1. τρομακτικά  mammatus σύννεφα εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας τελετής αποφοίτησης σε γυμνάσιο στο Pekin, Ill., Στις 22 Μαΐου 2011.
Η νέα ενημερωμένη έκδοση ταξινόμησης του 2017 -η πρώτη σε 30 χρόνια-  κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, από το Διεθνή Άτλαντα Νεφών "International Cloud Atlas"
 ο (WMO) αποκαλεί τον Διεθνή Άτλαντα Νεφών, παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την παρατήρηση και τον εντοπισμό νεφών. 

Σύμφωνα με το Διεθνή Άτλαντα Νεφών υπάρχουν 10 κύριοι τύποι νεφών.
Με βάση τη μορφή τους τα νέφη διακρίνονται σε δυο βασικές κατηγορίες: τα στρώματα (stratus) και τους σωρείτες (cumulus). Παράλληλα θέτοντας ως κριτήριο το ύψος στο οποίο βρίσκονται οι βάσεις τους, τα νέφη διακρίνονται σε ανώτερα (cirrus), μέσα (alto), κατώτερα και σε νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης. Η ονομασία κάθε νέφους προκύπτει από το συνδυασμό των παραπάνω κριτηρίων. Το ύψος εισέρχεται στο όνομα ως πρόθεμα και η μορφή ως κατάληξη. 

Τα νέα είδη νεφώσεων είναι υποδιαιρέσεις των 10 βασικών, κύριων τύπων νεφών,  λέει ο WMO.
Ένα νέο είδος νέφους που προστέθηκε στον άτλαντα νεφών ονομάζεται volutus, πιο γνωστό σαν σύννεφο ρολό στους μετεωρολόγους.
τα σύννεφα Roll / volutus είναι σχετικά σπάνια, χαμηλού επιπέδου, οριζόντια, σε σχήμα σωλήνα
Παρόλο που σχετίζονται με μια καταιγίδα, είναι εντελώς ανεξάρτητα από το σχηματισμό του νέφους cumulonimbus.

Πέντε νέες υποδιαιρέσεις των 10 βασικών, κύριων τύπων νεφών -με συμπληρωματικά χαρακτηριστικά- προστέθηκαν στην ενημερωμένη έκδοση του διεθνούς άτλαντα νεφών
στις νέες ονομασίες περιλαμβάνονται τα νέφη asperitas, cavum, cauda, fluctus, και  murus (που είναι γνωστά με πιο κοινά ονόματα από τους παρατηρητές του ουρανού της "Cloud Appreciation Society"
(ο μετεωρολόγος Kait Parker γνωρίζει τις λεπτομέρειες για τον εντοπισμό των νεοκαταχωρηθέντων νεφών Asperitas και murus-που μοιάζει σαν ένα τεράστιο σκοτεινό «τείχος» που κατεβαίνει προς το έδαφος από τα σύννεφα)

Τα μέλη της Cloud Appreciation Society στέλνουν φωτογραφίες (photographs of dramatic skies) από όλο τον κόσμο, όπου είναι δυνατόν να εντοπιστούν μοτίβα νεφών.
αυτός είναι ο τρόπος που γίνεται μια νέα κατάταξη, ανέφερε ο Gavin Pretor-Pinney,ιδρυτής της" Cloud Appreciation Society"
****[Gavin Pretor-Pinney, British author of the Cloudspotters guide, who has championed the inclusion of Asperitas in the atlas]

Ο Rob Varley Διευθύνων Σύμβουλος του Met, είπε: "τα σύννεφα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη λειτουργία του κλιματικού συστήματος του πλανήτη μας και η ονοματοδοσία του νέου είδους νεφών Volutus, δείχνει ότι διευρύνουμε διαρκώς, τη γνώση και την κατανόησή μας"

Σύννεφα που σχηματίστηκαν ή αναπτύχθηκαν από εντοπισμένους παράγοντες, προστέθηκαν επίσης στον άτλαντα.
άλλοι νέοι τύποι νεφών είναι τα ‘fall streak holes’ – γιγαντιαίες τρύπες στα σύννεφα, που εμφανίζονται σε συννεφιασμένο ουρανό- και τα νέφη "Kelvin-Helmholtz wave clouds" που μοιάζουν με κύματα του ωκεανού.
ένα άλλου τύπου νέφος είναι το Flammagenitus, που σχηματίζεται ως αποτέλεσμα των δασικών πυρκαγιών.

 Ανάμεσα στις 5 νέες υποδιαιρέσεις, καταχωρήθηκε το νέφος homogenitus (a ‘variety’ of Cirrus cloud) το οποίο είναι ένα contrail νέφος που δημιουργείται από τα αεροπλάνα.

ο Διεθνής Άτλαντας Νεφών εκδόθηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα και ενημερώθηκε για τελευταία φορά το 1987. Η νέα αυτή έκδοση του 2017 θα είναι κατά κύριο λόγο προσβάσιμη μέσω του διαδικτύου , αλλά θα μπορούσε να δημοσιευθεί σε έντυπη μορφή αργότερα.

"ο Διεθνής Άτλαντας Νεφών είναι η πιο έγκυρη και ολοκληρωμένη αναφορά για τον προσδιορισμό τω νεφών. έχει φήμη- θρύλο που διαδίδεται, μεταξύ των ενθουσιωδών παρατηρητών των νεφώσεων και χρησιμεύει ως βασικό εργαλείο εκπαίδευσης για τους επαγγελματίες που εργάζονται σε μετεωρολογικές υπηρεσίες, καθώς και σε τομείς όπως η αεροπορία και ναυτιλία ", είπε ο Petteri Taalas, Γενικός Γραμματέας της WMO.

από σήμερα οι μετεωρολόγοι θα αναγνωρίζουν επίσημα άλλα 11 νέα είδη νεφών.
 Η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσαν ότι έλαβαν αυτή την απόφαση μετά από εξαντλητική έρευνα - συγκεντρώνονται πολλές φωτογραφίες που αποστέλλουν ερασιτέχνες cloudspotters από όλο τον κόσμο-

πηγή 22-3-2017
https://weather.com/news/weather/news/new-cloud-species-world-meteorological-organization-cloud-atlas+&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr

23-3-17
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4340614/Met-Office-officially-recognises-11-new-types-clouds.html
εξαιρετική συλλογή φωτογράφησης νεφών
https://cloudappreciationsociety.org/gallery/photo/photo-n-200232
 Σύντομη ιστορική αναδρομήΗ πρώτη επίσημη κατηγοριοποίηση νεφών έλαβε χώρα στις αρχές του 19 ου αιώνα (1802) από το Γάλλο φυσικό Lammarck χωρίς όμως να λάβει σημαντική αναγνώριση. Το 1903 ωστός ένας Άγγλος συνάδελφός του, ο Luke Howard, πρότεινε ένα άλλο σύστημα κατηγοριοποιήσης το οποίο έτυχε ευρείας αποδοχής, έχοντας ως χαρακτηριστικό τη χρήση λατινικών όρων. Οι 4 βασικοί τύποι κατά Howard ήταν τα stratus (οριζόντιας ανάπτυξης), τα cumulus (κατακόρυφης ανάπτυξης), τα cirrus (ινοειδή νέφη) και τα nimbus (βροχοφόρα).  Όλα τα νέφη μπορούσαν να ονομαστούν με συνδιασμό των παραπάνω τύπων. Έτσι λ.χ. με τον όρο nimbostratus χαρακτηριζόταν σύννεφο βροχής με οριζόντια ανάπτυξη και με τον όρο cumulonimbus ένα σύννεφο βροχής με κατακόρυφη ανάπτυξη. Το 1887 οι Abercromby και Hildebrandson διαφοροποίησαν ελάχιστα το σύστημα του Howard, κάνοντας κάποιες προσθήκες. Εν τέλει δημοσίευσαν ένα σύστημα το οποίο με ελάχιστες μεταβολές χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

Σήμερα, 23 Μαρτίου, εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα της Μετεωρολογίας

Χρόνια πολλά στους μετεωρολόγους και σε όλους τους παρατηρητές του καιρού!

Σήμερα, 23 Μαρτίου, εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα της Μετεωρολογίας καθώς σαν σήμερα, πριν από 67 χρόνια ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ). Για τον εορτασμό της ημέρας αυτής, ο ΠΜΟ επιλέγει ένα επίκαιρο και ενδιαφέρον για την ανθρωπότητα θέμα. Φέτος επέλεξε το:
«Κατανοώντας τα νέφη: Ο ρόλος τους στη διαμόρφωση του καιρού και του κλίματος»
συνέχεια στην πηγή
http://www.meteo-news.gr/2017/03/pagkosmia-hmera-metewrologias-2017.htmlΔεν υπάρχουν σχόλια: