Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

Παγκόσμια ημέρα για τα ΣΠΟΥΡΓΙΤΑΚΙΑ, έναν μικρό κόσμο, που ζει μαζί μας και απειλείται με εξαφάνιση


 η Παγκόσμια Hμέρα για τη διατήρηση του πληθυσμού των σπουργιτιών γιορτάζεται σήμερα, 20 Μαρτίου του 2017
Η Παγκόσμια Ημέρα "World Sparrow Day" είναι μια ημέρα που ορίζεται για την ευαισθητοποίηση, σχετικά με τις απειλές των κοινών πτηνών στα αστικά περιβάλλοντα και την απώλεια των φυσικών οικοτόπων  τους.

Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία της οργάνωσης για τη διατήρηση της φύσης στην Ινδία "Nature Forever Society of India"
σε συνεργασία με το Ίδρυμα Eco-Sys Action Foundation (στη Γαλλία) και πολλές άλλες εθνικές και διεθνείς οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

Η ιδέα της σήμανσης μιας Παγκόσμιας Ημέρας για το σπουργίτι ήρθε κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συζήτησης στο γραφείο της Nature Forever Society's στην Ινδία. Σηματοδοτεί μια μέρα γιορτής, για την εκτίμηση της ομορφιάς στην κοινή βιοποικιλότητα  που θεωρούμε δεδομένη.
Η πρώτη μέρα "World Sparrow Day" γιορτάστηκε το 2010 σε διάφορα μέρη του κόσμου.


η Παγκόσμια Ημέρα "World Sparrow Day" έχει επίσης ένα ευρύτερο όραμα, να παρέχει μια πλατφόρμα όπου οι άνθρωποι που εργάζονται για τη διατήρηση του πληθυσμού σπουργιτιών και των άλλων κοινών πτηνών, να δικτυωθούν, να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν ιδέες για τη διατήρηση της φύσης και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων, στη δράση τους.

Το σπουργίτι συνδέεται στενά με κατοικημένες περιοχές, και  ζει σε αστικές ή αγροτικές περιοχές. Αν και βρίσκεται σε ευρέως ποικίλα ενδιαιτήματα και κλίματα,  συνήθως αποφεύγει εκτεταμένες δασικές εκτάσεις, λιβάδια και ερήμους μακριά από την ανθρώπινη ανάπτυξη.
πηγή
https://www.cute-calendar.com/event/world-sparrow-day/20399.html

ο Mohammad Dilawar για την "Nature Forever Society of India" (NFSI) [a non-profit organisation to conserve house sparrows] επισημαίνει ότι η άσκοπη αστικοποίηση, οδηγεί σε απώλεια των φυσικών οικοτόπων των πτηνών.
"Τα κοινά σπουργίτια θα εξαφανιστούν λόγω της άσκοπης αστικοποίησης. Χάνουν όχι μόνο το φυσικό τους περιβάλλον, αλλά και την ουσιαστική ανθρώπινη επαφή που χρειάζονται για την ευημερία και διατήρηση του πληθυσμού τους. Η  σημερινή γενιά που τόσο περιβάλλεται από την τεχνολογία έχε ξεχάσει τη φύση. Η αδιαφορία που προκαλείται από την έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης με το περιβάλλον, έχει ωθήσει αυτά τα πουλιά στα όρια της εξαφάνισης" λέει ο Dilawar

η Παγκόσμια Ημέρα "World Sparrow Day", μια πρωτοβουλία της NFSI, γιορτάζεται κάθε χρόνο σε πάνω από 50 χώρες.
πηγή
http://gulfnews.com/news/asia/india/lack-of-emotional-connect-making-sparrows-extinct-1.1996748

Το σπουργίτι  "house sparrow" αντιπροσωπεύει πολλά κοινά είδη πουλιών που ζουν κοντά στον άνθρωπο στο αστικό περιβάλλον. είναι κατά μια έννοια ο πρεσβευτής τους.
Η διατήρηση του σπουργιτιού και του βιοτόπου του είναι σημαντικότατη, γιατί συμβάλλει στη διατήρηση ενός μεγάλου τμήματος της βιοποικιλότητας.
Ο πληθυσμός ατόμων του σπουργιτιού, είναι ένας μικρός κόσμος, που ζει μέσα στον δικό μας ανθρώπινο κόσμο.
Η  έλλειψη των ενδιαιτημάτων και των τροφίμων τους, είναι οι μεγαλύτεροι λόγοι για τη μείωση του αριθμού τους.
Τα πανύψηλα  κτίρια, γραφεία και σπίτια είναι αφιλόξενα για να φωλιάσουν τα σπουργίτια με ασφαλείς τρόπους, ώστε να αναθρέψουν την οικογένειά τους.
Ο πληθυσμός τους άνθισε σε μια εποχή που ο άνθρωπος αποθήκευε δημητριακά σε ανοικτούς χώρους και αυλές. Σήμερα όλοι οι σπόροι που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, συσκευάζονται στα εργοστάσια και πωλούνται στα εμπορικά κέντρα. Η άλλη πηγή τροφής για σπουργίτια είναι τα έντομα.
Κάθε περιοχή έχει αυτοφυή φυτά και δένδρα που είναι το σπίτι για τα συγκεκριμένα έντομα και πουλιά της περιοχής, που τρέφονται με αυτά. Αρκετά δένδρα κόπηκαν και τη θέση τους πήραν άλλα, διακοσμητικά ίσως, φυτά. Η έλλειψη των ιθαγενών φυτών και εντόμων σε αστικά τοπία, ευθύνεται για τη μείωση του αριθμού των σπουργιτιών.
Εκτός από αυτό, οι πόλεις έχουν ένα υψηλό επίπεδο ρύπανσης που προκαλείται από τα καύσιμα των αυτοκινήτων (non-leaded petrol που περιέχει εντομοκτόνο) και τις  κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Η έλλειψη χώρων για την πρόσληψη νερού και  την ανάγκη τους για το μπάνιο, που αποτελούν βασικές ανάγκες για τον οικότοπό τους, καθιστά αδύνατη την επιβίωσή τους.

Μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή
να εγκαταστήσουμε φωλιές και κάθε μέρα να τις γεμίζουμε με δημητριακά και νερό, αυτό μπορεί να αποδειχθεί βασικός παράγοντας για την ανάκαμψη του πληθυσμού τους. Τα καλοκαίρια τα σπουργίτια, όπως και τα άλλα κοινά πουλιά, χρειάζονται τη βοήθειά μας,είναι σημαντικό να τοποθετούμε νερό για να πίνουν και να κάνουν μπάνιο.

πηγή
http://www.indiatimes.com/lifestyle/self/march-20th-is-world-sparrow-day-and-here-s-why-it-s-important-we-celebrate-it-252125.html
επίσης
σήμερα στις 12:29 ώρα Ελλάδας θα υπάρξει εαρινή ισημερία.
κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών φυτέψετε τους σπόρους των ονείρων σας...
Δεν υπάρχουν σχόλια: