Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

η ΣΟΚΟΛΑΤΟΜΑΝΙΑ θεραπεύεται με μια ΝΟΕΡΗ ΒΟΛΤΑ στο ΔΑΣΟΣ

Αυστραλία, Πανεπιστήμιο Φλίντερς της Αδελαΐδας (Flinder's University, Office of Graduate Research)
Η υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας, Δρ Sophie Schumacher, που ερευνά τεχνικές για τη μείωση του πόθου για τρόφιμα, επινόησε το τέλειο τέχνασμα -με νοητική απεικόνιση- για να θεραπεύσει τη ΣΟΚΟΛΑΤΟΜΑΝΙΑ.
χρειάζεται μόνο να "φανταστούμε ένα δάσος"

Aν και οι σοκολατομανείς έχουν ασυγκράτητο πόθο για τη σοκολάτα, η Schumacher δοκίμασε μια ψυχολογική παρέμβαση σε ομάδες εθελοντών, που είχε θετικό αποτέλεσμα.
για την ψυχολογική έρευνα εξετάστηκαν 97 γυναίκες που είχαν ποικίλα συναισθήματα για τη σοκολάτα και ήθελαν να περιορίσουν ενεργά τους πόθους τους.
χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες και υποβλήθηκαν άλλες σε "undergoing cognitive defusion"  (θεραπευτική τεχνική που ονομάζεται υποσυνείδητη γνωστική διάχυση) και άλλες σε κάποια καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση.

Στην τεχνική γνωστικής διάχυσης, προέτρεψαν τους εθελοντές, να αποσπάσουν τον εαυτό τους από τη σκέψη και το συναίσθημα του πόθου για τη σοκολάτα.
Να αποστασιοποιηθούν και να παρατηρήσουν την ψυχολογική τους κατάσταση, σαν εξωτερικοί παρατηρητές, για να αποκτήσουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους και να επιτρέψουν στο συνειδητό μέρος του μυαλού, να αναλάβει τον τρόπο σκέψης. Με αυτή την τεχνική, μειώθηκε η ζωντάνια των εικόνων -που σχετίζονταν με τα γλυκά- καθώς και η σημαντικότητα και η ένταση του συναισθήματος για τη σοκολάτα.
η Δρ Sophie Schumacher ευχήθηκε σε αυτές τις συμμετέχουσες, να τρώνε πλέον, λιγότερο σοκολάτα.

Αλλά η τεχνική καθοδηγούμενης νοερής απεικόνισης, με μια νοερή βόλτα στο δάσος, δούλεψε καλύτερα και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική.
εξετάστηκαν οι σκέψεις και τα συναισθήματα που αναδύονταν, στο στάδιο του πόθου για τη σοκολάτα.
όταν οι συμμετέχουσες άρχισαν να φαντάζονται πως θα ήταν εάν μύριζαν και έτρωγαν σοκολάτα, οι ερευνητές τις παρότρυναν να  φανταστούν  ότι διεγείρονται από κάτι άλλο (με αντικατάσταση και όχι διακοπή σκέψης) όπως η βόλτα σε ένα δάσος.
Καταγράφηκαν τα συναισθήματα των συμμετεχόντων για τη σοκολάτα, πριν, μετά και κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, και εξετάστηκε πόσο αποτελεσματική ήταν η ψυχολογική παρέμβαση.
Ενώ η πρώτη τεχνική είχε εφαρμογή σε όλους τους συμμετέχοντες, η δεύτερη τεχνική (άσκηση νοερής απεικόνισης) ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική για τους ανθρώπους που είχαν έντονο πόθο για τη σοκολάτα.  
πηγή 14-3-17
http://www.dailymail.co.uk/health/article-4310248/Cure-chocoholics-imagine-forest.html


Help for chocoholics
Sophie Schumacher is researching deterrents to overconsumption of chocolate with supervisors Professor Eva Kemps and Professor Marika Tiggemann.
Practical tips:
Become more aware of how your thoughts influence your behaviour is a good first step.
Bear in mind that thoughts like ‘I need chocolate’ may not be true, and may not need to be acted upon.
When imagining an alternative scene, like a walk in a forest or on a beach, be sure to use different senses – imagine sights, sounds and smells. This can help counter your craving-related imagery.
πηγή
http://blogs.flinders.edu.au/flinders-news/tag/sophie-schumacher/

Acceptance- and imagery-based strategies can reduce chocolate cravings: A test of the elaborated-intrusion theory of desire by S Schumacher, E Kemps and M Tiggemann 2017 Appetite http://dx.doi.org/10.1016/j.appet.2017.02.012Δεν υπάρχουν σχόλια: