Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Γενετικά τροποποιημένες αγελάδες χωρίς κέρατα δημιούργησαν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis


δημιουργήθηκαν γενετικά τροποποιημένες αγελάδες χωρίς κέρατα,  για να γίνει ασφαλέστερη η διαβίωσή τους στην ύπαιθρο, για να προστατεύσουν τους αγρότες, τους περιπατητές και τα άλλα ζώα
πολλές αγελάδες υπέστησαν κοπή ή κάψιμο των κεράτων τους όταν ήταν μοσχάρια, για να καταστούν ασφαλέστερες
αυτή η νέα τεχνική γενετικής τροποποίησης θα μπορούσε να τις σώσει από αυτή την πρακτική
Η γενετίστρια  Dr Alison Van Eenennaam   (animal geneticist) απεικονίζεται στη φωτο, με το μεταλλαγμένο μοσχάρι
επιστήμονες  στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis, έκαναν επεξεργασία του γονιδίου του, για να αφαιρέσουν από το DNA, ότι ευθύνεται για την ανάπτυξη κεράτων, στην ασπρόμαυρη αγελάδα της δημοφιλούς φυλής Holsteins
περίπου πέντε Βρετανοί κατά μέσο όρο, σκοτώνονται κάθε χρονο από αγελάδες και αυτό τις καθιστά τα πιο θανατηφόρα μεγάλα ζώα του Ηνωμένου Βασιλείου.
στις ΗΠΑ 25 άνθρωποι σκοτώνονται από αγελάδες κάθε χρόνο (εκ των οποίων το 75% είναι γνωστό πως οφείλεται σε εσκεμμένες επιθέσεις)
η νέα γενετική τεχνική των ερευνητών θα μπορούσε να παράσχει ένα πιο ανθρώπινο τρόπο για την απομάκρυνση των κεράτων.
Μόνο σε μερικά είδη  αγελάδων δεν αυξάνονται τα κέρατα, όπως στις Hereford και στις φυλές Angus  του Ηνωμένου Βασιλείου
Η γενετίστρια  Dr Alison Van Eenennaam αντικατέστησε το σχετικό γονίδιο στο DNA των ειδών χωρίς κέρατα, με το DNA των ειδών που φέρουν κέρατα.
Δημιούργησε δύο μοσχάρια (claves) που γεννήθηκαν μέσα από τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης και τα ονόμασε  Spotigy και Buri.

Παρουσιάζοντας την έρευνα τους στην Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης (American Association for the Advancement of Science) στο ετήσιο συνέδριο στη Βοστόνη, η Dr Van Eenennaam  είπε: «το μοντάζ γονιδιώματος υπόσχεται να τελειοποιήσει τα παραδοσιακά προγράμματα αναπαραγωγής με την εισαγωγή των ακριβώς επιθυμητών γενετικών παραλλαγών στα προγράμματα κτηνοτροφίας.»
Οι πειραματικές αγελάδες που δημιουργήθηκαν από τους ερευνητές παραμένουν για την ώρα σε καραντίνα.
Έχουν παραχθεί με τη χρήση μιας νέας τεχνικής επεξεργασίας γονιδίου,  γνωστής ως CRISPR.
Οι ερευνητές στην Καλιφόρνια, συγκρίνουν τις μεθόδους τους για τη γενετική τροποποίηση  με εκείνες της επιλεκτικής αναπαραγωγής.
Χάρη στις βελτιώσεις που έγιναν στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων μέσω των παραδοσιακής αναπαραγωγής, ένα ποτήρι γάλα σήμερα συνδέεται με  το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, από το αντίστοιχο στη δεκαετία του 1940,δήλωσε η Van Eenennaam, κατά τη διάρκεια ομιλίας της.

"η παραγωγικότητα των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής βελτιώθηκε τόσο πολύ, που ο αριθμός των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες έπεσε από το υψηλό ποσοστό των 25,6 εκατομμυρίων το 1944 σε περίπου 9 εκατομμύρια σήμερα.
Η αλλαγή αυτή φαίνεται ακόμη και στο ότι,  η χώρα γνώρισε μια αύξηση κατά 1,6 φορές στη συνολική παραγωγή γάλακτος, πρόσθεσε.
η επεξεργασία γονιδίου θα μπορούσε, για παράδειγμα, να καταστεί δυνατή για την παραγωγή απογόνων ενός μόνο φύλου, όπως μόνο κότες για τις πράξεις ωοτοκίας.


Η έρευνα είναι σε εξέλιξη για να επεκτείνει αυτές τις εφαρμογές της επεξεργασίας του γονιδίου στο μέλλον
πηγή 23-2-17
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4242148/Genetically-modified-hornless-cows-developed-scientists.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: