Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017

Το μυστήριο της ρετουσαρισμένης φωτογραφίας του Χίτλερ από όταν ήταν μωρό Το 1933, μια  φωτογραφία του Χίτλερ μωρό εμφανίστηκε στις Αμερικάνικες και Αγγλικές εφημερίδες.
ένας άγνωστος ενός αντι-Χίτλερ φαρσέρ για να ενοχλήσει τον λεπτεπίλεπτο, ευερέθιστο φασίστα, διέρρευσε μια παραποιημένη φωτογραφία ενός άσχημου και χοντρού μωρού, που  ήταν δήθεν ο μικρότερος από ενός έτους, Χίτλερ.Και αυτό λειτούργησε.
Από τις ΗΠΑ, η φωτογραφία κατέληξε στην Αυστρία, χώρα καταγωγής του Χίτλερ, στη συνέχεια, τυπώθηκε από μια ολλανδική εφημερίδα, που όπως υποστήριζε, είχε αποκτήσει την εικόνα από μια αξιόπιστη πηγή.
Στα μέσα της δεκαετίας του '30 η London Daily Herald συνέλεξε τη φωτογραφία, και λίγο αργότερα, η Acme Newspictures, Inc.την διένειμε ευρέως σε όλες τις εφημερίδες και τα περιοδικά, στις ΗΠΑ.


τον Οκτώβριο του 1933 η εφημερίδα Chicago Tribune δημοσίευσε την παραποιημένη φωτογραφία του Χίτλερ μωρό, μαζί με μια φωτογραφία του ενήλικου Χίτλερ (που αντιμετώπιζε 500.000 αγρότες και στρατιώτες) με τη λεζάντα, "Δύο εικόνες του Χίτλερ."

 η Winnipeg Free Press δημοσίευσε την εικόνα με τη λεζάντα: "Αυτή είναι μια εικόνα ενός ανθρώπου που ελέγχει το πεπρωμένο ενός ισχυρού έθνους, όταν δεν ήταν ούτε ενός έτους, πιστεύετε ότι αυτή η φωτογραφία ειναι προφητική? Η φωτογραφία ανήκει στον Αδόλφο Χίτλερ, που γεννήθηκε το 1889."


Η  παραποιημένη φωτογραφία, εστάλη στο Υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο και το Γενικό Προξενείο που μετέδωσε μια αυθεντική φωτογραφία του Αδόλφου Χίτλερ, πριν αυτός συμπληρώσει την ηλικία του ενός έτους, με το αίτημα να αποκατασταθεί το λάθος.

Αν το μωρό στην εικόνα δεν ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ, τότε ποιος ήταν; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν ήταν γνωστή μέχρι το 1938.

Η κα Harriet Downs από το Οχάιο έτυχε να δεί την εικόνα σε ένα περιοδικό και αναγνώρισε αμέσως ότι ανήκε στον γιο της John May Warren (από έναν πρώην γάμο).
στην αρχική φωτογραφία (που τραβήχτηκε στο Wesr-port, Connecticut) ο γιος της φαινόταν χαριτωμένος, φωτεινός και υγιής.Καποιος παραποίησε αυτή τη φωτογραφία, σκοτείνιασε τις σκιές γύρω από το πρόσωπο του παιδιού για να του δώσει ένα πιο σκοτεινό βλέμμα.
η Κα Downs ήρθε σε επαφή με την Acme Newspictures, η οποία, τον Μάιος 1938,εξέδωσε μια διόρθωση:
"η φωτογραφία που απεικονίζει τον Χίτλερ μωρό, ανήκει στην πραγματικότητα στον 2χρονο John May Warren,που τώρα διαμένει στο Lakewood, του Οχάιο.

 στη φωτο: το αληθινό μωρό Χίτλερ (από άγνωστο φωτογράφο)

Η ρετουσαρισμένη φωτογραφία παραμορφώνει τα χαρακτηριστικά του μωρού που εμφανίζεται με στραβισμό, με μια ιδιαίτερα δυσάρεστη γκριμάτσα και στάση σα σκυλάκι μπουλντόγκ.

Εξακολουθεί να παραμένει  μυστήριο, το πώς η φωτογραφία του John Warren κατέληξε στην Αυστρία στα χέρια ενός πλαστογράφου της φωτογραφίας. Αυτό το μυστήριο δεν έχει λυθεί.

Ο μικρούλης John Warren πέθανε τραγικά, λίγους μήνες μετά τη διόρθωση που έκανε η Acme Newspictures, Inc.
ο 8χρονος John May Warren (May 1, 1930- July 27, 1938) πέθανε στη Lakewood (Cleveland) στο  Ohio, όταν έπεσε από το ποδήλατό του, ενώ κρατούσε ένα γυάλινο μπουκάλι γάλα. ένα κοφτερό κομμάτι γυαλιού διαπέρασε την καρδιά του άτυχου παιδιού.
(η ταφή του έγινε στο κοιμητήριο Oak Woods Cemetery, Chicago,IL.)
πηγή 14-3-17
http://www.atlasobscura.com/articles/hitler-baby-photo-fake?utm_source=Atlas+Obscura+Daily+Newsletter&utm_campaign=1450f5078b-Newsletter_3_16_2017&utm_medium=email&utm_term=0_f36db9c480-1450f5078b-63218793&ct=t(Newsletter_3_16_2017)&mc_cid=1450f5078b&mc_eid=366112933b

Δεν υπάρχουν σχόλια: