Σάββατο, 1 Απριλίου 2017

Ο μεταλλαγμένος «supersoldier» έγινε πραγματικότητα, το ηθικό ζήτημα που προκύπτει, αναλύει ο Adam Henschke

o σουπερ στρατιώτης του μέλλοντος θα είναι πιο ισχυρός, πιο γρήγορος και πιο θανατηφόρος
αναμφισβήτητα μια από τις πρώτες μορφές ενίσχυσης των ικανοτήτων του, ήταν μέσω της βελτίωσης της διατροφής.
αλλά η πρόσφατη έρευνα προχωράει πιο πέρα από τη διατροφή, αλλάζει τη δομή και τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος ενός στρατιώτη , ώστε να μπορεί να αφομοιώνει κυτταρίνη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει χορτάρι ως τροφή.

οι γνωστικές του ικανότητες θα μπορούσαν επίσης να μεταβληθούν ουσιωδώς, ώστε να μπορεί να παίρνει πιο γρήγορες αποφάσεις κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

η  ευαισθησία του στον πόνο θα μπορούσε να μειωθεί, ακόμα και η σοβαρότητα από μια πιθανή διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) θα μπορούσε να μετριαστεί, ή ακόμα να γίνει άμεση καλωδίωση προθέσεων στον εγκέφαλό του.

αυτό το είδος της βιολογικής και τεχνολογικής αναβάθμισης, αναφέρεται ως ανάπτυξη «supersoldier» Δεν είναι επιστημονική φαντασία και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο. Και φέρνει μαζί της μια σειρά από ηθικές ανησυχίες.
Ηθικές διαστάσεις   
Ένα ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από την ικανότητα ενός στρατιώτη - ή οποιουδήποτε άλλου μέλους της στρατιωτικής δύναμης - για να δώσει πραγματικά, με επίγνωση, τη συγκατάθεσή του για να συμμετέχει σε κλινική έρευνα ή να υποβληθεί σε ενίσχυση στρατιωτικών ικανοτήτων.
Η ανησυχία εδώ είναι διττή. πρώτον, ορισμένες από αυτές τις επεμβάσεις θα είναι εμπιστευτικές  αφού μια στρατιωτική δύναμη δικαιολογημένα θέλει να διατηρήσει τις νέες τεχνολογίες άκρως απόρρητες.
αυτή η ανάγκη για μυστικότητα μπορεί να επηρεάσει το πόση ενημέρωση θα λάβει ο στρατιώτης για την ενίσχυση που θα υποστεί, έτσι επηρεάζεται το κομμάτι, της  εν γνώσει και επίγνωση   συγκατάθεσης του,
Δεύτερον, μπορεί να έχουμε ανησυχίες για το αν, ένας στρατιώτης μπορεί να συναινέσει ενεργά στην ενίσχυση των ικανοτήτων του με αυτές τις μεθόδους.
Δηλαδή, οι ιεραρχικές δομές διοίκησης και εκπαίδευσης στο στρατό μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του στρατιώτη, να αρνηθεί την ενίσχυση. Δεδομένου ότι απαιτείται πλήρης ενημέρωση του ατόμου, προτού δώσει τη συγκατάθεσή του για συμμετοχή σε πειραματική διαδικασία , για την ιατρική δεοντολογία, αυτό είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα για την ενίσχυση "enhancement" πριν ακόμα αρχίσουμε να διαφωνούμε με τις μεθόδους.
Πολλές μορφές ενίσχυσης "future soldier enhancement" εξετάζουν τρόπους που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν τις γνωστικές ικανότητες του στρατιώτη.
 Ένα παράδειγμα είναι η αντιμετώπιση της ανάγκης του για ύπνο, μέσω της χρήσης ναρκωτικών, όπως αμφεταμίνες ή μοδαφινίλη,  ή άλλες μεγαλύτερης διάρκειας νευρολογικές επεμβάσεις.
 Ένα άλλο είναι η ενίσχυση της ικανότητας ενός στρατιώτη να παίρνει ηθικές αποφάσεις.
Μια άλλη ανησυχία είναι το τι μπορεί να συμβεί αν μειώσουν την ικανότητα ενός στρατιώτη να βιώσει κάποιο ψυχικό τραύμα με ένα φάρμακο όπως η προπρανολόλη, που αποτελεί αντικείμενο έρευνας για την ικανότητά της να αμβλύνει τη συναισθηματική ένταση, από συγκεκριμένες αναμνήσεις.
Αν χορηγηθεί γρήγορα μετά από μια ιδιαίτερα τραυματική στρατιωτική δράση -όπως για παράδειγμα όταν ο στρατιώτης  σκοτώνει έναν έφηβο μαχητή, για να προστατεύσει ένα σχολείο γεμάτο παιδιά- αυτή η φαρμακευτική παρέμβαση θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα ή τη σοβαρότητα ανάπτυξης διαταραχής μετα-τραυματικού στρες ( PTSD ) στον στρατιώτη.

η Ηθική υποχρέωση  απέναντι στον τροποποιημένο σουπερ στρατιώτη
Οι ηθικές ανησυχίες εδώ στρέφονται στο εάν οι παρεμβάσεις αυτές επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα ενός στρατιώτη να ακολουθεί και να τηρεί τους κανόνες του πολέμου.
η απάνθρωπη αντιμετώπιση του εχθρού είναι συνηθισμένη στην ιστορία, οι σουπερ στρατιώτες που ενισχύθηκαν έτσι ώστε να μη αισθάνονται πόνο, μπορεί να γίνουν αντικείμενα μεγαλύτερου βασανισμού από τους αντιπάλους τους. Θα αντιμετωπιστούν -ακόμα και από τους αμάχους- ως απάνθρωποι μεταλλαγμένοι supersoldiers.
μια άλλη ανησυχία είναι γύρω από τη ζωή του στρατιώτη μετά το τέλος του πολέμου. Θα είναι η τροποποίησή του σε supersoldier αναστρέψιμη? Αν όχι θα χρειαστεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους βετεράνους supersoldiers.

έγραψε ο    Adam Henschke, Lecturer at the National Security College, Australian National University.
This article was originally published on The Conversation.
πηγή
https://www.bioedge.org/indepth/view/stronger-faster-and-more-deadly-the-ethics-of-developing-supersoldiers/12206
σχετική παραπομπή
 “‘Germany, awake!’ the Nazis had ordered. Methamphetamine made sure that the country stayed awake.” The “doping mentality”, he writes, “spread into every corner of the Reich. Pervitin allowed the individual to function in the dictatorship.” https://www.theguardian.com/books/2016/nov/16/blitzed-drugs-in-nazi-germany-by-norman-ohler-review
 08.11.2016   πειράματα της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, 
δημιουργούν «supersoldiers» με ενισχυμένες νοητικές ικανότητες με την τεχνική διακρανιακής διέγερσης συνεχούς ρεύματος (TDCs)
.
οι δοκιμές έδειξαν ότι η τεχνική (TDCs) μπορεί να αυξήσει και να ενισχύσει την ικανότητα τους, για να επιτελούν πολλά και διάφορα καθήκοντα ταυτόχρονα.
Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα τεστ που αναπτύχθηκε από τη NASA
Η μέθοδος, μπορεί μελλοντικά να εφαρμοσθεί στους χειριστές μη επανδρωμένων σκαφών (drones)
 Οι πρώτες δοκιμές σε ένστολους [ 20 συμμετέχοντες από την αεροπορική βάση Wright-Patterson (16 άνδρες και 4 γυναίκες) με μέσο όρο ηλικίας τα 31,1] έδειξαν  ότι οι ηλεκτρικοί παλμοί που διαπερνούν τον εγκέφαλο, βελτιώνουν την αποδοτικότητα ιδιαίτερα σε συνθήκες μεγάλης ψυχικής πίεσης.
οι ερευνητές από την αεροπορική  βάση Wright-Patterson, στο Οχάιο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Frontiers in Human Neuroscience"
Οι στρατιωτικοί φοράνε στο κεφάλι μια συσκευή που στέλνει ασθενείς ηλεκτρικούς παλμούς διαμέσου του κρανίου σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού. Τα πειράματα στην αμερικανική βάση έδειξαν ότι η βελτίωση της απόδοσης εμφανίζεται μετά από τέσσερα μόλις λεπτά. Μελλοντικές δοκιμές θα εστιάσουν στο πόσο διαρκεί η βελτίωση και πόσο μεγάλη μπορεί να γίνει.
Η τεχνολογία αυτή θεωρείται από τους ερευνητές ασφαλέστερη και πιο αξιόπιστη σε σχέση με τη χορήγηση φαρμάκων (π.χ. modafinil και ritalin), που επίσης επιδρούν στις νοητικές λειτουργίες.
Ωστόσο μακροπρόθεσμα, οι συνέπειες για τον εγκέφαλο από αυτή την τεχνική είναι άγνωστες και εκφράζεται επιφύλαξη (αν εφαρμόζεται συχνά)

ο Neil Levy, αναπληρωτής διευθυντής της Οξφόρδης Κέντρου Νευροηθικής, είπε στο "The Guardian" ότι σε σύγκριση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσει την απόδοση των ατόμων στις ένοπλες δυνάμεις.
"Έχω πιο σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το βαθμό στον οποίο οι συμμετέχοντες θα δεχθούν εν γνώσει τους να υποβληθούν σε αυτή την τεχνική, με την συγκατάθεσή τους και αν θα έχουν το δικαίωμα να εξαιρεθούν" είπε
"για να τους υποχρεώσουμε να χρησιμοποιήσουν την τεχνική αυτή, θα πρέπει να    είμαστε πραγματικά βέβαιοι για τη μακροπρόθεσμη ασφαλή χρήση της"
πηγή 7-11-16
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3914600/US-Air-Force-experiments-create-supersoldiers-enhanced-mental-skills-boosting-brains-electric-shocks.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: