Τρίτη, 18 Απριλίου 2017

Γιγαντιαίο μαύρο σκουλήκι του σωλήνα, βρέθηκε στις Φιλιππίνες, Μυστήριο είναι το γιατί, έγινε τόσο μεγαλύτερο από το τυπικό θαλάσσιο πλάσμα του είδους του, εκτιμούν ότι πρόκειται για φαινόμενο εξελικτικής σύγκλισης, συμβιωτικά βακτήρια έγιναν το εξελικτικό σκαλοπάτι για το γιγαντισμό του είδους

Ζωντανό, μακρύ και μαύρο, γιγαντιαίο σκουλήκι του σωλήνα   βρέθηκε στις Φιλιππίνες
(το shipworm έχει το μέγεθος ενός ροπάλου του μπέιζμπολ)
Εικόνα του γίγαντα shipworm Φιλιππίνων
τα πνευματικά δικαιώματα της εικόνας ανήκουν στην PNAS.ORG

το  γιγαντιαίο shipworm τρέφεται από μια βαλβίδα (σημειώνεται με V) και έχει δύο σιφόνια στην ουρά (σημειώνεται με S) του για να προσλαμβάνει και να φιλτράρει το νερό


Οι επιστήμονες έχουν βρει ζωντανά δείγματα του είδους του, για πρώτη φορά.
Λεπτομέρειες του πλάσματος, που μπορεί να φτάσει έως και 1.55m (5 ft) στο μήκος και 6 εκατοστά (2.3in) σε διάμετρο, έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό των ΗΠΑ.
το γιγαντιαίο  shipworm περνά τη ζωή του, μέσα σε ένα σκληρό κέλυφος και βυθίζει το κεφάλι του προς τα κάτω στη λάσπη, με την οποία τρέφεται.
Αν και η ύπαρξή του είναι γνωστή εδώ και χρόνια, δεν είχαν μελετηθεί ζωντανά δείγματα  μέχρι τώρα.
Παρά το όνομά του, πρόκειται στην πραγματικότητα για δίθυρο μαλάκιο  και ανήκει στην ίδια ομάδα με τα κυδώνια και τα μύδια.

Τα «σπάνια και αινιγματική αυτά είδη», επίσης γνωστά ως Kuphus polythamia, είναι τα μεγαλύτερα μαλάκια που ζουν και είναι γνωστά στον άνθρωπο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (PNAS).
Η ομάδα των επιστημόνων από τις ΗΠΑ, τις Φιλιππίνες και τη Γαλλία βρήκε πρόσφατα και συνέλεξε πέντε γιγαντιαία shipworms στο Mindanao, σε ένα θαλάσσιο κόλπο.

Ένα βίντεο δείχνει τις επιστήμονες να κόβουν προσεκτικά το ένα άκρο του κελύφους του shipworm, προτού αυτό να γλιστρήσει,  σιγά σιγά έξω. 
http://www.bbc.com/news/world-asia-39626131
Ένα μακρύ, γλοιώδες μαύρο πλάσμα φαίνεται να σύρεται έξω από το κέλυφος που μοιάζει με σωλήνα (σαν χαυλιόδοντα)


το θαλάσσιο ζώο δεν είναι σκουλήκι, αλλά μαλάκιο, αν και είναι γνωστό σαν το γιγαντιαίο σκουλήκι του σωλήνα, είναι  το μεγαλύτερο δίθυρο μαλάκιο  (marine bivalve mollusc) στον κόσμο, του είδους Kuphus polythamia και της οικογένειας των Teredinidae.
τα shipwormς δίθυρα μαλάκια  αυτής της οικογένειας,  είναι συνήθως πολύ μικρότερα, ανοίγουν τρύπες στα ξύλα και τρέφονται με τη σήψη τους.

Το γιγαντιαίο αυτό shipworm μαλάκιο είναι μοναδικό όχι μόνο για το μέγεθός του, αλλά επίσης και για την τροφοδοσία του από τη λάσπη και τα θαλάσσια ιζήματα, χρησιμοποιώντας ένα είδος βακτηρίων.
Ως εκ τούτου, έχει πολύ μικρότερο πεπτικό σύστημα σε σύγκριση με τα άλλα shipworms.
το θαλάσσιο ζώο δημιουργεί το δικό του κέλυφος, ένα σκληρό σωλήνα από ανθρακικό ασβέστιο με την έκκριση μιας ουσίας.
επίσης δημιουργεί ένα σκληρό κάλυμμα για να καλύψει το κεφάλι του, που το απορροφά εκ νέου, όταν θέλει να αναπτυχθεί και να τρυπώσει βαθύτερα στη λάσπη, είπαν οι ερευνητές.
πηγή 18-4-17
http://www.bbc.com/news/world-asia-39626131

οι βιολόγοι γνωρίζουν από καιρό την ύπαρξη αυτού του αινιγματικού πλάσματος, αλλά δεν είχαν καταφέρει να πιάσουν στα χέρια τους ένα ζωντανό.
το 2010 ένας επιστήμονας παρακολουθούσε  Philippine TV, όταν έτυχε να δει ένα ντοκιμαντέρ με άτομα που κάνουν καταδύσεις για αυτά τα είδη  και τελικά ήταν σε θέση να τα εντοπίσουν.
σε ποιο ακριβώς μέρος στις Φιλιππίνες, αυτό παρέμεινε μυστικό.
Τα κελύφη τους μπορούν να αποφέρουν $ 200, οπότε προς το συμφέρον της διατήρησης των ειδών, ο θαλάσσιος βιολόγος Daniel Distel και οι άλλοι επιστήμονες που γράφουν για το πλασματάκι σήμερα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, κράτησαν μυστική την τοποθεσία του εντοπισμού του.
έχουμε ακουστά για το shipworm, είναι ένα παράσιτο, που τρυπά ξύλινες βάρκες που εγκαταλείπονται στις αποβάθρες. είναι περίπου 2 πόδια μακριά και πολύ πιο αδύνατα.
αλλά γιατί το γιγαντιαίο shipworm αυξήθηκε τόσο πολύ  και έγινε τόσο μεγαλύτερο?
Αυτό ήταν μυστήριο εδώ και δεκαετίες, ώσπου οι επιστήμονες να μπορούν τελικά να απαντήσουν, με το δείγμα τους στο χέρι.

Σύμφωνα με θεωρία του Distel, το τυπικό shipworm ροκανίζει μέσα στο ξύλο, αλλά δεν μπορεί από μόνο του, να χωνέψει την ουσία,  έτσι τα βράγχια του διαθέτουν ειδικά βακτήρια που παράγουν ένζυμα που στη συνέχεια προχωρούν στο έντερο και διασπούν την κυτταρίνη του ξύλου σε σάκχαρα, για εύκολη πέψη.

ίσως ο Distel υπολόγισε ότι το γιγαντιαίο shipworm χρησιμοποιεί τα άφθονα σάπια ξύλα στα ρηχά νερά των Φιλιππίνων.
ίσως έζησε σαν σκουλήκι, βουλιάζοντας στη λάσπη και φιλτράροντας το οργανικό υλικό.
αυτό φαινόταν λογικό, αλλά όταν βρήκαν ότι το κάτω μέρος του σωλήνα ήταν κλειστό, αυτό ήταν αντίθετο με αυτή την ιδέα.
τι θα έκανε το τεράστιο σκουλήκι του σωλήνα, με τα περιττώματά του, αν το άκρο του σωλήνα του, ήταν επτασφράγιστο?
τότε σκέφτηκαν ότι γινόταν φιλτρο-σίτιση
ίσως σαν βαθιά θαλάσσια σκουλήκια του σωλήνα συγκεντρώνονται γύρω από υδροθερμικές αναβλύσεις και με τη χρήση ειδικών βακτηρίων  δεν διασπούν  ξύλο, αλλά υδρόθειο. αυτή η ένωση διαχέεται από τέτοιες διεξόδους και βρίσκεται σε αφθονία στη λάσπη που έχει υποστεί σήψη.
στο πρώτο δείγμα του σκουληκιού που άνοιξαν βρήκαν τα εν λόγω βακτήρια , ακριβώς όπως σε ένα τυπικό shipwarm αλλά όταν μελέτησαν την αλληλουχία του γονιδιώματος των βακτηρίων, βρήκαν γονίδια που άλλα είδη βακτηρίων χρησιμοποιούν για την επεξεργασία θειούχου υδρογόνου.
έτσι φαίνεται ότι το γιγαντιαίο shipwarm προσλαμβάνει υδρόθειο, το οποίο τα συμβιωτικά βακτήρια το συνθέτουν σε ενέργεια για τον ξενιστή.
γιαυτό τα βράγχια του γίγαντα shipwarm είναι τόσο τεράστια και το πεπτικό του σύστημα τόσο μικρό,   τα βακτήρια κάνουν τη δουλειά, έτσι ένα μεγάλο έντερο δεν είναι απαραίτητο.
είναι περίπου όπως το φαινόμενο που αποκαλούμε εξελικτική σύγκλιση, λέει ο μικροβιολόγος Margo Haygood , συνεργάτης-συγγραφέας της εργασίας, όπως το γιγάντιο σκουλήκι του σωλήνα στις υδροθερμικές αναβλύσεις, το μεγαλύτερο μέρος της κοιλότητας του σώματος του, καταλαμβάνεται από αυτό το όργανο που είναι γεμάτο με συμβιωτικούς οργανισμούς.
ο γίγαντας Kuphus polythamia shipworm μεγαλώνει τόσο στη συνέχεια, επειδή το περιβάλλον, όπως αυτό των βαθέων υδάτων με τους αεραγωγούς, είναι πάντα φορτωμένο με αυτό το πικάντικο υδροθειο, που άλλα πλάσματα δεν θα αναγνώριζαν ποτέ ως τροφή.
πως όμως θα μπορούσε ο γίγαντας Kuphus polythamia shipworm να διαφοροποιηθεί τόσο πολύ από το ξάδελφό του, το τυπικό shipworm που τρέφεται με ξύλο?
το 2000 ο Distel ανακάλυψε μια ποικιλία μυδιού -όχι μεγαλύτερο από το σπόρο σησαμιού- που ζούσε από το υδρόθειο που παράγει η σήψη του ξύλου, με τη βοήθεια των συμβιωτικών βακτηρίων.
πολύ καιρό πριν ένα μύδι όπως αυτό, μπορεί να βυθιστέι κάτω από τις υδροθερμικες αναβλύσεις, να βρει άφθρο υδρόθειο και να γίνει τεράστιο.
ίσως ο γίγαντας σκώληκας να εξελίχθηκε με τον ίδιο τρόπο.

Αν ένα αρχαίο shipworm αποκτήσει συμβιωτικά  sulfur-oxidizing, τότε θα έχουμε ένα περιβάλλον που θα περιέχει  μια τυπική δίαιτα με ξύλο αλλά και υδρόθειο, λέει ο Distel.
«Αυτό  λειτούργησε σαν ένα εξελικτικό σκαλοπάτι, επιτρέποντάς τα, να κάνουν τη μετάβαση από την κατανάλωση ξύλου στην επιβίωση με υδρόθειο.»
έτσι ένα τεράστιο μυστηριώδες μαλάκιο, γίνεται ξαφνικά σαφές.
πηγή 
https://www.wired.com/2017/04/mystery-5-foot-long-shipworm-

Δεν υπάρχουν σχόλια: