Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

ΔΑΝΙΑ: Πρώην πάστορας δέχεται απειλές για την κριτική του στο Ισλάμ


Τέσσερις φορές τα τελευταία 6 χρόνια ένας 79χρονος Δανός πρώην πάστορας, επικριτής του Ισλάμ και συγγραφέας, έχει δεχτεί προπηλακισμούς και απειλές από νεαρούς μουσουλμάνους. Λόγω του ότι η αστυνομία του ζήτησε να κρατήσει «χαμηλό προφίλ», δεν θέλει το όνομά του να δημοσιευθεί. Έχει αρνηθεί την προστασία της αστυνομίας, επειδή «δεν μπορείς να ζεις σαν ένας ελεύθερος άνθρωπος με αυτόν τον τρόπο», είπε στην εφημερίδα Kristeligt Dagblad.

Οι δύο τελευταίες επιθέσεις σημειώθηκαν αφού βρέθηκε στη Βουλή για μία ακρόαση σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, πριν από δύο χρόνια.

«Δέκα μέρες μετά την ακρόαση, ένας νεαρός άνδρας ήρθε και με χτύπησε δίνοντάς μου δύο γροθιές. Λίγο αργότερα ένας άλλος νεαρός ήρθε και με χτύπησε. Και τις δύο φορές φώναζαν «Allahu Akbar», όταν μου επιτέθηκαν. Ήμουν 77 χρόνων τότε και δεν μπορούσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου", είπε ο πρώην πάστορας. Έχει γράψει 43 βιβλία, συμπεριλαμβανομένου ενός βιβλίου σχετικά με την χριστιανική αποστολή το οποίο έχει δημοσιευθεί σε 23 χώρες και έχει πουλήσει 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

Η πρώτη επίθεση έγινε πριν από έξι χρόνια, όταν ένας Λιβανέζος άνδρας χτύπησε το κουδούνι του, τον απείλησε με μαχαίρι και είπε ότι είχε εκπαιδευτεί από τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και είχε έρθει να τον δολοφονήσει. Ο πάστορας, στη συνέχεια, κατάφερε να πείσει τον άνδρα να μην κάνει όσα είπε. Ο άντρας καταδικάστηκε σε 12 μήνες στη φυλακή. Ο πάστορας από τότε απειλήθηκε για άλλη μια φορά από έναν μετανάστη.

Παρά τις επιθέσεις, ο πρώην πάστορας δεν φοβάται, λέει. Αλλά όταν βγαίνει, είναι σε επιφυλακή.

"Με επηρεάζει κατά τέτοιο τρόπο ώστε κοιτάζω πίσω όταν περπατώ στο δρόμο, και δεν ανοίγω την πόρτα, χωρίς να γνωρίζω ποιος στέκεται έξω. Αλλά η γυναίκα μου και εγώ είμαστε Χριστιανοί και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να φοβάσαι τόσο πολύ".

Η ιστορία του είναι η τελευταία σε μια σειρά αναφορών (δείτε εδώ και εδώ) για ιερείς και χριστιανούς στη Δανία οι οποίοι έχουν δεχθεί απειλές από μουσουλμάνους.

Η ερευνήτρια του Ισλάμ και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Roskilde (RUC), Garbi Schmidt, λέει ότι αυτά τα περιστατικά δείχνουν ότι ο κίνδυνος της κριτικής του Ισλάμ έχει αυξηθεί. Η Schmidt λέει ότι στα 15 χρόνια που σπουδάζει του Ισλάμ στη Δανία, που δεν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα. Έτσι, υπάρχει σίγουρα μια εντατικοποίηση του πώς οι άνθρωποι μπορούν να δεχτούν προσωπικά επίθεση μετά από κριτική του Ισλάμ.

Η Garbi Schmidt τονίζει ότι είναι δύσκολο να λεχθεί αν οι νέοι που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών που διαπράττουν τις επιθέσεις έχουν ένα θρησκευτικό κίνητρο, αλλά το πράγμα προχωράει, όταν από λεκτική επίθεση προχωράει σε σωματική βία.

Η εμπειρία του πρώην πάστορα είναι ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να ασκείς κριτική στο Ισλάμ. Στη δεκαετία του 1970 και του 1980, ήταν ένα σημαίνον πρόσωπο που συμμετείχε στον αγώνα για την ελευθερία της θρησκείας στις κομμουνιστικές χώρες και συνελήφθη 11 φορές επειδή ήταν χριστιανός ακτιβιστής.

«Αλλά ο κομμουνισμός δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με το Ισλάμ. Τώρα είμαι μέσα στο σπίτι μου και δέχομαι απειλές κατά της ζωής μου. Ποτέ δεν απειλήθηκα κατά αυτόν τον τρόπο στο παρελθόν», λέει.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: