Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Ετοιμάζεται το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως βρίσκεται υπό κατασκευή το πρώτο αεροπλανοφόρο του κινεζικού πολεμικού ναυτικού.
Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τσεν Μπινγκντέ, επιβεβαίωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την ολοκλήρωση του πρώτου αεροπλανοφόρου του κινεζικού στόλου.

Πρόκειται για το «Βάριαγκ» : ένα αεροπλανοφόρο το οποίο είχε αρχίσει να ναυπηγείται τη δεκαετία του 1980 για το πολεμικό ναυτικό της ΕΣΣΔ, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το «Βάριαγκ» παρέμεινε σε ουκρανικό ναυπηγείο μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, μέχρι την αγορά του από κινεζική εταιρεία με σχέσεις με τον κινεζικό στρατό, που είχε ισχυριστεί πως ήθελε να το μετατρέψει σε πλωτό καζίνο.

Οι εργασίες για την περάτωση του μήκους 300 μέτρων αεροπλανοφόρου λαμβάνουν χώρα στο λιμάνι του Νταλιάν. Θεωρείται ότι βρίσκονται κοντά στο τέλος τους και ότι οι θαλάσσιες δοκιμές του θα ξεκινήσουν εντός του έτους- ωστόσο, θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να αναλάβει επιχειρησιακά καθήκοντα, καθώς το κινεζικό ναυτικό δεν διαθέτει εμπειρία πάνω στις επιχειρήσεις αεροπλανοφόρων.


Ο υποστράτηγος Κι Τζιανγκούο, στέλεχος του γενικού επιτελείου, δήλωσε στη Hong Kong Commercial Daily πως, ακόμα και μετά το ξεκίνημα της επιχειρησιακής του δραστηριότητας, δεν θα αποτελέσει απειλή προς άλλα κράτη, καθώς «δεν πρόκειται να πλεύσει μέσα στα χωρικά ύδατα άλλων χωρών…όλα τα μεγάλα έθνη του κόσμου έχουν τα δικά τους αεροπλανοφόρα. Είναι σύμβολα μεγάλων χωρών» είπε σχετικά, συμπληρώνοντας πως η Κίνα είχε πάντα δόγμα αμυντικού προσανατολισμού.


«Θα ήταν καλύτερα για εμάς αν είχαμε ενεργήσει νωρίτερα προκειμένου να κατανοήσουμε τους ωκεανούς και να εξετάσουμε τις δυνατότητες ωκεάνιων επιχειρήσεών μας. Αυτή στιγμή πιεζόμαστε στους ωκεανούς, στη Θάλασσα Νότιας Κίνας, στη Θάλασσα Ανατολικής Κίνας, στην Κίτρινη Θάλασσα και τα στενά της Ταϊβάν» ανέφερε σχετικά.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένταση στα θαλάσσια σύνορα της Κίνας και αρκετών χωρών, συμπεριλαμβανομένων του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων, ενώ οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις ναυτικές φιλοδοξίες της Λαϊκής Δημοκρατίας.


Μέχρι τώρα, η κινεζική ναυτική στρατηγική στηριζόταν στα υποβρύχια. Θεωρείται ότι το κινεζικό πολεμικό ναυτικό ετοιμάζει τον πρώτο πύραυλο- εξειδικευμένο καταστροφέα αεροπλανοφόρων, ειδικά σχεδιασμένο για να πλήττει σκάφη που πλέουν στα ανοιχτά του ωκεανού, σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές της χώρας, ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η κινεζική αεροπορία αναπτύσσει το δικό της εξελιγμένο stealth μαχητικό, βασισμένο σε ρωσικά σχέδια και σχεδιασμένο για επιχειρήσεις και από αεροπλανοφόρα.

www.kathimerini.gr
με πληροφορίες από BBC
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: