Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011

Τι συμβαίνει στα Τουρκοσυριακά σύνορα;Σας παραθέτω δυο ανησυχητικές ειδήσεις για την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας:

Συρία-Τουρκία: Οι Στρατοί αντιμέτωποι στη μεθόριο


Η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών κλιμακώνεται αφού συριακά στρατεύματα επιχειρούν σε απόσταση αναπνοής από την τουρκική μεθόριο την στιγμή που η Άγκυρα απειλεί πλέον ανοιχτά την Δαμασκό με εισβολή.

Είναι σαφές πως η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού βαίνει αυξανόμενη αφού ενώ από την μία η Τουρκία έχει αρχίσει να απειλεί ανοιχτά την Δαμασκό με εισβολή και δημιουργία ζώνης ελέγχου μέσα σε συριακό έδαφος για την «ανακούφιση των προσφύγων», από την άλλη η Δαμασκός μετακινεί στρατεύματα προς την συρο-τουρκική μεθόριο σε μία προσπάθεια ελέγχου των διασυνοριακών μετακινήσεων.

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και βρίσκονται σε τρία ειδικά διαμορφωμένα στρατόπεδα προσφύγων στην τουρκική επικράτεια ενώ άλλοι 5.000 Σύροι βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή έτοιμοι να εισέλθουν και οι ίδιοι στο τουρκικό έδαφος.

Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο η Μεγάλη Βρετανία δια του υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, παρακίνησε την Τουρκία να εξασκήσει την επιρροή της στην Συρία έτσι ώστε η Δαμασκός να προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να εκτονώσουν την κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα ο Μπασάρ Αλ Άσαντ θα πρέπει να υιοθετήσει ένα μεγάλο πακέτο μεταρρυθμίσεων ή θα η εναλλακτική θα ήταν να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή της χώρας, χωρίς περεταίρω χρονοτριβή και αποφεύγοντας μία μεγαλύτερη αιματοχυσία η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο, του τύπου της Λιβύης.

Για την ώρα η κρίση μεταξύ των δύο χωρών έχει κάνει να ξεχαστούν οι σχέσεις «επικυρίαρχου» και «βαστάζου» μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού αντιστοίχως, αφού η δημιουργία του Οθωμανικού παραδείσου φαίνεται πως αναβάλλεται για πιο ευτυχείς εποχές. Σήμερα η Δαμασκός στην προσπάθειά της να επιβιώσει της εσωτερικής σύγκρουσης δεν φαίνεται να δέχεται υποδείξεις από τον «μεγάλο αδελφό», χωρίς βέβαια αυτό να αποκλείεται να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον, λόγω ανάγκης βέβαια.

Η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, αφού κάθε τυχαίο γεγονός στη μεθόριο, από το να χτυπηθεί κατά λάθος τουρκικό έδαφος έως το να προκληθούν ανθρώπινες απώλειες, θα μπορούσε να εκληφθεί ως κλιμάκωση με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι απρόβλεπτες. Αρκεί να σκεφτούμε πως η Τουρκία δεν φημίζεται για την… υπομονή της σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Με άλλα λόγια δεν το έχει σε πολύ να προχωρήσει σε μία νέα «ειρηνευτική επιχείρηση» τύπου Αττίλα 1 και 2 στην Συρία.

Όσο για τους φίλους μας τους Σύρους, η σοφή ρήση «όπως στρώνει ο καθείς κοιμάται» ταιριάζει απολύτως στην περίπτωσή τους.

http://www.defence-point.gr/news/?p=13134

από το Kranos.gr


Τουρκία: Πρώτη εχθρική ενέργεια σε συριακό έδαφος;

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), η Τουρκία προέβη σε μια προκλητική ενέργεια εναντίον της Συρίας. Τουρκικά ελικόπτερα φέρονται να πέταξαν εντός του συριακού εναέριου χώρου σε αποστολές αναγνώρισης.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το να αληθεύουν, δεδομένου του τουρκικού τελεσιγράφου που έχει η χώρα απευθύνει προς τη Συρία, δίνοντας περιθώριο μίας εβδομάδας να αλλάξει πολιτική το καθεστώς Άσαντ.

Την ίδια ώρα κινητικότητα παρατηρείται από πλευράς ΝΑΤΟ, αφού φαίνεται ότι Γερμανοί και Ισπανοί στρατιωτικοί θα μετακινηθούν στην αεροπορική βάση της Σμύρνης, αυξάνοντας τον σημερινό τους αριθμό (είναι περίπου 400). Με αυτές τις εξελίξεις δεν εκπλήσσει η συριακή κατηγορία εναντίον της Τουρκίας ότι επιθυμεί να καταλάβει συριακό έδαφος με το πρόσχημα της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας για την προστασία των προσφύγων.

Την ίδια στιγμή και με διάφορα προσχήματα, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου βρίσκονται ήδη ή αναμένονται πολεμικά σκάφη του αμερικανικού Ναυτικού. Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush μαζί με την ομάδα μάχης που το συνοδεύει (9.000 ναύτες και 70 συνολικά αεροσκάφη) η οποία αποτελείται από τέσσερα αντιτορπιλικά και καταδρομικά κατευθυνομένων βλημάτων.

Επίσης, στη Μεσόγειο αναμένεται το αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων USS Monterey προερχόμενο από τη Μαύρη Θάλασσα και τον λιμένα του Μπατούμι στη Γεωργία. Το συγκεκριμένο πλοίο αναμενόταν να αποτελέσει το πρώτο του αμερικανικού Ναυτικού το οποίο θα αναπτυσσόταν στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής «ομπρέλας». Διαθέτει τόσο πυραύλους κρουζ τύπου «Tomahawk», αλλά και αντιβαλλιστικούς πυραύλους SM-3.


Για πενθήμερη επίσκεψη στην Ιταλία βρέθηκε και το αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων USS Barry μαζί με εννέα ακόμη αμερικανικά πλοία. Το συγκεκριμένο σκάφος είναι επικεφαλής της ομάδας μάχης με επικεφαλής το πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων USS Bataan, η οποία αξιοποιήθηκε στις αρχές των επιχειρήσεων στη Λιβύη.

Το επόμενο διάστημα θα αποδείξει το αν και κατά πόσον στόχος της Τουρκίας είναι να σύρει το ΝΑΤΟ σε μια σύγκρουση με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, με πρόσχημα την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το σίγουρο είναι ότι οι Τούρκοι δεν σκοπεύουν να καθίσουν «με σταυρωμένα χέρια», αφού οι ανακατατάξεις στην περιοχή θέτουν δυνητικά σε κίνδυνο ακόμα και την εδαφική της ακεραιότητα.

Σε μια σχετιζόμενη παρατήρηση γενικής φύσεως, όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο αστεία και με αμιγώς επικοινωνιακή στόχευση φαίνεται η πολυδιαφημισμένη πολιτική «μηδενικών προβλημάτων» του Αχμέτ Νταβούτογλου…

http://www.defence-point.gr/news/?p=13235
από το Kranos.gr

το είδαμε εδώ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλά να πάθουν οι "κατσαρίδες" από την Συρία...Αφού επιδίωξαν να έχουν ως σύμμαχο τους ΤουρκοΜογγόλους, μια βρώμικη και ύπουλη φυλή που αρέσκεται να πουλήσει και την μητέρα της για λογαριασμό των γύφτικων συμφερόντων της, ξεχνώντας την θρησκεία του Ισλάμ όπως και τα ιδανικά της για τα οποία υπερηφανεύεται (τάχα μου, τάχα μου)!