Τρίτη, 1 Απριλίου 2008

ΘΡΑΚΗ-ΠΑΚΤΩΛΟΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΣΟΒΟ


Με επιτελικό κέντρο το προξενείο της Κομοτηνής, η Άγκυρα ξεδιπλώνει τη δυναμική της, ενώ η Αθήνα σφυρίζει αδιάφορα

Από τον καιρό που ο κ. Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω θερών εναγκαλισμών με τον «κουμπάρο» Έλληνα ομόλογό του, Κ. Καραμανλή, συμβούλευε τους τουρκόφωνους μουσουλμάνους της Δ. Θράκης να είναι καλοί πολίτες της Ελλάδας, έως τη «σφήνα» του Αλί Μπαμπατζάν και την πολιτική που ακολουθεί ανοικτά σήμερα η Άγκυρα για την εκεί «τουρκική μειονότητα», πολλά μεσολάβησαν.

Του Κ. Αγγελόπουλου

Ο τούρκος πρωθυπουργός, που καταβάλλει έντονες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αντιστάσεις του «βαθέος κράτους» των νεοκεμαλιστών, έχει κατά κάποιο τρόπο «μοιράσει» προς αυτούς κάποια πράγματα:


Οι Ένοπλες Δυνάμεις «παίζουν» με το Κουρδικό στο Ιράκ, οι «σκληροπυρηνικοί» της εξωτερικής πολιτικής «παίζουν» με το Κυπριακό και τα του Αιγαίου και οι «σκληρές» κρατικές υπηρεσίες, μαζί και η ΜΙΤ, ασχολούνται εντατικά με τα «μειονοτικά» της Δ.Θράκης. Έτσι, ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει σε ορισμένους τομείς ήσυχο το κεφάλι του, ικανοποιώντας τους εθνικιστές του «βαθέος κράτους».

Στην υπόθεση των μουσουλμάνων της ελληνικής Θράκης (τώρα πια και των μουσουλμάνων της Ρόδου) η τουρκική κυβέρνηση έχει διαθέσει προσωπικό και κονδύλια σε αφθονία. Και, το χειρότερο, ασκείται για την υπόθεση αυτή μια πολιτική στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου. Η Άγκυρα σε διαρκή, άμεση συνεργασία τούρκων υπουργών και κρατικών αξιωματούχων με παράγοντες της μειονότητας – και με ισχυρό επιτελικό κέντρο το Προξενείο της Κομοτηνής ξεδιπλώνει μια σύνθετη πολιτική, που στόχους έχει:

Α. Τον έλεγχο της πληροφόρησης στην περιοχή και τη σύνδεσή της με το «εθνικό κέντρο»,

Β την ανάπτυξη «ειδικών» σχέσεων μιας ιδιότυπης «αμοιβαίας κατανόησης» (βοηθούν σ΄αυτό και τα εκλογικά…) με χριστιανούς κρατικούς, πολιτικούς και δημοτικούς παράγοντες,

Γ την «ανάδειξη προβλημάτων» της «τουρκικής μειονότητας» σε διεθνές νομικό επίπεδο και με την ενίσχυση δικτύου διεθνών σχέσεων,

Δ τον «επηρεασμό των Πομάκων,

Ε τη δημιουργία τουρκικών υποδομών στον τομέα της οικονομίας (βλ. τράπεζα) και της εκπαίδευσης.

Για όλα αυτά ξοδεύονται σεβαστά ποσά, και ειδικά το προξενείο της Κομοτηνής (που διαθέτει ένα εντυπωσιακό δίκτυο πληροφοριών) διαχειρίζεται έναν ετήσιο προϋπολογισμό που οι ελληνικές Αρχές υπολογίζουν σε 12 εκατ, ευρώ. Η «επικοινωνιακή» πολιτική του είναι εξαιρετικά δραστήρια. Εκδίδονται στην τουρκική γλώσσα έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά, που ουσιαστικά μονοπωλούν την «ενημέρωση» των μουσουλμάνων της Θράκης.

Το όλο σύστημα με την έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής από την Αθήνα σ’ αυτή την υπόθεση, υποχρεώνει αρκετούς από τους μουσουλμάνους, που δεν έχουν καμία διάθεση να ζουν «καπελωμένοι» από τους «σκληροπυρηνικούς» που ενισχύει στη Θράκη η Τουρκία, να υποκύπτουν στους ιδιότυπους εκβιασμούς που υφίστανται από το «κέντρο» τους.

ΑΔΡΑΝΕΙΑ

Δεν είναι νέα η πολιτική που ασκεί η Άγκυρα στη Δ. Θράκη. Το νέο είναι ότι η πολιτική της δημιουργίας, με τον καιρό, μίας «αυτοδιοικούμενης» ιδιότυπης «τουρκικής» περιοχής επί ελληνικού εδάφους ασκείται τώρα εντατικά, οργανωμένα και καλά χρηματοδοτημένα όσο ποτέ άλλοτε. Για αυτό το λόγο, είναι μείζον το ερώτημα: πώς σκοπεύει η Αθήνα να «απαντήσει» σ’ όλα αυτά;


Είναι δυστυχώς δεδομένο ότι έως σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν μπει στον κόπο να μελετήσουν σοβαρά τα στοιχεία του προβλήματος, να τα αποσυνδέσουν από αξιοθρήνητες τοπικές μικροκομματικές (εκλογικές) «ανάγκες» και να αναπτύξουν με ταχείς ρυθμούς τις πρέπουσες και πολλών επιπέδων αναπτυξιακές πολιτικές στην Θράκη.

Ούτε έχουν μπει στον κόπο να σχεδιάσουν μια συγκεκριμένη πολιτική διπλωματία για την αντιμετώπιση της άκρως επικίνδυνης για τα εθνικά συμφέροντα, επιθετικής όσο και προκλητικής, πολιτικής την οποία ασκεί η «φίλη» Τουρκία στη Θράκη. Οι κατά καιρούς σκόρπιες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για την υπόθεση αυτή από πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους δεν συγκροτούν βεβαίως πολιτική.

Κι όμως, το ζήτημα της τουρκικής πολιτικής στη Θράκη θα εξελιχθεί αναπόφευκτα, σ’ ένα όχι μακρινό μέλλον, σε μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. Κι αν η καθυστέρηση της αντιμετώπισης του προβλήματος συνεχίσει, τότε η υπόθεση θα πάρει τις διαστάσεις πολιτικού «εφιάλτη» για όποια κυβέρνηση κληθεί να τη χειριστεί.

Πηγή:Κόσμος του Επενδυτή
Αρ.φυλ.280
Σάββατο 29-Κυριακή 30 Μαρτίου 2008
σελ.23

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

1/4/1955 - 1/4/2008 = 53 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣ - EOKA

Σημερα ειναι μια μεγαλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ γεματο δοξα και τιμη, ειναι η εναρξη του απελευθερωτικου αγωνος της ΚΥΠΡΟΥ μας εναντιον των βρεττανων (αγγλων) , προς τιμη των νεκρων (πολλοι ηταν μαθητες -ακομη και δεκαεπταχρονοι) παλληκαριων ,αισθανομαι -το λιγωτερο που θα μπορουσα να κανω- την υποχρεωση να σας αφιερωσω την πρωτη διακηρυξη που σαν τετοια ημερα επεφτε πριν 53 χρονια σε καθε γωνια της Κυπριακης γης....

ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ (ΔΙΓΕΝΗ ΑΚΡΙΤΑ) :

''Με την βοηθεια τοιυ Θεου, με πιστιν εις τον τιμιον αγωνα μας, με την συμπαρασταση ολοκληρου του Ελληνισμου και με την βοηθεια των Κυπριων ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΝΑΞΙΝ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΖΥΓΟΥ, με συνθημα εκεινο που μας κατελειπαν οι προγονοι μας ως ιεραν παρακαταθηκη ''Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ''.

Απο τα βαθη των αιωνων μας ατενιζουν ολοι εκεινοι οι οποιοι ελαμπρυναν την Ελληνικη ιστορια δια την διατηρηση της ελευθεριας των, οι Σαλαμινομαχοι, οι τριακοσιοι και ο Λεωνιδας, οι νεωτεροι του Αλβανικου επους.

Μας ατενιζουν οι αγωνιστες του 1821 οι οποιοι μας εδιδαξαν οτι η απελευθερωσις απο τον ζυγο δυναστου , αποκταται παντοτε με ΑΙΜΑ.

Μας ατενιζει ακομη συμπας ο Ελληνισμος ο οποιος μας παρακολουθει με αγωνια αλλα και ΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ.

Ας απαντησουμε λοιπον με εργα οτι θα γινουμε 'ΠΟΛΛΩ ΚΑΡΡΟΝΕΣ'' τουτων.

Ειναι καιρος να δειξουμε εις τον κοσμον οτι εαν η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ειναι ΑΔΙΚΟΣ και εν πολλοις ΑΝΑΝΔΡΟΣ , η Κυπριακη ψυχη ειναι γενναια. Εαν οι δυναστες μας δεν θελουν να αποδωσουν την λευτερια μας , μπορουμε να την διεκδικησουμε με τα ιδια μας τα χερια και το αιμα μας.

Ας δειξουμε εις τον κοσμο ακομη μια φορα οτι και του σημερινου του Ελληνος 'ο τραχηλος ζυγον δεν υπομενει'.

Ο ΑΓΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟΣ. Ο δυναστης διαθετει τα μεσα και τον αριθμον.
ΗΜΕΙΣ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗΝ. Εχουμε το ΔΙΚΑΙΟΝ με το μερος μας. Γιαυτο θα ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑΙ, Ατενισαμε το εργο σας. Εναι αισχος στον εικοστο αιωνα οι λαοι να χυνουν το αιμα τους για να αποκτησουν την λευτερια τους, το Θειον αυτο δωρο για το οποιο και εμεις πολεμησαμε παρα το πλευρον των λαων σας και για το οποιο εσεις, τουλαχιστον, διατεινεσθε οτι πολεμησατε εναντιον του ναζισμου και του φασισμου.

ΕΛΛΗΝΕΣ, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΕΥΡΙΣΚΕΣΘΕ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΜΑΣ :
EΜΠΡΟΣ ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ .

ΕΟΚΑ
Ο Αρχηγος ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ (ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ)ο Αγων ειχε ξεκινησει , και ηταν δαφνοστεφης και κερδοφορος , σε 5 χρονια ο δυναστης εγκατελειψε το νησι
και μεχρι σημερα προσπαθει να επανελθει με διαφορους ΑΥΝΑΝ, ΓΕΩΡΓΑΚΗΔΕΣ ,ΑΛ(Α)ΒΑΝΟΥΣ,
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΕΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΔΕΣ ,ΜΠΙΣΤΗΔΕΣ, ΚΟΥΝΕΛΑΚΗΔΕΣ ΚΛΠ αλλα εις ματην....

Οι τιμώμενοι αγνωνισται
Τα ονόματα των 108 ηρώων που θα τιμηθούνται αιωνιως είναι τα ακόλουθα: Αβρααμίδης Ανδρέας, Αλεξάνδρου Βασίλης, Αναξαγόρα Κώστας, Αναστάση Γεώργιος, Αναστάση Γιακουμής, Αναστάση Δημητράκης, Αυξεντίου Γρηγόρης, Βλάμης Ανδρέας, Γιωργάλλας Μιχαήλ, Γεωργιάδης Παναγιώτης, Γεωργίου Ανδρέας (Διερώνα), Γεωργίου Ανδρέας (Αναρίτα), Γεωργίου Νίκος, Γεωργίου Γεώργιος Ιωνά (Λύση), Γιάγκου Νικόλαος, Γιάλλουρος Πετράκης, Γιαννή Ιωάννης Στυλιανού, Δημητριάδης Δημητράκης, Δημητρίου Ανδρέας, Δράκος Μάρκος, Επιφανίου Ανδρέας, Ευαγόρου Νίκος, Ζάκος Ανδρέας, Ζάνου Σάββας, Ζαχαρία Παναγιώτης, Ζήνωνος Θεόδωρος, Ηλιάδης Πέτρος, Ηροδότου Δήμος, Θεοφάνους Νίκος, Ιωάννου Νικόλας, Καϊλή Μ. Σιάλος, Καλαϊτζή Χαράλαμπος, Καννάουρος Χριστόδουλος, Καραντώνης Νίκος, Καραολής Μιχαλάκης, Κάρυος Ανδρέας, Kάρυος Γεώργιος, Κάσπης Παναγιώτης, Κατελάρης Παντελής, Κκέλης Χρίστος, Κόκκινος Πάτροκλος, Κολοκάση Κυριάκος, Κουκκής Μιχαήλ, Κουτσόφτας Μιχαήλ, Κυπριανού Πετράκης, Κωνσταντίνου Αλέκος, Λένα Στυλιανός, Λοΐζου Κώστας, Λουκά Λουκάς, Μάτσης Κυριάκος, Μαυρομμάτης Στέλιος, Μιχαήλ Γεώργιος, Μιχαήλ Χαράλαμπος, Μιχαήλ Χαρίλαος, Μούσκος Χαράλαμπος, Μυλωνά Χρύσανθος, Νικολάου Γεώργιος, Νικολάου Ιωνάς, Νικολάου Μιχαήλ, Ξενοφώντος Ευστάθιος, Ξενοφώντος Πρόδρομος, Ονησιφόρου Ανδρέας, Παλληκαρίδης Ευαγόρας, Παναγή Βάσος, Παναγίδη Ανδρέας, Παναγίδη Χριστοφής, Παναγιώτου Ανδρέας, Παντελή Μόδεστος, Παπαβερκίου Γεώργιος, Παπαγεωργίου Λουκία, Παπακυριακού Ηλίας, Παπαχριστοφόρου Ευαγόρας, Παρασκευά Ανδρέας, Παρίδης Μιχαλάκης, Πατάτσος Ιάκωβος, Πατσαλίδης Ανδρέας, Πεττεμερίδης Χαράλαμπος, Πίττας Φώτης, Ροτσίδης Σάββας, Σακκά Καλλής, Σαμάρας Χρίστος, Σουρουκλής Ανδρέας, Σουρουλλά Αναστάσιος, Σοφοκλέους Τάκης, Στυλιανίδης Σταύρος, Στυλιανού Γεώργιος, Στυλιανού Μιλτιάδης, Στυλιανού Πλάτων, Συμεού Παναγιώτης, Τουμάζου Παναγιώτης, Τουμάζου Τουμάζος, Τριταίου Στέλιος, Τσαγγάρη Σωτήρης, Τσιάρτας Χρίστος, Φιλιππίδης Χαράλαμπος, Φραντζέσκου Αρτέμιος, Χαραλάμπους Αριστείδης, Χαραλάμπους Γεώργιος, Χαραλάμπους Γεώργιος (Άγιο Επιφάνιο Φλάσου), Χαραλάμπους Δημήτρης, Χ’’ Γιακουμή Σπύρος, Χατζηθεοδοσίου Γιασουμής, Χατζηθεοδοσίου Θεοδόσης, Χατζηκυριάκου Μιχαήλ, Χριστοδουλίδης Ιάκωβος, Χριστοδούλου Δημήτριος, Χριστοφόρου Γεώργιος, Χρυσοστόμου Παναγιώτης.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ / ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ.