Κυριακή, 20 Απριλίου 2008

"Να μπεί τέλος στα χρυσοποίκιλτα άμφια των Αρχιερέων"

19.04.08

Τέλος στα ακριβά άμφια των Αρχιερέων ζητά ο Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, κάνοντας λόγο για υπερβολές, και συμβολισμούς οι οποίοι είναι έξω από την διδασκαλία της εκκλησίας.

Ακόμα ο Σύνδεσμος Κληρικών όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα αποστείλει επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, από τον οποίο θα ζητούν να βάλει τέλος στα χρυσοποίκιλτα άμφια των Αρχιερέων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος π. Ευστάθιος Κολλάς μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε πως « Αυτός ο ταρτουφισμός εμφανίσεως των επισκόπων δεν είναι μέσα στην ορθόδοξη εκκλησία μας. Η μίτρα δεν έχει καμία σχέση με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, οι δεσποτάδες είναι θύματα των ιεροραφτών όπως ξέρετε».

Πάντως με την άποψη του π. Ευστάθιου Κολλά συμφωνεί και ο καθηγητής Θεολογίας, κ. Καριώτογλου, ο οποίος τόνισε πως "Κανείς δεν πείθεται ότι η μίτρα που φορούν στο κεφάλι οι Αρχιερείς συμβολίζει το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού, αν είναι δυνατόν».

Τέλος ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, σχετικά με την πρόταση αυτή δήλωσε πως "Αν θέλουν να κάνουν ένα καινούργιο τελετουργικό οι ιερείς, θα μπορούν να το κάνουν για τα δικά τους. Η Σύνοδος θα αποφασίσει για ό,τι έχει παραλάβει".

Πηγή:romfea

Σχόλιο:Καλά τον Ζακύνθου τον ξέρουμε χρόνια τώρα τι ρόλο παίζει....δεν θα περιμέναμε να πει και κάτι άλλο....
Χριστιανισμός και χρυσάφι δεν πάνε μαζί.

Αν δεν τους δίδαξε αυτό ο Ιησούς που γεννήθηκε σε φάτνη και πέθανε μαρτυρικά στον Τίμιο Σταυρό πώς περιμένουνε να διδάξουνε εκείνοι τον κόσμο;

Και δυστυχώς ο κόσμος ταυτίζει την διδασκαλία του Ιησού με όλους αυτούς που Τον αντιπροσωπεύουν και τα μηνύματα που παίρνει είναι τα χείριστα.

Μερικές φορές κάνουν καλύτερη δουλειά από τους αντίχριστους προκαλώντας με τα πλούτη και τις χλιδές τους.

Ευτυχώς υπάρχουν και μερικοί Άγιοι άνθρωποι που δυστυχώς δεν αγιάζουν επίσημα. Ζούνε λιπόσαρκοι σε κανένα απομακρυσμένο μοναστήρι και χαρίζουν απλόχερα την αγάπη τους σε όσους τους συναντούν. Και πιστέψτε με αξίζει τον κόπο να τους ψάξετε, όπως θα ψάχνατε και για τον κατάλληλο γιατρό αν είσασταν ασθενής.

Η δικαιολογία του "που να κάθομαι να ψάχνω για τον κατάλληλο πνευματικό" δεν είναι αρκετή για να μην το κάνετε. Γιατί όπως ψάχνετε κατάλληλο γιατρό έτσι πρέπει να προσπαθήσετε (δυστυχώς) και για κατάλληλο πνευματικό άνθρωπο. 'Οχι επειδή είστε άρρωστοι ,αλλά επειδή μιλώντας μαζί του θα καταλάβετε ότι έχετε να πάρετε άφθονη γνώση, γαλήνη, ηρεμία ψυχής και ΣΟΦΙΑ.

2 σχόλια:

kostasxan είπε...

Καλά, θα μου πείτε, τέτοιες μέρες τέτοια λόγια; Γιατί όχι; Δεν κατάλαβα δηλαδή; Τα λόγια είναι με τις μέρες; Άλλωστε, ο ίδιος ο Χριστός δεν έσπασε στο ξύλο όλους εκείνους τους "εμποράκους" που έστησαν πανηγύρι έξω από τον ναό του Πατέρα Του, τον Ναό του Σολωμώντος;
Γιατί σε εμένα, σε εσένα, σε όλους μας, να απαγορεύεται να πούμε κάτι γι αυτό που μας πειράζει; Γιατί τα άμφια να είναι πολυτελή και να μην δίνονται τα χρήματα στους φτωχούς, για να ζήσουν καλύτερα; Λίγα μήπως είναι τα παραδείγματα από τους βίους αγίων πατέρων (και δη αρχιερέων) που αρνήθηκαν κάθε πλούτο και ιδιοκτησία, κάθε τιμή και δόξα, προκειμένου να εισπράξουν την αγάπη του Κυρίου μας;
Αυτοί, οι σημερινοί αρχιερείς, γιατί να αποτελούν την εξαίρεση;
Και για να τα λέμε όλα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτή "διαμαρτυρία" των κληρικών, με κάνει να πιστεύω πως "κάτι άλλο" κρύβεται από πίσω; Και αναφέρομαι στους νέους ιερείς, ξέρετε, αυτούς που βρήκαν τον εύκολο τρόπο να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, που εργάζονται 1 φορά την εβδομάδα και άντε, στις γιορτές. Μήπως, λοιπόν, θέλουν να πιέσουν τους "προϊσταμένους" τους για να άρουν τις αντιδράσεις περί κατάργησης του ράσου; Λέω, μήπως; Γιατί η κίνηση είχε γίνει επί Χριστοδούλου, αλλά εισέπραξαν την σθεναρή αντίδραση του μακαριστού και επέστρεψαν στις ενορίες τους, ελπίζοντας πως θα έρθουν οι καιροί για να επανέλθουν δριμύτεροι.
Αναρωτιέμαι λοιπόν, ως ενορίτης, ως χριστιανός (κακός χριστιανός, αλλά χριστιανός), γιατί αυτή η διαμαρτυρία; Τι σκοπό έχει; Γιατί τώρα;

HeLLeNiCReVeNgE είπε...

Ειλικρινά φίλε μου δεν ξέρουμε αν αποσκοπούν σε κάτι τέτοιο αλλά το ίδιο κράξιμο θα φάνε αν πίσω από ότι λένε υπάρχει δόλος. Υπάρχουν κουστουμάκια να ράψουμε για όλους.