Παρασκευή, 25 Απριλίου 2008

Σκόπια:Εμφύλιος μεταξύ των δύο αλβανικών κομμάτων

24/4

Εμφύλιος έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο μεγάλων αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ εν όψει των εκλογών κι έχουν βγει ακόμη και τα όπλα.

Η βομβιστική επίθεση εναντίον του σπιτιού του πρώην υφυπουργού Αμυνας και στελέχους του DUI Ταλάτ Ξαφέρι, καθώς και η πυρπόληση των γραφείων του DPA σε χωριό του Κουμάνοβο από κατοίκους της περιοχής, προφανώς οπαδούς του DUI, είναι τα νέα σοβαρά επεισόδια, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για γενίκευση της σύγκρουσης.

Νίκολα Γκρούεφσκι

Την ίδια ώρα, ο διχασμός στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ συνεχίζεται και ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι, μετά το άδειασμα του διαπραγματευτή Ν. Δημητρόφ, αναζητεί τώρα τρόπους ώστε να τον απομακρύνει αμέσως από τις διαπραγματεύσεις, αφού θεωρείται ότι η στάση του αποτέλεσε τορπίλη στους χειρισμούς του για το ζήτημα της ονομασίας.

Ο ίδιος πάντως, έχοντας υπέρ του και τα νέα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, συνεχίζει απτόητος την προεκλογική του δραστηριότητα και εκμεταλλευόμενος τη θέση του πρωθυπουργού εμφανίζεται είτε να κάνει εγκαίνια είτε να θεμελιώνει νέα έργα, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, νέα άνοδο του κυβερνητικού BMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι δείχνει μία νέα δημοσκόπηση που έγινε από τις 11 ως τις 15 Απριλίου. Συγκεντρώνει ποσοστό 29%, έναντι μόλις 11% της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), 10% του αλβανικού DUI του Αλί Αχμέτι και 8% του DPA του Μ. Θάτσι.

Ο ηγέτης του κόμματος των Αλβανών, Αλί Αχμέτι (DUI)

Στο Γκόστιβαρ, άτομα που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο πέταξαν εκρηκτικό μηχανισμό στην αυλή του σπιτιού του πρώην υφυπουργού Αμυνας και στελέχους του DUI, Ταλάτ Ξαφέρι, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο αυτοκίνητα και να προκληθούν ζημιές στο σπίτι. Το DUI, με ανακοίνωσή του, ρίχνει την ευθύνη στο DPA, αναφέροντας ότι αυτόπτες μάρτυρες έχουν αναγνωρίσει τα άτομα που έκαναν την επίθεση.

Ο ηγέτης του κόμματος των Αλβανών Μεντούχ Θάτσι (DPA)

Αργότερα, στο χωριό Ορίζαρε του Κουμάνοβο, οργισμένοι κάτοικοι της περιοχής και ανάμεσά τους ένοπλοι, επιτέθηκαν και πυρπόλησαν με βενζίνη τα γραφεία του DPA. Οι αστυνομικοί στον χώρο της επίθεσης βρήκαν τουλάχιστον δεκαπέντε κάλυκες από πυροβόλο όπλο. Με δήλωσή της η υπουργός Εσωτερικών Γκ. Γιανκούλοφσκα έκανε έκκληση προς όλα τα κόμματα να κρατηθούν μακριά από κάθε μορφή βίας.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Πηγή:Έθνος

Σχόλιο:Περισσότερα για τις εκλογές στα Σκόπια, τα εσωτερικά μέτωπα, τα κόμματα και τι πρεσβεύουν εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: