Τρίτη, 22 Απριλίου 2008

«Ζούμε με το δάχτυλο στη σκανδάλη»


Δευτέρα, 21.04.08

Ο μήκους επτά χιλιομέτρων δρόμος με την επωνυμία «Violet» που ενώνει το αεροδρόμιο της Καμπούλ με το ελληνικό στρατόπεδο είναι ο πιο επικίνδυνος εξ αυτών που συχνά διέρχονται τα οχήματα της στρατιωτικής μας δύναμης στο Αφγανιστάν.

Ο λόγος; Συνδέει τη διοίκηση της ISAF με τέσσερα στρατόπεδα.

Το βρετανικό, το αμερικανικό, το τουρκικό και το υπο ιταλική διοίκηση Invicta, στο οποίο στρατωνίζονται και οι 127 Ελληνες. Το γεγονός αυτό αποτελεί τη βασική αιτία για την οποία ο «Violet» και η προέκτασή του «White» μπαίνoυν στο στόχαστρο των Ταλιμπάν, αν και η προσέγγισή τους πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των μέτρων ασφαλείας.

Την κατάσταση που επικρατεί στην Καμπούλ, και ειδικότερα στην περιοχή ευθύνης της ελληνικής δύναμης, με τους κινδύνους της, αλλά και τη μεγάλης σημασίας προσφορά τόσο στο ανθρωπιστικό κομμάτι όσο και στον τομέα της ανοικοδόμησης της πόλης, περιέγραψε στον ΕΤ ο επί 4,5 μήνες διοικητής του τάγματος.

Ο αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Μπέκος, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ανέλαβε την αποστολή τον περασμένο Νοέμβριο και την ολοκλήρωσε την Παρασκευή. Στο βιογραφικό του υπάρχουν δύο ακόμη διοικήσεις σε ειρηνευτικές αποστολές. Στη Βοσνία το 1993 και στο Κόσοβο το 2003-2004.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέκο, το τελευταίο διάστημα οι Ταλιμπάν χτύπησαν δύο αυτοκινητοπομπές της ISAF στον «Violet». Για το λόγο αυτόν οι νατοϊκές δυνάμεις, σε συνεργασία με την αφγανική αστυνομία, έστησαν check point για τον έλεγχο ύποπτων ανδρών και οχημάτων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτοί οι έλεγχοι σημαδεύονται με αίμα.

Ο διοικητής της ελληνικής δύναμης θυμάται και το χτύπημα τα Χριστούγεννα στο ξενοδοχείο «Σερένα», που κόστισε τη ζωή δύο Νορβηγών στρατιωτικών.

Η ελληνική δύναμη, με εξαίρεση την επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα σε βάρος γερμανικής φάλαγγας πριν από τρία χρόνια, στην οποία συμμετείχαν και ελληνικά οχήματα, δεν έχει κινδυνεύσει.

«Αυτό βέβαια δεν μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς. Σε κάθε μας αποστολή σε άξονα 15 χιλιομέτρων έξω από το στρατόπεδο που οριοθετεί και την ελληνική ζώνη ευθύνης λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Οι στρατιώτες είναι πλήρως εξοπλισμένοι, με κράνη και γιλέκα αλεξίσφαιρα, τύπου κέβλαρ, τη σφαίρα στη θαλάμη και το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Οι κανόνες εμπλοκής αποδεσμεύονται βάσει των οδηγιών της διοίκησης της ISAF» λέει ο κ. Μπέκος.

Επί διοικήσεώς του, μία φορά ρίχτηκαν πυροβολισμοί από τα ελληνικά G-3 και αυτοί για εκφοβισμό.

Σύμφωνα με τον απερχόμενο διοικητή, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι το στοιχείο που κάνει τους Αφγανούς να διάκεινται φιλικά στους Ελληνες στρατιώτες. Περισσότερες από 200 γυναίκες και μικρά παιδιά εξετάστηκαν από τις δύο γυναίκες ιατρούς της ελληνικής δύναμης το τελευταίο 4μηνο.

«Οταν μαθαίνουν πως συμμετέχουν σε αποστολές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης Ελληνες, οι Αφγανές σπεύδουν κατά δεκάδες, καθώς απαγορεύεται η εξέταση από άνδρες ιατρούς» αναφέρει.

Ο δε λόχος Μηχανικού έχει συμμετάσχει στην κατασκευή σχολείου, στη διάνοιξη πολλών χιλιομέτρων οδικού δικτύου και σε έργα εντός των νατοϊκών στρατοπέδων. Συνδρομή πολύτιμη στην ανοικοδόμηση της πόλης.

Οσον αφορά τη διαβίωση των Ελλήνων στελεχών της Καμπούλ, κρίνεται τουλάχιστον ικανοποιητική. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι καλές, οι δορυφορικές επικοινωνίες επιτρέπουν καθημερινή επαφή με τους συγγενείς στην Ελλάδα, η Νova τούς συνδέει με την ελληνική πραγματικότητα και το συσσίτιο, το οποίο παρέχει διεθνής εταιρία, είναι αρκετά καλό. Οι πίτσες και τα σουβλάκια που ανταλλάσσουν οι Ελληνες με τους Ιταλούς έχουν ενδυναμώσει τις σχέσεις των στρατιωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: