Σάββατο, 26 Απριλίου 2008

Στον εισαγγελέα 2.000 πτυχία

Συνέχεια από εδώ

Αναστολή των διαγωνισμών ΑΣΕΠ (φωτόαρχείο) που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, ζητά ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχ. Κουρουτός προκειμένου να διασταυρωθεί εάν συμμετέχει κάποιος από τους 2.000 υποψηφίους, που πήραν πλαστό πτυχίο

Εκπαιδευτικοί, ιδιοκτήτες ΤΕΕ και σπουδαστές συμμετείχαν στο σκάνδαλο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας

Σε «ξήλωμα» δεκάδων δημοσίων καθηγητών, αλλά και δύο διευθυντών εκπαίδευσης του Νομού Άρτας, «λουκέτο» σε δύο ιδιωτικά ΤΕΕ και παραπομπή στον εισαγγελέα των υπευθύνων τους, των εκπαιδευτικών και περισσότερων από 2.000 αποφοίτων τους, κατέληξε η υπόθεση με το εμπόριο πλαστών πτυχίων που αποκαλύφθηκε στην Ήπειρο.

Την υπόθεση είχε καταγγείλει πριν από λίγες ημέρες η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) και χθες εκδόθηκε το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε, το οποίο καταλογίζει σοβαρότατες ευθύνες όχι μόνο στους ιδιοκτήτες των δύο ΤΕΕ (Ευρώπη και Τομή) που φέρονται να χορηγούσαν τα πλαστά πτυχία, αλλά και σε δύο διευθυντές εκπαίδευσης Άρτας και δεκάδες καθηγητές του Δημοσίου (υπολογίζονται σε περίπου 100), οι οποίοι συμμετείχαν στις επιτροπές των εξετάσεων.

Από το 1999

Ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου που διέταξε την ΕΔΕ, ανέφερε ότι σύμφωνα με αυτήν, αποδίδονται ευθύνες στους ιδιοκτήτες, στις διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς των σχολών, στις επιτροπές εξετάσεων, στους διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και βέβαια στους αποφοίτους των περιόδων που ελέγχθησαν. Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε αφορά στην περίοδο 1999-2000 μέχρι 2006.

Όσοι φερόμενοι ως υπεύθυνοι είναι καθηγητές του Δημοσίου, εκτός από τον εισαγγελέα, παραπέμπονται και στα Πειθαρχικά Συμβούλια, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και απόλυση. Στη Δικαιοσύνη θα λογοδοτήσουν φυσικά και οι περίπου 2.000 «σπουδαστές», που έλαβαν τα πλαστά πτυχία- τα περισσότερα μάλιστα με... άριστα - προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για αύξηση της μοριοδότησής τους σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.

Θα απολυθούν

Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα έχουν ήδη διοριστεί στο Δημόσιο, κυρίως σε νοσοκομεία, και τώρα που τα πτυχία τους σύμφωνα με τον νόμο θα ακυρωθούν, θα πρέπει να απολυθούν, προκειμένου να προσληφθούν οι υποψήφιοι που έχασαν τις θέσεις εξαιτίας της απάτης... Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άριστα πλαστά πτυχία ήταν δεύτερα απολυτήρια «μαθητών», οι οποίοι το πρώτο απολυτήριό τους το είχαν λάβει από δημόσια σχολεία με βαθμολογία κοντά στη βάση!

Οι διαγωνισμοί

Για τον λόγο αυτό, λέει ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κ. Μιχ. Κουρουτός, ζητείται η αναστολή των διαγωνισμών ΑΣΕΠ που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να διασταυρωθεί εάν συμμετέχει κάποιος υποψήφιος με πλαστό πτυχίο.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης τόνισε χθες ότι η υπόθεση θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη και συμπλήρωσε: «Δεν θα ανεχθούμε κανένα φαινόμενο διαφθοράς, δεν θα συμβιβαστούμε με καμία νοσηρή κατάσταση που προσβάλλει τις αρχές και τις αξίες μας, και θίγει στον πυρήνα του το αδιάβλητο του Εκπαιδευτικού Συστήματος».
Πηγή:Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: