Τετάρτη, 23 Απριλίου 2008

Αναπαράσταση δίκης του 500 μΧ


Τρίτη 22 Απριλίου 2008

ΥΠΑΡΧΟΥΝ και καλές ειδήσεις.

Οπως αυτή που ακολουθεί και αναφέρεται στην εικονική δίκη που έγινε χθες στην αρχαία αγορά των Φιλίππων ανάμεσα στις νομικές σχολές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, όπου έγινε αναπαράσταση δίκης της εποχής του 500 μΧ με βάση τις αρχές του ρωμαϊκού και βυζαντινού Δικαίου.

Οι κορυφαίοι των Νομικών Σχολών Oxford & Cambridge διαγωνίστηκαν στους Φιλίππους σε αναπαράσταση ρωμαϊκής δίκης

Διεξήχθη χθες στην αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, η τελική φάση του διεθνούς διαγωνισμού εικονικής δίκης ρωμαϊκού δικαίου, που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος συνολικά τέσσερις ομάδες από τέσσερις Νομικές Σχολές των πανεπιστημίων Oxford, Cambridge, Trier και Liege.Στην τελική φάση διαγωνίστηκαν οι ομάδες της Νομικής Σχολής των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, οι οποίες συνέλεξαν την υψηλότερη βαθμολογία στον προκριματικό.

Πρόκειται για μια διοργάνωση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας και ειδικότερα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ενώ στόχος των φορέων υλοποίησης του, είναι ο διεθνής διαγωνισμός εικονικής δίκης να γίνει θεσμός, για την περιοχή της Καβάλας.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη διοργάνωση και από τη φιλοξενία που παρασχέθηκε στους επισκέπτες, δήλωσαν ξένοι και έλληνες που συμμετείχαν ή παρακολουθήσαν τη διαδικασία.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία της διεξαγωγής της εικονικής δίκης, αλλά και από την προσπάθεια που κατέβαλλαν όλες οι ομάδες που συμμετείχαν», επεσήμανε ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, Πασχάλης Πασχαλίδης. Αρωγός στην όλη προσπάθεια στάθηκε το Ινστιτούτο Μοχάμετ Άλη, το οποίο ανταποκρίθηκε στο αίτημα των καθηγητών των Νομικών Σχολών για τη διοργάνωση του διαγωνισμού στην Καβάλα και τους Φιλίππους.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μιχάλης Λυχούνας, στόχος είναι την επόμενη φορά να συμμετέχουν και ομάδες από τις ελληνικές Νομικές Σχολές. Τη διαδικασία της τελικής φάσης της εικονικής δίκης, παρακολούθησε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χρυσόστομος Κεβερκάκης, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος από την όλη προσπάθεια των φοιτητών.

«Πρόκειται για μια διοργάνωση, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας και ειδικότερα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Είναι πραγματικά μια σημαντική εμπειρία για εμάς τους δικηγόρους να παρακολουθούμε τις αγορεύσεις φοιτητών, οι οποίοι αποτελούν το καλύτερο υλικό που διαθέτουν τα πανεπιστήμια που διαγωνίστηκαν», τόνισε ο κ. Κεβρεκάκης.

Το γεγονός πάντως ότι η όλη διαδικασία γίνεται εξ’ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα, δεν πτόησε τον κ. Κεβρακάκη, ως προς τη συμμετοχή και ελλήνων φοιτητών, Νομικών Σχολών, ο οποίος επεσήμανε, «Θα ήταν ευχής έργων να δούμε μια ημέρα και έλληνες φοιτητές να διαγωνίζονται σε μια εικονική δίκη. Η γλώσσα δε θα πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα καθώς θα μπορούσε να υπάρξει διεύρυνση από την πλευρά των διοργανωτών και σε άλλους τομείς με διαφορετική δομή».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Φιλίππων Λάζαρος Τσαταλμπασίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός της επιλογής του αρχαιολογικού χώρου, για την τελική φάση του διαγωνισμού.

«Είναι σημαντικό για εμάς, που επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος, διότι έτσι διαφαίνεται η διαχρονικότητά του. Είναι επίσης σημαντικό, διότι οι αξιόλογοι φοιτητές που βρίσκονται σήμερα εδώ, θα θυμούνται ως μια από τις καλύτερες αναμνήσεις τους, πως μια ημέρα αγόρευσαν στο φυσικό χώρο διεξαγωγής δικών του ρωμαϊκού δικαίου», εξήγησε ο κ. Τσαταλπασίδης.

Όσον αφορά στην υπόθεση που κλήθηκαν να αξιολογήσουν οι καθηγητές των τεσσάρων Νομικών Σχολών, των πανεπιστημίων που συμμετείχαν, διαπραγματευόταν την ιστορία ενός εμπόρου επί της Ιουστινιάνειας περιόδου, ο οποίος ζητά δανεικά από έναν εφοπλιστή της εποχής, προκειμένου να αγοράσει εμπορεύματα από μια άλλη περιοχή. Ο εφοπλιστής δέχεται και μαζί με τα χρήματα δανείζει στον έμπορο και ένα από τα πλοία του για την περαιτέρω διευκόλυνσή του.

Ωστόσο στην επιστροφή του ταξιδιού ένα μέρος του εμπορεύματος χάνεται. Οι ομάδες, στηριζόμενες στο ρωμαϊκό δίκαιο, από τη θέση του ενάγοντα και του εναγόμενου, πρέπει να βρουν την κατάλληλη γραμμή υπεράσπισης και κατηγορητηρίου, έτσι ώστε να πείσουν τους δικαστές, για την υπαιτιότητα της μιας ή της άλλης πλευράς.

Πηγή:kavalanet

Δεν υπάρχουν σχόλια: