Τετάρτη, 30 Απριλίου 2008

«Νέους ορίζοντες» στην συνεργασία με την Ελλάδα βλέπει ο ρωσικός Τύπος


Hμερομηνία : 30-04-08

Για «νέους ορίζοντες στην ελληνορωσική συνεργασία» και μια «καταληκτική διπλωματική επιτυχία» του Βλαντίμιρ Πούτιν πριν μεταβεί από την προεδρία στην πρωθυπουργία της Ρωσίας, κάνουν λόγο τα ρωσικά ΜΜΕ, τα οποία καλύπτουν από χθες με μεγάλα ρεπορτάζ, αναλύσεις, σχόλια και εκπομπές την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Μόσχα.

Περισσότερο εκτεταμένη από ποτέ ήταν η προβολή της πρωθυπουργικής επίσκεψης, που διήρκεσε συνολικά λιγότερο από 24 ώρες,από τα ηλεκτρονικά ρωσικά ΜΜΕ και ειδικότερα από τα κεντρικά τηλεοπτικά δίκτυα και το αγγλόφωνο δορυφορικό κανάλι «Russia Today», τα οποία αναφέρθηκαν στο «άνοιγμα μιας νέας σελίδας στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών» και στην «εντυπωσιακή βελτίωση των διμερών σχέσεων τα τελευταία 3-4 χρόνια».

«Ο South Stream καθιστά την Ελλάδα σημαντικό κρίκο της ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη», αναφέρει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης «Ρασίσκαγια Γκαζιέτα», σημειώνοντας ότι πέραν από τις ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις τους «Μόσχα και Αθήνα έγιναν πρόσφατα και στενοί εταίροι στον ενεργειακό τομέα».

Αναφερόμενη ειδικότερα στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης η εφημερίδα τονίζει ότι με αυτόν παρακάμπτεται «ο προβληματικός Βόσπορος» και διαπιστώνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «την τελευταία του συνάντηση διεθνούς επιπέδου την αφιέρωσε ακριβώς σ' αυτό με το οποίο ασχολήθηκε η Ρωσία όλα τα οκτώ χρόνια της διακυβέρνησής του - την ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας προς όφελος της διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας».

Η εφημερίδα παραθέτει τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ότι «ο South Stream αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σχέδια για τη Νότια και Κεντρική Ευρώπη και εντάσσεται στο σχέδιο διαφοροποίησης της προμήθειας των ενεργειακών πόρων», προσθέτοντας την εκτίμησή του ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των Ευρωπαίων συναδέλφων μας».

Η ημερήσια οικονομική εφημερίδα «Κομερσάντ» εκτιμά ότι με την υπογραφή της συμφωνίας για τη συμμετοχή στον αγωγό «Νότιο Ρεύμα» η Ελλάδα προσχώρησε στο ρωσο-ιταλικό σχέδιο, ωστόσο «κατοχύρωσε το δικαίωμα διαφοροποίησης της προμήθειας αερίου μέσω εισαγωγών από την Αλγερία και την Τουρκία».

Στο ρεπορτάζ του «Κομερσάντ» επαναλαμβάνεται η δήλωση του Β.Πούτιν ότι ο Πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής είναι «σκληρός συνομιλητής, ο οποίος υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας του» και σημειώνεται ότι «ο Κώστας Καραμανλής δεν έκρυψε πως προσβλέπει στην πολιτική υποστήριξη της Ρωσίας, ειδικότερα στο θέμα της διευθέτησης της διαμάχης γύρω από την ΠΓΔΜ», συμπεραίνοντας ότι ο πρόεδρος Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι θα προβεί σε βήματα υπέρ του εταίρου του».
«Η τελευταία ενέργεια του Πούτιν στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής υπό την ιδιότητα του προέδρου αποτέλεσε αντικειμενικά έναν επιπλέον, καταληκτικό θρίαμβό του», συμπεραίνει η ιστορική ημερήσια «Ιζβέστια», εξαίροντας τη σημασία του σχεδίου South Stream και παραθέτοντας δήλωση του Ρώσου υπουργού Ενέργειας Βίκτορ Χριστένκο, σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα σχεδιάζεται να πουληθούν περίπου 10 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Έλληνες δημοσιογράφοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την τύχη του σχεδίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, το οποίο αργεί να υλοποιηθεί, σε απάντηση των οποίων ο Β.Πούτιν αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μεγάλων επενδύσεων στα σχέδια ενεργειακών υποδομών και τις προσπάθειες των ανταγωνιστών να «τορπιλίσουν τα σχέδια αυτά».

Η ημερήσια «Γκαζιέτα» εκτιμά ότι «το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι σε θέση να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση της Ευρώπης», καθώς ο Διακασπιακός αγωγός υπάρχει μόνο στα χαρτιά και το σχέδιο της «Γκαζπρόμ» φαίνεται «πιο ελκυστικό και πολύ πιο υλοποιήσιμο» για να διαπιστώσει ότι «δεν αποκλείεται να έχει πειστεί η Ελλάδα ακριβώς με αυτά τα επιχειρήματα, για το ότι η Ρωσία είναι πιο ασφαλής προμηθευτής ενεργειακών πόρων από τον Καύκασο ή την Κεντρική Ασία». Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων το σχέδιο αποβλέπει και «στην εδραίωση των θέσεων της «Γκαζπρόμ» στα Βαλκάνια», προσθέτοντας ότι η προσχώρηση της Ελλάδας στο σχέδιο θα προσδώσει στο South Stream την αίσθηση του πραγματοποιήσιμου».

Η εφημερίδα «Βρέμια Ναβαστιέι» δίνει έμφαση στη χαρακτηριστική δήλωση του Β. Πούτιν περί «ωρολογίων, εσωρούχων και γραβατών» για τη μοναδικότητα της Ρωσίας στην ικανότητα να εγγυάται ενεργειακούς πόρους για την Ευρώπη σε ανταγωνιστικές τιμές και προβλέπει διπλασιασμό της κατανάλωσης αερίου στην Ελλάδα, την εγγύηση της κάλυψης της ζήτησης αυτής εκ μέρους της Ρωσίας και μετατροπή της χώρας σε «σημαντικό κρίκο της ενεργειακής πολιτικής ολόκληρης της Ευρώπης».

Όπως και πολλά άλλα ρωσικά ΜΜΕ, αναλυτική αναφορά στην ίδια γλαφυρή τοποθέτηση του Β. Πούτιν πραγματοποιεί και η αγγλόφωνη ημερήσια «Moscow Times», δημοσιεύοντας εκτενές ρεπορτάζ της χθεσινής συνάντησης στο Κρεμλίνο.

Αναφερόμενη ειδικά στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και την υπογραφή της συμφωνίας το Μάρτιο του 2007, που έθεσε τέλος «στις καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις του σχεδίου επί 14 χρόνια», η εφημερίδα υπογραμμίζει τη δήλωση Β. Πούτιν ότι τα ενεργειακά σχέδια βασικής σημασίας έχουν πάντα πολιτικές διαστάσεις και ανταγωνιστές, οι οποίοι «πάντα έκαναν και θα κάνουν ενεργητικές προσπάθειες να τα τορπιλήσουν ή να τα καθυστερήσουν».

Πηγή:Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: