Πέμπτη, 24 Απριλίου 2008

Ανταγωνιστικός... αγωγός πετρελαίου23/04/2008 - 07:16

Tη συμφωνία για τη σύσταση της κοινοπραξίας που θα αναλάβει την κατασκευή του Πανευρωπαϊκού Αγωγού Πετρελαίου (PEOP), ανταγωνιστικού του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, υπέγραψαν χθες στο Βουκουρέστι οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της Ρουμανίας, της Κροατίας και της Σερβίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η έδρα της εταιρίας θα είναι το Λονδίνο, ενώ η Ρουμανία θα συμμετάσχει στο έργο με δύο εταιρίες, τις Conpet και Oil Terminal, η Σερβία με την Transafta και η Κροατία με την Janaf. Οι εταίροι του έργου αναμένουν και την απάντηση της Ιταλίας σχετικά με την εταιρία που θα συμμετάσχει στο έργο.

Τη διακήρυξη για την κατασκευή του αγωγού, μήκους 1.400 χιλιομέτρων, εκ των οποίων 230 χλμ. σε σερβικό έδαφος, που θα συνδέει τη ρουμανική πόλη Κονστάντζα με την ιταλική Τεργέστη, είχαν υπογράψει, τον Απρίλιο του 2007, η Σερβία από κοινού με τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Κροατία και τη Ρουμανία.

Το κόστος κατασκευής του αγωγού αναμένεται να κυμανθεί περίπου από 2,9 έως 3,5 δισ. ευρώ. Ο αγωγός, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013, θα προμηθεύει με αργό πετρέλαιο από την περιοχή της Κασπίας, και πιο συγκεκριμένα από το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν, διυλιστήρια στη Βόρεια Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη. Ο νέος αγωγός θα ενώνει το ρουμανικό λιμάνι της Κονστάντζας με την Τεργέστη και θα έχει ετήσια δυνατότητα μεταφοράς 60 εκατ. τόνων, δηλαδή 1,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Σημειώνεται ότι η υπογραφή της συμφωνίας είχε αναβληθεί πέρυσι, καθώς η Σλοβενία είχε εκφράσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις δόθηκαν και έτσι η κατασκευή του Πανευρωπαϊκού Αγωγού Πετρελαίου θα αρχίσει άμεσα, έχοντας μάλιστα την πλήρη στήριξη της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: