Κυριακή, 20 Απριλίου 2008

Δεξαμενή της αρχαϊκής εποχής αποκαλύφθηκε στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης


Ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα

Νέα ευρήματα στην περιοχή

Αθήνα

Τη σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου που κρύβεται κάτω από την παραλία του «Αστέρα» Βουλιαγμένης επιβεβαιώνει η τεράστια δεξαμενή της αρχαϊκής εποχής που ήρθε στο φως στη διάρκεια των εργασιών που εκτελούνται για την κατασκευή νέας εισόδου της πλαζ.

Σε απόσταση μόλις 25 μέτρων από τη δεξαμενή βρίσκεται ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, στην παραλία του ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η δεξαμενή πρόκειται να διατηρηθεί και να αναδειχθεί ως μνημείο, ενώ ο ναός του Απόλλωνα θα αναστηλωθεί και θα απαλλαγεί από το σοβαρό πρόβλημα που προκαλούν τα λιμνάζονται ύδατα, αφού βρίσκεται κατά ένα και πλέον μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Όπως αναφέρεται στο Βήμα, η αρμόδια ΚΣτ' Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει ολοκληρώσει τον καθαρισμό του ιερού από τη λάσπη και το χώμα, ενώ παράλληλα απομάκρυνε το τοιχίο που είχε υψωθεί περιμετρικά του αρχαίου κτιρίου προκειμένου να το προστατέψει από την είσοδο των θαλασσίων υδάτων.

Σύμφωνα με την πρόταση την οποία ενέκρινε το ΚΑΣ, γύρω από τον ναό θα κατασκευαστεί ένα αποστραγγιστικό κανάλι για την άντληση και απομάκρυνση των υδάτων και θα ακολουθήσει η αναστήλωση του ναού στον επιτρεπτό από το υλικό του βαθμό.

Στο έργο περιλαμβάνεται η αναστήλωση των βάθρων που υπάρχουν ακόμη στο εσωτερικό του για τα τρία αγάλματα των θεών που λατρεύονταν στον ναό: της Λητούς και των δύο παιδιών της, του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος. Σε δύο από αυτά διασώζεται ακόμη η αρχαϊκή επιγραφή: «ΗΑΛΑΙΕΙΣ ΑΝΕΘΕΣΑΝ».

Οι επιγραφές, ωστόσο, θα απομακρυνθούν, αφού ο θαλασσινός αέρας τις έχει φθείρει, και στη θέση τους θα τοποθετηθούν αντίγραφα. Όσον αφορά την είσοδο του «Αστέρα», θα είναι μία ελαφρύτερη κατασκευή από την προηγούμενη, ενώ μετατοπίζεται σε μικρή απόσταση προκειμένου να διατηρηθεί η αρχαϊκή δεξαμενή στη θέση της.

Πηγή:in.gr - Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: