Σάββατο, 26 Απριλίου 2008

«Γκρίζα ζώνη» ο Αϊ-Στράτης


Παρασκευή, 25.04.08

Στο Μυρτώο πέλαγος πραγματοποιήθηκε τελικά η ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Τολμηρός Τοξότης» (Noble Archer), η οποία είχε προγραμματιστεί πριν από ενάμιση χρόνο περίπου στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και αναβλήθηκε λόγω της τουρκικής αξίωσης για εξαίρεση του Αϊ-Στράτη.

Το επιχείρημα της Αγκυρας τότε ήταν ότι το ελληνικό νησί αποτελεί αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή, ισχυρισμός ο οποίος είχε γίνει ατύπως αποδεκτός από τους επιτελείς της Συμμαχίας.

Υστερα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μηνών για τον επανασχεδιασμό της άσκησης και παρά τις πολυδιαφημισμένες στο εσωτερικό δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων υπέρ των ελληνικών θέσεων, η αεροπορική άσκηση μικρής κλίμακας (τεχνική) πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Υδρας και Κυθήρων. Συμμετείχαν ελληνικά μαχητικά και το ιπτάμενο ραντάρ του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές σκοπός των γυμνασίων ήταν η συνεκπαίδευση αξιωματικών που υπηρετούν στο συμμαχικό αεροπορικό στρατηγείο της Λάρισας, των πληρωμάτων και των μονάδων ραντάρ. Ανώτατη κυβερνητική πηγή διαβεβαιώνει ότι μέχρι το τέλος Μαΐου (πιθανώς στις 20 του επόμενου μήνα) θα πραγματοποιηθεί άλλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση σε θαλάσσια περιοχή στην οποία θα περιλαμβάνεται ο Αγιος Ευστράτιος.

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νίκολας Μπερνς είχε δημοσίως δηλώσει ότι ο Αγιος Ευστράτιος δεν αποτελεί αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή, μετά από παρασκηνιακές παραστάσεις διαμαρτυρίας της ελληνικής διπλωματίας μετά την πρώτη αναβολή του «Τολμηρού Τοξότη» λόγω των τουρκικών αξιώσεων.

Η επιμονή της Αγκυρας στην ουδετεροποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου εντάσσεται σε μια συνολικότερη στρατηγική, που κατατείνει στην κατοχύρωση «ζωτικών συμφερόντων» της στο Αρχιπέλαγος.

Για το λόγο αυτό το τουρκικό γενικό επιτελείο στρατού κλιμακώνει τη διαδικτυακή επίθεσή του καταχωρίζοντας στην ιστοσελίδα του, όλο και πιο συστηματικά, καταγγελίες για δήθεν παραβιάσεις του τουρκικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, όπως επίσης για παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών από τα ελληνικά.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περιοχή των Υμίων, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα περιγράφονται οι ακριβείς συνθήκες των υποτιθέμενων παρενοχλήσεων (από πού απογειώθηκε το ελληνικό μαχητικό, τι ώρα, πότε επέστρεψε). Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι η τουρκική αναθεωρητική πολιτική στο Αιγαίο αλλάζει σταδιακά περιεχόμενο.Δεν δίνεται δηλαδή πλέον ιδιαίτερη σημασία στην ποσότητα των προκλήσεων όσο στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

Κατά τις ίδιες πηγές οι Τούρκοι πιλότοι μπορεί πλέον να παραβιάζουν λιγότερο τακτικά τον εθνικό εναέριο χώρο αλλά είναι εξαιρετικά επίμονοι, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος ατυχήματος.

Επιδεικνύεται επίσης ιδιαίτερη επιμονή στον 25ο μεσημβρινό, τη νοητή γραμμή από Βορρά προς Νότο που κόβει το Αιγαίο στα δύο. Η προσπάθεια του τουρκικού στρατιωτικού κατεστημένου είναι να εμφανίζει οποιαδήποτε κίνηση της Ελληνικής Αεροπορίας ανατολικά του 25ου μεσημβρινού ως «εισβολή» στο ζωτικό χώρο της Τουρκίας.

Στα διαβήματα διαμαρτυρίας της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών η απάντηση της τουρκικής πλευράς είναι πάντα μονοσήμαντη, επαναλαμβάνονται δηλαδή απόψεις που στηρίζουν τη θεωρία κατά την οποία το Αιγαίο είναι μια αμφισβητούμενη και θολή περιοχή.

Τα ελληνοτουρκικά δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ η ένταση μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του κεμαλικού συστήματος αντιμετωπίζεται από την Αθήνα ως παράγοντας που δεν επιτρέπει ουσιαστική πρόοδο.

Παρ’ όλα αυτά έμπειροι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας υπενθυμίζουν ότι ανεξαρτήτως της εσωτερικής κατάστασης η τουρκική διπλωματία έχει εντυπωσιακή σταθερότητα.

Σταθερό είναι το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον του βαθέος κράτους για τη μειονότητα στη Θράκη.Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες δυο πούλμαν με μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας πήγαν στην Αλβανία για κατήχηση σε θρησκευτικά ινστιτούτα. Παράλληλα Τούρκοι της Ρουμανίας επισκέφθηκαν τη Θράκη.

Η κινητικότητα αυτή είναι σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις εντυπωσιακή και συνδέεται ευθέως με την προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τουρκογενείς πληθυσμούς στην ευρύτερη περιοχή ως εργαλείο πολιτικού επεκτατισμού.

ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: