Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2008

«Ακούμπησαν» τρία ελληνικά νησιά


Τουρκικές προσχεδιασμένες προκλήσεις, με χαμηλές πτήσεις F-16 στο Αιγαίο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας

Σκιά στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην Άγκυρα, που σχεδιάζεται για τις 23-25 Ιανουαρίου, ρίχνει η πολύ χαμηλή διέλευση τουρκικών F-16 πάνω από τρία ελληνικά νησιά, η οποία από επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας χαρακτηρίζεται «προσχεδιασμένη».

Τα τουρκικά F-16 μπήκαν στο FΙR Αθήνας σε σχηματισμό των οκτώ μαχητικών, εκ των οποίων τα μισά ήταν οπλισμένα.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, δύο από τα F-16 προχώρησαν αμέσως μετά την είσοδό τους στο FΙR Αθήνας, ευθέως πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος μόλις 800 μέτρων (2.500 πόδια) και αμέσως μετά κατευθύνθηκαν στους Φούρνους Ικαρίας- πάντα στο ίδιο ύψος.

Παράλληλα, από την ομάδα αποκόπηκαν άλλα τέσσερα F-16 τα οποία έκαναν κι αυτά χαμηλή διέλευση πάνω από το Αγαθονήσι.

Πέραν των τριών υπερπτήσεων, τα τουρκικά αεροσκάφη δεν παραβίασαν άλλη φορά τον εθνικό εναέριο χώρο.

Το γεγονός αυτό- σε συνδυασμό και με τον σχεδιασμό της πτήσης αλλά και με το ιδιαίτερα χαμηλό ύψος- οδήγησε τους επιτελείς της Αεροπορίας στην εκτίμηση ότι υπήρχε προσχεδιασμός από την πλευρά των Τούρκων.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται, όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές και από το ότι ανάλογο προφίλ πτήσεως εφήρμοσαν τόσο την περασμένη Παρασκευή που πέταξαν πάνω από τους Φούρνους όσο και κατά την αμέσως προηγούμενη υπέρπτηση, πριν από λίγες ημέρες.

Επισήμως η ημερομηνία επίσκεψης του κ. Καραμανλή δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά έχει αναφερθεί από τουρκικής πλευράς ότι προγραμματίζεται για τις 23-25 Ιανουαρίου. Η δημοσιοποίηση θα γίνει από κοινού στις δύο πρωτεύουσες τις επόμενες μέρες.

Ασκήσεις

Να σημειωθεί ότι για σήμερα έχουν προγραμματιστεί τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο (αεροπορικές και υποβρυχίων) σε πέντε περιοχές του Αιγαίου: βορείως της Λήμνου, βορείως της Χίου, νοτίως της Σάμου, νοτίως της Ρόδου και ανατολικά της Ρόδου. Όπως είναι φυσικό, οι ασκήσεις αυτές έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο του «Πενταγώνου».

Πηγή:Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: