Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2008

Βόμβες Πούτιν για Κόσοβο18/1

Με βέτο στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς προειδοποιεί η Μόσχα. Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Ρώμη και Βιέννη έτοιμες να αναγνωρίσουν την κήρυξη μονομερούς ανεξαρτησίας από την Πρίστινα

Μέσα από τις σελίδες των μεγάλης κυκλοφορίας ημερησίων εφημερίδων της Σόφιας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απηύθυνε προς τη Δύση μία από τις ύστατες προειδοποιήσεις της Μόσχας, ότι δεν θα αποδεχθεί τη μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής προεδρίας στη Βουλγαρία, πέραν του τεράστιου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος που έχει για την επέκταση της επιρροής της Μόσχας στα Βαλκάνια, συμπίπτει με την είσοδο των εξελίξεων για το Κοσσυφοπέδιο στην τελική ευθεία πριν από την ανεξαρτησία.

Μια τέτοια συγκυρία στην πολιτική ατζέντα δεν θα μπορούσε να περάσει ανεκμετάλλευτη για το πολιτικό επιτελείο της Μόσχας, καθώς τα Βαλκάνια αναδεικνύονται σε πεδίο της αμερικανορωσικής αντιπαράθεσης για την επιρροή στο τόξο Δυτικών Βαλκανίων - ΝΑ Ευρώπης - Καύκασου.

«Η θέση μας είναι απολύτως σαφής. Κάθε απόφαση για το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να κριθεί από την Πρίστινα και το Βελιγράδι», σημειώνει, μεταξύ άλλων, στο άρθρο που είδε το φως της δημοσιότητας χθες στις βουλγαρικές εφημερίδες ο κ. Πούτιν και προσθέτει, «φωτογραφίζοντας» τα αυτονομιστικά κινήματα του Καυκάσου: «Είναι επίσης σαφές ότι κάθε απόφαση για το Κόσοβο θα δημιουργήσει προηγούμενο στη διεθνή σκηνή».

Σερβικές εκλογές

Με την προσοχή στραμμένη στις αρχές του Φεβρουαρίου και το αργότερο στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, όταν, ακολουθώντας την ολοκλήρωση της προεδρικής αναμέτρησης στη Σερβία οι Αλβανοκοσοβάροι θα προχωρήσουν στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας, τα δύο μέτωπα της αντιπαράθεσης συσπειρώνονται.

Είναι κοινό μυστικό στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες ότι έχει συγκροτηθεί ήδη η αρχική ομάδα των προθύμων της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Εκτός από την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και τη Ρώμη, η Βιέννη ήρε τις επιφυλάξεις της και θα αναγνωρίσει άμεσα τη μονομερή διακήρυξη της Πρίστινα. Απέναντι στον συνασπισμό των προθύμων η Μόσχα, ως μόνιμο μέλος του 15μελούς ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, επισείει το βέτο στον ΟΗΕ και στους άλλους διεθνείς οργανισμούς.

«Το Κοσσυφοπέδιο δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος του ΟΗΕ ή άλλων διεθνών οργανισμών», διασαφήνισε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο περιθώριο της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ρωσία επιμένει ότι μόνο το ΣΑ του ΟΗΕ δύναται να διαδραματίσει ρόλο στο πρόβλημα του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου.

ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή:Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: