Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2008

Χαρακίρι: Αυτοκτονία χωρίς περιθώρια αποτυχίας


20 - 01 - 2008 21:07

Η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα είχε χρονική αφετηρία την αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστου Ζαχόπουλου. Ο κ. Ζαχόπουλος μπορεί να μην κατάφερε να θέσει τέλος στη ζωή του, όμως κάποιοι άλλοι στην μακρινή Ιαπωνία τα καταφέρνουν χωρίς περιθώρια αποτυχίας χρησιμοποιώντας την ιστορική μέθοδο Χαρακίρι.

Χαρακίρι

Η μέθοδος Χαρακίρι προέρχεται από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και είναι μια ιερή τελετή αυτοκτονίας που προέρχεται από τους Σαμουράι. Οι ένδοξοι ιάπωνες πολεμιστές όταν έβλεπαν σε μια μάχη το τέλος τους να πλησιάζει, προτιμούσαν να αυτοκτονήσουν καρφώνοντας το σπαθί τους βαθιά στη κοιλιά παρά να πιαστούν αιχμάλωτοι από τον εχθρό και στη συνέχεια να εκτελεστούν

Το Χαρακίρι έπαιζε κυρίαρχο ρόλο στον ιερό κώδικα των Σαμουράι και χρησιμοποιούταν προκειμένου να μετριαστεί η ντροπή ενός πολεμιστή από μια χαμένη μάχη. Για τους Σαμουράι το Χαρακίρι δεν ήταν μια αδιάφορη και τυπική πράξη. Προηγείται μια πολύ σημαντική τελετή πριν την πράξη, όπου ο πολεμιστής φοράει λευκά ρούχα, απολαμβάνει το αγαπημένο του φαγητό και στη συνέχεια γράφει ένα «ποίημα θανάτου». Έπειτα, παίρνει το σπαθί του και το βυθίζει στη κοιλιά του, ώστε να πεθάνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Επιπλέον, το Χαρακίρι χρησιμοποιούταν ως τιμωρία για τους ατιμωμένους Σαμουράι που είχαν προβεί σε παράνομες πράξεις όπως δολοφονίες, ληστείες, δωροδοκία και προδοσία. Συνήθως, τους δινόταν η εντολή να βάλουν τέλος στη ζωή τους μια συγκεκριμένη ημέρα και αυτοί την εκτελούσαν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Πλέον, το Χαρακίρι στην Ιαπωνία των μοντέρνων χρόνων έχει ξεπεραστεί αν συνυπολογίσουμε μάλιστα ότι έχει καταργηθεί επίσημα ως ποινή από το 1873. Βέβαια, αρκετοί άνθρωποι από τότε έχουν προτιμήσει να αυτοκτονήσουν με τον «παραδοσιακό» τρόπο, όπως αρκετοί ιάπωνες στρατιώτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που προτίμησαν να πεθάνουν για να μην παραδοθούν.

Προσωπικότητες της Ιαπωνίας που αυτοκτόνησαν με Χαρακίρι

Σάιγκο Τακαμόρι: Σύμφωνα με πολλούς, ο τελευταίος αληθινός Σαμουράι. Πέθανε στις 24 Σεπτεμβρίου, 1877

Νόγκι Μαρεσούκε: Ιάπωνας στρατηγός του Αυτοκρατορικού Στρατού. Έλαβε μέρος και στον Ρωσο- Ιαπωνικό πόλεμο. Πέθανε στις 13 Σεπτεμβρίου, 1912.

Τακιγίρο Ονίσι: Νάυαρχος του Αυτοκρατορικού Στόλου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι γνωστός ως ο «πατέρας» των Καμικάζι. Πέθανε στις 16 Αυγούστου, 1945.

Αυτοκτονίες γνωστών πολιτικών της ιστορίας

Αρκετοί σπουδαίοι ηγέτες και πολιτικοί ανά τον κόσμο έχουν θέσει τέλος στη ζωή τους όχι με Χαρακίρι αλλά με διάφορους άλλους τρόπους.

Σαλβαδόρ Αλιέντε: Πρώην Πρόεδρος της Χιλής, αυτοκτόνησε το 1975.

Γκερτ Μπαστιάν: Γερμανός στρατιωτικός και πολιτικός, αυτοκτόνησε το 1992.

Πιέρ Μπερεγκοβουά: Γάλλος πρώην πρωθυπουργός, αυτοκτόνησε το 1993.

Οσβάλντο Ντορτίκο Τοράδος: Πρώην πρόεδρος της Κούβας, αυτοκτόνησε το 1983.

Αδόλφος Χίτλερ: Δικτάτορας της Ναζιστικής Γερμανίας, αυτοκτόνησε το 1945.

Αλέξανδρος Κοριζής: Πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, αυτοκτόνησε το 1941.

Γκόρντον Μακμάστερ: Βρετανός πολιτικός, αυτοκτόνησε το 1997. Γιούργκεν

Μόουλμαν: Γερμανός πολιτικός, αυτοκτόνησε το 2003

Νίκος Πουλαντζάς: Ελληνογάλλος μαρξιστής πολιτικός και κοινωνιολόγος, αυτοκτόνησε το 1979.

Μαχμούντ Ζουαμπί: Πρώην πρωθυπουργός της Συρίας, αυτοκτόνησε το 2000.

Νίκος Σοφρωνάς

Πηγή:cosmo.gr

1 σχόλιο:

ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ είπε...

Χα χα, καλό!

Στὶς προσωπικότητες τῆς Ἰαπωνίας ποὺ αὐτοκτόνησαν μὲ χαρακίρι (σωστότερα: σεπούκου), ὁ ἀρθρογράφος δὲν θὰ ἔπρεπε νὰ παραλήψῃ νὰ ἀναφέρῃ τὸν μεγάλο Γιουκίο Μισίμα (1925-1970).