Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

«Παράθυρο» από Ε.Ε. για κλωνοποιημένα



Ο καθηγητής Ιαν Γουίλμουτ ποζάρει περιχαρής με την Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο της ιστορίας

Τρίτη, 15.01.08

Ο κίνδυνος να βρεθεί στο τραπέζι μας γάλα και κρέας, προερχόμενα από κλωνοποιημένα ζώα ή απογόνους τους, φαίνεται ότι είναι πλέον πιο κοντά στην πραγματικότητα απ’ ό,τι στη σφαίρα της φαντασίας.

Εκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τροφίμων (ΕΑΑΤ), υπηρεσίας που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ισχυρίζεται ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να είναι πιο επικίνδυνα για τον καταναλωτή τα τρόφιμα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα και απογόνους τους σε σχέση με τα παραδοσιακά τρόφιμα.

Η εκτίμηση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις Βρυξέλλες, τόσο από τις ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών όσο και από τους εκπροσώπους των αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι κατηγορούν την Κομισιόν ότι επιχειρεί να ακολουθήσει και στα κλωνοποιημένα προϊόντα την ίδια επικίνδυνη πολιτική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια και για τα μεταλλαγμένα.

Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο η Γαλλία επικαλέστηκε την κοινοτική διαδικασία της ρήτρας διασφάλισης, προκειμένου να απαγορεύσει προσωρινά την καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΜΟΝ 810, που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετική εισηγηση της ΕΑΑΤ.

Στην παρούσα φάση μπορεί να απαγορεύεται η εμπορία κλωνοποιημένων ζώντων ζώων και παράγωγων προϊόντων, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της πρότασης κανονισμού που έδωσε χθες στη δημοσιότητα για τη διαδικασία αδειοδότησης νέων τροφίμων θα μπορούσε να δημιουργήσει τη νομική βάση για τη μελλοντική εμπορία και των κλωνοποιημένων.

Οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν διότι στην πρόταση αυτή η Επιτροπή δεν διαχώρισε τη θέση της έναντι της έκθεσης της ΕΑΑΤ, δημιουργώντας την εντύπωση ότι συμφωνεί με την εκτίμηση ότι δεν ενέχει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία η κατανάλωση κλωνοποιημένων.

Πάντως, χθες η Κομισιόν επιχείρησε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, παίρνοντας αποστάσεις από την έκθεση. Οπως είπε η εκπρόσωπος του αρμοδίου Επιτρόπου για την Υγεία, κ. Μάρκου Κυπριανού, πρόκειται για μια προκαταρκτική έκθεση και θα πρέπει να περιμένουμε και την τελική.

Πρόσθεσε ακόμη ότι σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν πάρει τις οριστικές της αποφάσεις, θα ζητήσει τη γνώμη των καταναλωτών, μέσω δημοσκόπησης που προτίθεται να πραγματοποιησει για τα κλωνοποιημένα προϊόντα.

Η νομοθεσία που προωθεί η Επιτροπή για τα νέα τρόφιμα προβλέπει ότι ο έλεγχος των αιτήσεων για αδειοδότηση φεύγει πλέον από τα κράτη-μέλη και πάει στην ΕΑΑΤ, η οποία θα τις αξιολογεί και θα υποβάλει εισήγηση στο Συμβούλιο Υπουργών. Σήμερα η αξιολόγηση γίνεται από το κράτος-μέλος που δέχεται την αίτηση και στη συνέχεια διαβιβάζεται στα άλλα κράτη- μέλη για σχόλια.

«Η σωστή πληροφόρηση και η εγρήγορση όλων των πολιτών -ειδικών και μη- είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι μπροστά σε αυτή τη νέα τεχνολογία που αρχίζει να αναπτύσσεται στον τομέα της διατροφής», ανέφερε χθες στον ΕΤ ο καθηγητής Γενετικής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σταμάτης Αλαχιώτης.

Οπως εξήγησε ο ίδιος, «επιστήμονες στις ΗΠΑ επιχειρηματολογούν υπέρ της κατανάλωσης προϊόντων από κλωνοποιημένα ζώα, βασιζόμενοι σε μελέτες, από τις οποίες δεν προκύπτουν αξιοσημείωτες διαφορές ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά προϊόντων που προέρχονται από κλωνοποίηση οργανισμών και στα συμβατικά.

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους ως προς την ασφάλεια τέτοιων προϊόντων, υποστηρίζοντας ότι τα ερευνητικά δεδομένα είναι ακόμη λίγα ώστε να μας δώσουν ασφαλή συμπεράσματα. Οπως και να ’χει, πέραν και των ηθικών ζητημάτων που εγείρονται γύρω από το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και διάφορες επιστημονικές παράμετροι. Καλό είναι να έχουμε τα αφτιά και τα μάτια μας ανοιχτά μπροστά στα μονοπώλια της διατροφής και να πράττουμε σύμφωνα με την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: