Πέμπτη, 24 Απριλίου 2008

Προχωρεί η Τουρκική Τράπεζα στην Κομοτηνή

Το παρακάτω κείμενο, ας θεωρηθεί ως συνέχεια χθεσινού δημοσιεύματος της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, για τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλει η Άγκυρα προς Κοσσυβοποίηση (όταν οι συνθήκες θα είναι ώριμες) της Ελληνικής Θράκης.

Σήμερα υπενθυμίζουμε την σειρά μεθοδεύσεων σε οικονομικό επίπεδο, όπως την περιγράφει ο Δημοσιογράφος κ. Α. Κούτρας στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος".

Λίγο πολύ για τους τακτικούς αναγνώστες της "Ε.Θ." αυτά που περιγράφει, είναι γνωστά.Όμως καλό είναι να μην τα ξεχνούμε.

***Υποκατάστημα της τουρκικής τράπεζας Ziraat Bankasi θα λειτουργήσει σύντομα στην Κομοτηνή με στόχο την εξυπηρέτηση της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η έδρα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος θα βρίσκεται στην Αθήνα, στον πιο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας, την Ερμού (αριθμός 2).

Η όρεξη των Τούρκων για υποκατάστημα τραπέζης στην Ελλάδα "άνοιξε" μετά την εξαγορά της Finance Banksi (Finansbank) από την Εθνική Τράπεζα και την παρουσία της Eurobank στη γειτονική χώρα.Έσπευσαν, λοιπόν, και αυτοί να ζητήσουν από το υπουργείο Ανάπτυξης άδεια εισόδου τους στην ελληνική αγορά.

Η διάφορα έγκειται στο ότι το ενδιαφέρον τους επικεντρώθηκε στη Δυτική Θράκη και συγκεκριμένα στην πόλη της Κομοτηνής.Και η κίνησή τους συνδέεται με τη μειονότητα που παγίως επιδιώκεται να αναφέρεται τουρκική αντί μουσουλμανική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημαία της τράπεζας θα υψωθεί στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής σε παλαιό οίκημα που ανακατασκευάστηκε.

Σημειώνεται πως η Ziraat (η οποία είναι μία μεγάλη τράπεζα της γειτονικής χώρας, αντίστοιχη της Αγροτικής στην Ελλάδα) διατηρεί υποκατάστημα και στα γειτονικά Σκόπια.

Η άδεια εγκατάστασης της τουρκικής τράπεζας δόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης στις 29 Ιανουαρίου 2008.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπου καταγράφεται το Διοικητικό Συμβούλιο του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές εκτιμούν πως η εγκατάσταση της τουρκικής τράπεζας στην Ελλάδα, με έδρα στο Σύνταγμα και υποκατάστημα στην Κομοτηνή (τουλάχιστον σε πρώτη φάση), αποτελεί μέρος πρωτοβουλίας της Άγκυρας για μία αμεσότερη διασύνδεση με το μειονοτικό στοιχείο.

Η σκέψη ορισμένων φθάνει ακόμη πιο μακριά, με δεδομένη την πρόσφατη απόφαση ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, αλλά και πρόσθετες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες Τούρκοι ιδιώτες, με τη στήριξη του επίσημου κράτους, επιδιώκουν να στήσουν στη Δυτική Θράκη πολυκλινική και κολέγιο ή κέντρο ελευθέρων σπουδών.

Πάντως κάτι τέτοιο προϋποθέτει έγκριση από τις ελληνικές αρχές.Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ως έναν ακόμη στόχο της μειονότητας τη δημιουργία τοπικού τηλεοπτικού σταθμού.

Για μια τέτοια εξέλιξη, δύο σενάρια είναι πιθανά

Είτε να εκπέμψει από Ελλάδα με άδεια από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (κάτι που εκτιμάται ως εξαιρετικά δύσκολο) είτε από την Τουρκία μέσω δορυφόρου.Το δεύτερο σενάριο είναι και το πιθανότερο, να εκπέμπει από τουρκικό έδαφος, μέσω Turksat, ελληνόφωνο πρόγραμμα.

Α. Κούτρας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είπαμε...

Τσιφλίκ της Μιτ και τα βακουφάκια της Ντόρας και άγιος ο Θεός...

Ανώνυμος είπε...

http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=2310

Χρήστες καταγγέλουν οτι μπλόγκερς ΄΄περίεργων΄΄ ιδεών και αντιλήψεων, απειλουν με...την Μοσαντ (;)!