Σάββατο, 19 Απριλίου 2008

«Διεθνής Ημέρα» γεμάτη Ελλάδα


Άρωμα Ελλάδας γέμισε την Τετάρτη το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Καΐρου, με τη «Διεθνή Ημέρα» που οργάνωσε το ανώτατο αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, το οποίο θεωρείται από τα σημαντικότερα στη Μέση Ανατολή.

Μέσα στο χώρο όπου κάποτε στεγαζόταν το Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο Καΐρου, στο προαύλιο όπου ακουγόταν μέχρι το 1964 η ελληνική λαλιά, οι Αιγυπτιώτες φοιτητές του Αμερικανικού Πανεπιστημίου μάγεψαν τους συμφοιτητές τους από πολλές χώρες, φέρνοντάς τους πιο κοντά στην ελληνική παράδοση.

Υπό τους ήχους της ελληνικής μουσικής από κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι νέοι της ελληνικής παροικίας κέρδισαν και φέτος τις εντυπώσεις, από όλα τα χορευτικά συγκροτήματα που παρουσιάστηκαν.

Ο τσάμικος, ο κοφτός, το καλαματιανό, ο πεντοζάλης και τέλος το συρτάκι προκάλεσαν τα χειροκροτήματα και τα συγχαρητήρια όλων, μεταξύ των οποίων και των εκπροσώπων των ελληνικών αρχών που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Έλληνας πρέσβης Ιωάννης Αλέξιος Ζέπος, που εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για το έργο των Ελλήνων φοιτητών, και ο σύμβουλος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας Κώστας Γιαννακόδημος, ο μορφωτικός ακόλουθος Γιάννης Μελαχροινούδης, εκπρόσωπος των Ελλήνων εκπαιδευτικών καθώς και Αιγυπτιώτες γονείς που τις προηγούμενες δεκαετίες φοίτησαν στον ιστορικό αυτό χώρο για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου.

Παράλληλα, η εκδήλωση αυτή ήταν μια αφορμή για να παρουσιαστούν η ελληνική κουζίνα και μερικά από τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, στο ελληνικό περίπτερο όπου δέσποζαν οι σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι στην πολυεθνική αυτή εκδήλωση συμμετείχαν περισσότερες από είκοσι χώρες από όλον τον κόσμο.

Πηγή:Α.Π.Ε. - ant1online

Δεν υπάρχουν σχόλια: