Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008

Έβγαλε τον Αλβανό έμπορο ναρκωτικών χρήστη και γλίτωσε τα ισόβια!

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς διέταξε έρευνα και ζήτησε να ελεγχθούν όλες οι δικογραφίες για εμπόριο ναρκωτικών

Ότι η διαφθορά και η συναλλαγή ανθούν «εντός, εκτός και επί τα αυτά» του Κορυδαλλού αποτελεί πλέον κοινό τόπο.

Δυστυχώς.

Η άμεση ή έμμεση επίσης εμπλοκή επίορκων δημόσιων λειτουργών συνιστά όρο «εκ των ων ουκ άνευ».

Η εξάρθρωση των βρώμικων κυκλωμάτων και η πάταξη του φαινομένου, αενάως ζητούμενο.

Ξεχωριστό, αναμφίβολα, κεφάλαιο συγκροτούν οι μεγάλες υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών, που εντείνουν την γκρίζα εικόνα μιας διάχυτης διαφθοράς που μπορεί ορισμένες φορές να φτάνει «πολύ ψηλά».

Τέτοιας υφής και βαρύτητας πληροφορίες, που πιθανόν να έφτασαν τελευταία στ' αφτιά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, οδήγησαν σε ευρεία σύσκεψη και σαφείς εντολές για άμεση κινητοποίηση των εισαγγελικών λειτουργών προς κάθε κατεύθυνση.

Με προτεραιότητα ωστόσο τις μεγάλες δίκες, όπου ως κατηγορούμενοι εμφανίζονται μεγαλέμποροι ναρκωτικών.

Στόχος της κατεπείγουσας έρευνας είναι όλες οι δικογραφίες που εκ πρώτης όψεως «μπάζουν» να γίνουν από τους εισαγγελείς «φύλλο και φτερό», προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ύποπτες δικονομικές μεθοδεύσεις, διάτρητες και «κατευθυνόμενες» πραγματογνωμοσύνες, τυχόν «άνισες» και αμφιλεγόμενες αποφάσεις, καθώς και ποινές που η επιμέτρησή τους δεν φαίνεται να υπακούει στο «διά ταύτα» της όλης αποδεικτικής διαδικασίας.

Μια τέτοια κραυγαλέα περίπτωση φέρνει στο φως το «Π» σήμερα. Προσπερνώντας τα πραγματικά περιστατικά και την ουσία της υπόθεσης, εκείνο που παρουσιάζει εδώ εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στο σώμα της δικογραφίας συνυπάρχουν δύο διαμετρικά αντίθετες ψυχιατρικές εκθέσεις ή πραγματογνωμοσύνες.

Δύο επιστήμονες εξετάζουν τον ίδιο άνθρωπο και αποφαίνονται, έχοντας τα ίδια στοιχεία στη διάθεσή τους, «άλλα αντί άλλων»!

Πρόκειται για τον αλβανικής καταγωγής Mitro Vangel που είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2007 στο σπίτι του στην Κυψέλη, έχοντας στην κατοχή του μεγάλη ποσότητα ηρωίνης, συνολικού βάρους 3.675 γραμμαρίων (!), με σκοπό την εμπορία.

Πέρα λοιπόν από την επίσημη έκθεση ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης που έγινε από τον διορισμένο από τον ανακριτή ψυχίατρο Απόστολο Τσιάμη, και βάσει της οποίας ο κατηγορούμενος «δεν ανήκει στον χώρο των εξαρτημένων από τα ναρκωτικά ατόμων», στη δικογραφία εμφανίζεται ταυτόχρονα και άλλη ψυχιατρική έκθεση που αποφαίνεται κατηγορηματικά ότι ο Mitro Vangel είναι τοξικομανής!

Την υπογράφει ο ψυχίατρος Γεώργιος Δημόπουλος, ο οποίος περιέργως εργάζεται στο ψυχιατρικό κατάστημα των φυλακών Κορυδαλλού.

Υπέβαλε, δηλαδή, ο κ. Δημόπουλος μια έκθεση χωρίς να προκύπτει από ποιον του ζητήθηκε (αυτοβούλως;), η οποία όμως είναι φανερό ότι εξυπηρετεί τον κατηγορούμενο, τον οποίο εμφανίζει ως χρήστη.

Η απόφαση, εν τω μεταξύ, του Εφετείου Αθηνών, που καταδικάζει τον έμπορο ναρκωτικών Mitro Vangel σε ποινή κάθειρξης 10 ετών δεν φαίνεται να συνάδει προς τη βαρύτητα της πράξης που του καταλογίζεται, της εμπορίας δηλαδή ναρκωτικών!

Η κατοχή σχεδόν 4 κιλών ηρωίνης με σκοπό την εμπορία θα μπορούσε, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, να επισύρει πολύ βαρύτερη ποινή, μέχρι και ισόβια!

Τα ερωτηματικά που καλείται να διερευνήσει ο Εισαγγελέας αφορούν τόσο την επενέργεια της γνωμάτευσης του κ. Δημόπουλου στην τελική διαμόρφωση της ποινής όσο και τη νομιμοποίηση του ψυχιάτρου των φυλακών να προβεί στη διενέργεια μιας τέτοιας ψυχιατρικής έκθεσης.

Είναι πολύ πιθανό πάντως ο ψυχίατρος κ. Δημόπουλος να βρεθεί κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος και ψευδή ιατρική πιστοποίηση, αν αποδειχθεί ότι όχι μόνο δεν είχε σχετική παραγγελία-εντολή, αλλά και ότι η γνωμάτευσή του υποκρύπτει σκοπιμότητα και ιδιοτέλεια.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε προς τους Εισαγγελείς Εφετών ο κ. Σανιδάς, μπαίνουν στο στόχαστρο, πέρα από τις υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών, και άλλες υποθέσεις διαφθοράς υπαλλήλων, καταχραστών του Δημοσίου και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Τους καλεί να ασκούν εφέσεις κατά των εσφαλμένων αποφάσεων και να ελέγχουν όσο είναι δυνατόν την ορθότητα των εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης με τις οποίες κατηγορούμενοι για εμπορία ναρκωτικών χαρακτηρίζονται ως εξαρτημένα άτομα.

Ιδού, θα λέγαμε, λαμπρόν πεδίον δόξης…

Δεν υπάρχουν σχόλια: