Τετάρτη, 30 Απριλίου 2008

Εορτασμός επετείου σφαγής Χίου από την Ο.Χ.Σ.Α.στην ΑθήναΗ σφαγή της Χίου, που ενέπνευσε τον πίνακα του Ντελακρουά για το Σαλόν του 1824, ήτανε ένα επεισόδιο από την τουρκική θηριωδία στην επαναστατημένη Ελλάδα. Οι εφημερίδες της ημέρας ανέφεραν χιλιάδες νεκρούς και ομαδικό εξανδραποδισμό του πληθυσμού.

ΤΟ ΠΡΩΙ της 4ης Μαΐου, Κυριακή, η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής, με Πανηγυρική της εκδήλωση θα τιμήσει την επέτειο της «Σφαγής της Χίου» στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων έχει ως εξής :

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ριζαρίου. 10:00 Παράταξη της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων.

Προσέλευση των Χιακών Συλλόγων με τα λάβαρά τους και τοπικές παραδοσιακές φορεσιές.

10:15 Προσέλευση Επισήμων.

11:00 Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο πεσόντων Μακεδονομάχων (Βασ. Σοφίας και Ρηγίλλης) Μετά την κατάθεση στεφάνων, εν πομπή θα πάμε στο Πολεμικό Μουσείο (Βας. Σοφίας και Ριζάρη 2) όπου στις 11:30 θα λάβει μέρος το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ως εξής:

Χαιρετισμός Προέδρου Ο.Χ.Σ.Α κ. Αργύρη Κοκκινάκη

Η Χορωδία Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού θα αποδώσει άσματα Ελληνικής Παραδοσιακής και Κλασικής Μουσικής.

Ομιλία του ξεχωριστού Χιώτη Ιστορικού κ. Μιχαήλ Βαρλά, υπεύθυνου του τμήματος Γενεαλογίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, με θέμα «Ας ξαναδιαβάσουμε τη Σφαγή».

Ειλικρινά θα είναι τυχεροί όσοι τον απολαύσουν ακούγοντάς τον. Ακολούθως θα λάβει χώρα η παρουσίαση του βιβλίου «Τα συμβάντα στηγ Χίο το 1822, από το χέρι του Βαχίτ Πασσά». Η μεταφορά του στην Νεοελληνική, έγινε από τον εκλεκτό κ. Νίκο Μίτση, του οποίου η συμβολή στα γράμματα της Χίου έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις.

Πέραν όλων αυτών και του μεγάλου ενδιαφέροντος το οποίο παρουσιάζει το θέμα του βιβλίου για το νησί μας, ένας άλλος παράγοντας επιτυχίας είναι η ευεργετική παρουσία των χιακών εκδόσεων «άλφα πι» που προίκισαν το βιβλίο με το σπάνιο μεράκι τους και την ποιοτική εργασία τους, πράγμα το οποίο γεμίζει περηφάνια όλους τους βιβλιόφιλους συμπατριώτες μας.

Η όλη εκδήλωση θα λάβει τέλος μετά την εκδήλωση η οποία είναι προσφορά της Χιώτικης Ναυτιλιακής Εταιρείας Ρυμουλκών «ΛΥΜΠΟΥΣΑΚΗΣ» του ακούραστου Αντιπροέδρου της Ο.Χ.Σ.Α. Υποχρέωση όλων των Χίων, Αθηνών – Πειραιώς αλλά και των φιλίστορων φίλων του νησιού μας να δώσουν το παρών τους και δεν θα χάσουν.

Άξιο επισήμανσης ότι η Ο.Χ.Σ.Α. , εδώ και καιρό έχει ανεβάσει τον πήχη των εκδηλώσεών της πολύ ψηλά, πράγμα το οποίο δεν περνά απαρατήρητο, αποσπώντας τα κολακευτικά σχόλια και των πλέον δύσκολων των παρευρισκομένων.

Ας μη λείψει, λοιπόν, κανείς μας!

ΜΙΧΑΛΗΣ Γ. ΚΑΡΙΑΜΗΣ

Πηγή:chiosnet

Δεν υπάρχουν σχόλια: