Τρίτη, 22 Απριλίου 2008

Αποκαλύψεις - φωτιά για Μπους


21/4

Η εφημερίδα φέρνει στο φως τη «στημένη μηχανή» των... έγκυρων εμπειρογνωμόνων και τηλεοπτικών αναλυτών που περνούν εργολαβικά τη γραμμή του Πενταγώνου μετά την 11η Σεπτεμβρίο

«Αρθρο ποταμό», απ αυτά που ξέρουν να παράγουν οι σοβαρές αμερικανικές εφημερίδες, χαρακτηρίζει η γαλλική εφημερίδα «Le Μonde» το αποκαλυπτικό άρθρο των «Νew York Τimes» το οποίο ξεμπροστιάζει τη «στημένη μηχανή» που δημιούργησαν το Πεντάγωνο και η κυβέρνηση Μπους.

Στόχος να περνά στα τηλεοπτικά δίκτυα μεγάλης εμβέλειας την κυβερνητική πολιτική σε όλα τα φλέγοντα θέματά της μετά την 11η Σεπτεμβρίου εποχή, χρυσοπληρώνοντας «στρατιωτικούς αναλυτές», «εμπειρογνώμονες» και «έγκυρους ειδικούς» οι οποίοι «κρυμμένοι πίσω απ τη βιτρίνα της αντικειμενικότητας» πλασάρουν τις απόψεις του Πενταγώνου βγαίνοντας χιλιάδες φορές στα τηλεοπτικά δίκτυα, με μοναδικό σκοπό να παρουσιάσουν ως θετικό τον απολογισμό της διακυβέρνησης Μπους στα θέματα του Ιράκ, του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, του Γκουαντανάμο και της παραβίασης των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων.

Η εφημερίδα τιτλοφορεί το άρθρο της «Μηχανή Μηνυμάτων: Πίσω απ τους στρατιωτικούς αναλυτές, το κρυμμένο χέρι του Πενταγώνου» και σημειώνει πως η επιχείρηση ξεκίνησε κατά την προετοιμασία του πολέμου στο Ιράκ και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, με την «επιστράτευση» αναλυτών οι οποίοι όχι μόνο «λογοδοτούν» στο Πεντάγωνο, αλλά ταυτόχρονα έχουν σχέσεις με τις επιχειρήσεις που έχουν συνάψει τα «χρυσά συμβόλαια» στο μεταπολεμικό Ιράκ και άλλες χώρες για τις οποίες υποτίθεται ότι καλούνται απ' τα media να δώσουν την «αντικειμενική και έγκυρη» γνώμη τους οι αναλυτές αυτοί.

Η εφημερίδα καταλήγει στις αποκαλύψεις αυτές και στην ιστοσελίδα της παραθέτει και τις φωτογραφίες «διάσημων τηλεοπτικών αναλυτών», βασιζόμενη στη διερεύνηση 8.000 σελίδων αποδεικτικού υλικού.

Ντοκουμέντα

Ντοκουμέντα του Πενταγώνου χαρακτηρίζουν τους αναλυτές «βοηθούς» επιφορτισμένους με τον «πολλαπλασιασμό της δύναμης του μηνύματος» και με τη διάδοση «θεμάτων και μηνυμάτων» της κυβέρνησης, περνώντας τα «για δικές τους προσωπικές γνώμες».

Οι σχέσεις αναλυτών - Πενταγώνου είναι συχνά πολύ συγκεκριμένες, συμπληρώνει η εφημερίδα: η πλειονότητα των σχολιαστών αυτών εργάζεται παράλληλα για επιχειρήσεις που έχουν συμβόλαια με το υπουργείο Αμυνας, χωρίς να το αποκαλύπτουν αυτό πάντα στα ΜΜΕ που τους φιλοξενούν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση Μπους όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα μεγάλο κύμα επικρίσεων για το κολαστήριο του Γκουαντανάμο, το καλοκαίρι του 2005, οργάνωσε ένα ταξίδι για ορισμένους απ αυτούς τους αναλυτές, με το αεροσκάφος μάλιστα του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι.

Τότε, υποστηρίζει η εφημερίδα, οι αναλυτές αυτοί είχαν την ευκαιρία να έρθουν σ' επαφή με αυτούς που αποφασίζουν τις στρατιωτικές δαπάνες.

Οπως σημειώνουν οι «Τimes», μοναδικός στόχος της συγκρότησης αυτού του «στρατού αναλυτών» είναι «η μετατροπή τους σ' ένα είδος Δούρειου Ιππου των «μίντια», ένα εργαλείο προορισμένο να διαμορφώσει τον χειρισμό του πολέμου κατά της τρομοκρατίας μέσα απ τα ίδια τα μεγάλα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα».

ΜΑΡΙΑ ΚΡΑΛΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: