Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008

Αποχώρηση Αττίλα Ζητά η έκθεση της Ευρωβουλής για Τουρκία

Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008

Ψηφίζεται σήμερα και το φιλοτουρκικό μπλοκ θέτει τροπολογίες για αποχώρηση ξένων αντί τουρκικών στρατευμάτων και για άρση «απομόνωσης Τ/κ».

ΑΝΑΦΟΡΑ
Για εφαρμογή πρωτοκόλλου

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ,
Βρυξέλλες

Απόψε θα τεθεί σε ψηφοφορία ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση αξιολόγησης της τουρκικής ενταξιακής πορείας στην ΕΕ. Εισηγήτρια της έκθεσης είναι Ολλανδή Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Ρία Όομεν Ράιτερ, και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, φαίνεται να είναι αγκάθι για την Άγκυρα ο ρόλος του στρατού γενικά και ειδικότερα η παράνομη παρουσία του στην Κύπρο.

Αποχώρηση στρατού

Στο προσχέδιο της έκθεσης τονίζεται ότι ο τουρκικός στρατός θα πρέπει ν’ αποχωρήσει από την Κύπρο, για να διευκολυνθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η λύση, όπως επισημαίνεται, θα εξευρεθεί εντός του ΟΗΕ και θα είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ. Και ταυτοχρόνως, καλούνται οι δυο πλευρές να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

21η Μαρτίου

Υπάρχει επί της παραγράφου τροπολογία όπως χαιρετιστεί και στηριχθεί η συμφωνία της 21ης Μαρτίου μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμετ Αλί Ταλάτ. Από το φιλοτουρκικό μπλοκ υπάρχουν πονηρές τροπολογίες, που αντικαθιστούν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων με αυτή της αποχώρησης των «ξένων στρατευμάτων» έχοντας ως στόχο να αποφευχθούν οι τουρκικές ευθύνες. Επίσης, έχουν τεθεί και τροπολογίες που αφορούν στην άρση της «απομόνωσης των Τ/κ».

Το πρωτόκολλο

Ακόμη στην έκθεση:

Η Ολλανδή Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Ρία Όομεν Ράιτερ

α) Χαιρετίζεται η δημιουργία ενός μηχανισμού για τη χρηματοοικονομική στήριξη των Τ/κ.

β) Καλείται η Τουρκία να εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση όσα απορρέουν από το πρόσθετο πρωτόκολλο και τονίζεται ότι, εάν η Άγκυρα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις, θα επηρεαστούν οι σχέσεις της με την ΕΕ. Στο πρωτόκολλο περιλαμβάνεται και η άρση του τουρκικού εμπάργκο, που η Τουρκία εφαρμόζει σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Καμιά τροπολογία

Η πρόθεση της εισηγήτριας Ρία Όομεν Ράιτερ είναι να μη γίνει καμιά άλλη τροπολογία στην παράγραφο που αφορά το Κυπριακό, η οποία θ’ αλλάζει το υφιστάμενο πνεύμα της, που στόχο έχει να βοηθήσει στις νέες προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: