Κυριακή, 6 Απριλίου 2008

Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι στη Θράκη


Αυτούς τους γνωρίζετε κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου;

Περίεργα μηνύματα στο Διαδίκτυο συνδέουν τις εξελίξεις στην Πρίστινα με τη βορειοανατολική περιοχή της Ελλάδας

Τα στοιχεία των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, ο ιστότοπος στον Εχίνο και οι ανησυχίες βουλευτών

ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ο αντίκτυπός τους στην Ελλάδα προφανώς δεν σταματούν με την αναβολή της πρόσκλησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Για όσους γνωρίζουν και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, δύο πρόσφατα γεγονότα έδωσαν αφορμή για κινητικότητα στο εσωτερικό της χώρας, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να αξιολογήσει - αν και, όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη της αντιπολίτευσης, η αξιολόγηση θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει.

Η κινητικότητα αφορά την περιοχή της Θράκης και τα όσα έχουν εντοπιστεί εκεί κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών εξ αφορμής δύο εξελίξεων:

Η πρώτη ήταν η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Η "Τουρκική Ένωση Ξάνθης"

Η δεύτερη, η πρόσφατη (από 27 Μαρτίου 2008) απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή κατά της Ελλάδας για την απαγόρευση της λειτουργίας της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης».

Ενδιαφέροντα ευρήματα

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες κατά καιρούς παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Θράκης. Πρόσφατα βρέθηκαν προ ευρημάτων, τα οποία κατά τους παρατηρητές των εξελίξεων ενδέχεται να αποδειχθούν κρίσιμες παράμετροι στο παιχνίδι στρατηγικής των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με προφορικές αναφορές, οι οποίες έχουν περιέλθει εις γνώση κυβερνητικών στελεχών αλλά και βουλευτών της αντιπολίτευσης, από τη στιγμή που η κυβέρνηση της Πρίστινας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής του Κοσσυφοπεδίου εμφανίστηκαν μηνύματα τα οποία έσπευδαν να συνδέσουν τις εξελίξεις στον (κατά πλειοψηφία) μουσουλμανικό θύλακο της πρώην Γιουγκοσλαβίας με τη βορειοανατολική περιοχή της Ελλάδας, όπου ζουν οι μουσουλμανικές μειονότητες.

Με βάση τις έρευνες της ΕΥΠ και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών, τους τελευταίους μήνες διακινούνται στη Θράκη ηλεκτρονικά μηνύματα και δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο, τα οποία καλούν τους μουσουλμάνους να αναλάβουν περαιτέρω πρωτοβουλίες «για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και τη διασφάλιση των συμφερόντων τους».

Αυτή τη σημαία την έχετε ξαναδεί κύριοι της ΕΥΠ;Η σημαία του «ανεξάρτητου κράτους» της Δυτικής Θράκης είναι....


Ενα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία που αξιολογείται από τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι ότι τα μηνύματα και τα δημοσιεύματα αυτά προέρχονταν από sites-«φαντάσματα». Εν ολίγοις, από ηλεκτρονικές διευθύνσεις οι οποίες λειτουργούσαν για λίγες ώρες και στη συνέχεια διέκοπταν τη λειτουργία τους.

Με βάση την υπάρχουσα ενημέρωση, η οποία μέχρι στιγμής περιορίζεται σε προφορικές αναφορές, ένα από τα sites που έσπευσε να ενεργοποιηθεί, εντοπίστηκε ότι εδρεύει (ή έδρευε) στην περιοχή του Εχίνου.

Πρόκειται για το κέντρο των μουσουλμανικών χωριών της ορεινής Ροδόπης, όπου κατά καιρούς έχουν καταγραφεί πολλές από τις πρωτοβουλίες μουσουλμάνων βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου, από την εποχή ακόμη του Αχμέτ Σαδίκ, αλλά και έως πρόσφατα, με κάποιες δημόσιες παρεμβάσεις του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Μαντατζή Τσετίν.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαντατζή Τσετίν. Τους επέπληξε καν ο αρχηγός τους κόμματός τους (αυτόν και τους άλλους βουλευτές του κόμματός του που δηλώνουν Τούρκοι) για τα ξέφρενα πανηγύρια τους σχετικά με την νομιμοποίηση της "Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης;". Διαβάστε (εδώ) και θαυμάστε τι φίδια τρέφουμε στον κόρφο μας...

Η κινητικότητα αυτή έχει προκαλέσει την ανησυχία αρκετών μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου, δεδομένου ότι συνδυάστηκε και με κάποιες απόπειρες ανακίνησης ζητημάτων που αφορούν τη Θράκη, όπου ως γνωστόν εκλέγονται με το ΠαΣοΚ δύο εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας: ο κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν και ο κ. Μαντατζή Τσετίν, στη Ροδόπη και στην Ξάνθη αντίστοιχα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ και ο Αχμέτ Χατζηοσμάν, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Θράκη. Αυτόν τον επέπληξε ο κ. Παπανδρέου για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω; Γιατί για να διαγραφεί χλωμό το κόβουμε... είναι πολλές οι ψήφοι... Γιώργο...

Τουλάχιστον ένας από τους δύο έχει επιχειρήσει σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με έλληνες συναδέλφους του να αποσπάσει σχόλια και εκτιμήσεις σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι σχετικές συζητήσεις έχουν τελειώσει προτού καν αρχίσουν, όμως η πρωτοβουλία μόνο συμπτωματική δεν θεωρήθηκε από τα στελέχη του Κοινοβουλίου, που έγιναν αποδέκτες των σχετικών κρούσεων.

Με τη διαπίστωση της πρόσφατης κινητικότητας, βουλευτές και των δύο μεγάλων κομμάτων έσπευσαν να ενημερώσουν τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο, καθώς πολλά από τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή εμπίπτουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του.

Ενα από αυτά αφορά τη συνεργασία με τις αυτοδιοικητικές αρχές της Θράκης τόσο σε επίπεδο νομαρχίας όσο και σε επίπεδο δήμων. Από τις επισημάνσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σήμερα, δεν λείπει η εκτίμηση περί ενδεχόμενης «εθνικής κρίσης», σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν αναλάβει σύντομα τις δέουσες πρωτοβουλίες.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ Αλί Μπαμπατζάν και η αλυτρωτική του Προπαγάνδα στη Θράκη

Κρίσιμα ζητήματα αφορούν και το υπουργείο Εξωτερικών, δεδομένου δε ότι η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη διαχειρίζεται και τις επαφές με τον ομόλογό της κ. Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος τείνει να γίνει από τους συχνούς επισκέπτες της περιοχής της Θράκης.

Σημειωτέον ότι στην περιοχή της Ροδόπης εκλέγεται ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος προτού αναβαθμιστεί σε υπουργό Παιδείας είχε θητεύσει ως υφυπουργός Εξωτερικών.

Το ζήτημα αφορά τις εξελίξεις σε βραχυπρόθεσμη και σε μεσοπρόθεσμη προοπτική, όπως έχει επισημανθεί στις αρμόδιες αρχές. Πολλοί εκτιμούν ότι ενδέχεται να εκδηλωθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες είτε από site-«φαντάσματα» είτε και από αλλού, εν όψει της εφαρμογής του «δεύτερου Καποδίστρια» και της περαιτέρω συνένωσης δήμων.

Μία από τις σχετικές παρατηρήσεις στελεχών της αντιπολίτευσης, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζονται από «εθνικιστικές» εξάρσεις, είναι ότι κατά τον σχεδιασμό του «Καποδίστρια» θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής και να μην υπάρξουν περιθώρια «στρεβλώσεων», που κάποιοι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν.

* Η περίπτωση Καραχασάν

Η υποψήφια του ΠΑ.ΣΟ.Κ για την υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης Γκιουλ Καραχασάν.Ψήφισε και αυτή στις εκλογές της "Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης".

Ως ενδεικτικό ενδεχόμενης στρέβλωσης, στέλεχος της αντιπολίτευσης επεσήμαινε τις προηγούμενες ημέρες την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση της κυρίας Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν.

Νάτη η κ.Καραχασάν που ψηφίζει στις εκλογές της παράνομης "Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Τι σημαιούλες βλέπετε στα τραπέζια; Τουρκικές βεβαίως... Δεν φαίνονται καλά;
Εδώ φαίνονται καλύτερα....

Το ΠαΣοΚ είχε επιλέξει τη νεαρή δικηγόρο για υποψήφια υπερνομάρχη στις εκλογές του 2006, χωρίς πάντως να επιβραβευθεί ιδιαίτερα η επιλογή αυτή. Παρά ταύτα η πρωτοβουλία είχε διαφημιστεί ως ένα «βήμα μπροστά» σε σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα και στο πλαίσιο αυτό είχε προβληθεί ιδιαίτερα η πομακική καταγωγή της υποψήφιας υπερνομάρχου.

Ενάμιση χρόνο μετά, τα στελέχη του ΠαΣοΚ που επέμειναν στη συγκεκριμένη επιλογή κάνουν ότι δεν θυμούνται τίποτε.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η κυρία Καραχασάν μετά την «έκθεσή» της στις νομαρχιακές εκλογές δέχθηκε σημαντικές πιέσεις, με συνέπεια να τείνει να ξεχάσει και η ίδια την πομακική καταγωγή της.

«Δώστε προσοχή» προειδοποιεί το ΠαΣοΚ

Ο αντινομάρχης της Γκιουμουρτζίνας όπως συστήνεται ο Μεχμέτ Δεβετζήογλου, και όχι του νομού Ροδόπης, δηλώνει "Ο ΑΤΤΙΛΑΣ ΗΤΑΝ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ" ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1974" (δείτε εδώ). Αυτόν τον επιπλήξατε κ. Καραμανλή;( γιατί για να τον πετάξετε από την θέση του ούτε σκέψη μάλλον....)

Υπάρχουν αναφορές που εκφράζουν τις ανησυχίες σχετικά με την προβληματική συνεργασία κάποιων εκ των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων στην περιοχή της Θράκης με την κεντρική κυβέρνηση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της μειονότητας.

Στην αντιπολίτευση επιμένουν ότι απαιτείται εναργέστερη ενασχόληση με το ζήτημα και παραπέμπουν στη δουλειά που είχε γίνει στα μέσα και στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν το υπουργείο Εξωτερικών, και ιδίως ο τότε υφυπουργός κ. Ι. Καψής, είχε τη σχετική εποπτεία.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές και αρμοδιότητες του υπουργείου Εξωτερικών, βουλευτές του ΠαΣοΚ με γνώση επί των σχετικών ζητημάτων έχουν επιστήσει την προσοχή της κυρίας Μπακογιάννη στα ζητήματα που όλο και συχνότερα θέτει η τουρκική πλευρά και αφορούν την εκλογή των μουφτήδων. Κατά πολλούς, είναι μια συζήτηση στην οποία το υπουργείο Εξωτερικών όφειλε να μην έχει εμπλακεί, δεδομένης τουλάχιστον της νομικής κάλυψης που έχει από τις διεθνείς συμβάσεις.

Ολες οι παρατηρήσεις και αναφορές ως σήμερα δεν έχουν ακόμη προκαλέσει ανησυχία στην Αθήνα. Παρά ταύτα πολιτικοί παράγοντες που έχουν ασχοληθεί επί σειρά ετών με τα μειονοτικά επιμένουν ότι τα στοιχεία που συλλέγονται αυτή την περίοδο πρέπει να αξιολογηθούν από την ελληνική κυβέρνηση και να συνεκτιμηθούν με βάση τις - κατά τα φαινόμενα - γρήγορες εξελίξεις στη σκακιέρα των Βαλκανίων.

Πηγή:Το ΒΗΜΑ, 06/04/2008 , Σελ.: A25Κωδικός άρθρου: B15328A251ID: 293791

Σχόλιο:Επιτέλους άρχισαν και το "μυρίζονται" ότι κάτι συμβαίνει στον ορίζοντα της Θράκης κάποια από τα ΜΜΕ. Όταν το πράγμα θα έχει φτάσει στο απροχώρητο θα έχουν ΙΣΟΠΟΣΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ με τους πολιτικούς μας που εθελοτυφλούν. Γιατί για ανούσια και για άλλα θέματα μας πιπιλίζουν το μυαλό κάθε μέρα με τόμους δημοσιεύσεων και για μείζονος εθνικής σημασίας θέματα γίνονται ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΣΙΩΠΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: