Τρίτη, 27 Μαΐου 2008

Υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών, με εντολή της Deutsche Telekom;

Στον γερμανικό όμιλο τηλεπικοινωνιών επιρρίπτεται ότι με εντολή υψηλόβαθμων στελεχών του, παρακολουθήθηκαν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μελών του εποπτικού συμβουλίου, μάνατζερ και δημοσιογράφων.

Με ένα σκάνδαλο πρωτοφανών διαστάσεων είναι αντιμέτωπη η Deutsche Telekom. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Spiegel, στο διάστημα 2005-2006, ο όμιλος είχε επιφορτίσει ιδιωτική εταιρεία συμβούλων με την αξιολόγηση των συνομιλιών που είχαν υποκλαπεί και η οποία είχε ως στόχο τον εντοπισμό των προσώπων που διοχέτευαν απόρρητα της εταιρείας σε δημοσιογράφους.

«Κατάσκοπος» σε γραφείο οικονομικού συντάκτη


Το Spiegel επικαλείται ένα έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι «στόχος των υποκλοπών με τις κωδικές ονομασίες „Κλίπερ“ και „Ράινγκολντ“ ήταν η αξιολόγηση εκατοντάδων χιλιάδων συνδιαλέξεων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, που γίνονταν από συσκευές που ανήκαν σε δημοσιογράφους, οι οποίοι «κάλυπταν» το ρεπορτάζ των δραστηριοτήτων της Deutsche Telekom.

Μάλιστα στο γραφείο ενός οικονομικού συντάκτη είχε στρατολογηθεί πρόσωπο που παρακολουθούσε στενά τις συνομιλίες και τις επαφές του και το οποίο ενημέρωνε τακτικά το τμήμα ασφαλείας της Deutsche Telekom, αναφέρει το Spiegel.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Deutsche Telekom, το καλοκαίρι του 2007, στελέχη του ομίλου κατάφεραν να εξιχνιάσουν μια μεμονωμένη περίπτωση και προχώρησαν στη συνέχεια σε αναδιάρθρωση του τμήματος ασφαλείας. Τον περασμένο Απρίλιο έκαναν την εμφάνισή τους νέες βαριές κατηγορίες σε βάρος του ομίλου και ενημερώθηκε για αυτές η καγκελαρία και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.

Η εισαγγελία της Βόννης αξιολογεί τα στοιχεία

Η εισαγγελία της Βόννης που έχει στα χέρια της και αξιολογεί τον σχετικό φάκελο εξετάζει το ενδεχόμενο διενέργειας προανάκρισης, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, Ρενέ Όμπερμαν υπόσχεται ότι θα κάνει τα πάντα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Η υπόθεση αυτή ήλθε σε μια περίοδο που η Deutsche Telekom αγωνίζεται πόντο-πόντο να ανακτήσει έδαφος. Σε μια φάση που εργαζόμαστε σκληρά για να επιστρέψουμε στις επιτυχίες και να ακολουθήσουμε σε μια καλή πορεία. Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα περιστατικά θα έχουμε δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ελπίζω ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί. Το προεδρείο του ομίλου και εγώ ο ίδιος θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να πέσει γρήγορα άπλετο φως στα πράγματα και θα πάρουμε μέτρα για το μέλλον», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom.

Πάντως, ο επικεφαλής της Deutsche Telekom κατά την επίμαχη περίοδο, Κάι Ούβε Ρίκε, παραδέχθηκε ότι το 2005 πολλά απόρρητα έγγραφα του ομίλου έβλεπαν το φως της δημοσιότητας και υποστηρίζει ότι «η Deutsche Telekom ήταν διάτρητη σαν ελβετικό τυρί».

Ο κ. Ρίκε τόνισε ωστόσο ότι ουδέποτε έδωσε εντολή για παράνομες παρακολουθήσεις, αλλά αρκέστηκε στη μέθοδο των προσημειωμένων ντοκουμέντων, ή έδινε παραπλανητικές πληροφορίες προκειμένου να εντοπισθούν οι διαρροές.

Σταμάτης Ασημένιος

Πηγή:dw-world.de - Spiegel

Δεν υπάρχουν σχόλια: