Σάββατο, 31 Μαΐου 2008

Το τέλος της εφημερίδας προβλέπει ο Μέρντοχ

Πολλοί είναι όλοι όσοι το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει λόγο για το τέλος της εφημερίδας, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Στις φωνές αυτές προστέθηκε και αυτή του Ρούπερτ Μέρντοχ, του μεγιστάνα των ΜΜΕ, ο οποίος διαθέτει περί τους 170 τίτλους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κ. Μέρντοχ μιλώντας σε διάσκεψης με θέμα των Τύπο στις ΗΠΑ, σημείωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι σε τουλάχιστον 10 χρόνια δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμο να τυπώνονται οι εφημερίδες, καθώς ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλη πτώση στις πωλήσεις τους, κυρίως λόγω της ανάπτυξης της διαδικτυακής δημοσιογραφίας, αλλά και των δωρεάν εντύπων.

Πρόσθεσε ότι «το τελευταίο εξάμηνο ο μέσος όρος των διαφημίσεων στις αμερικανικές εφημερίδες έπεσε από 10% ως 30%» για να στείλει εν συνέχεια το μήνυμα: «Στη διάρκεια των τελευταίων 5 ή 10 χρόνων έκαναν όλες τις πιθανές οικονομίες, στην παραγωγή, με τους υπολογιστές, αλλά όχι στο δημοσιογραφικό δυναμικό».

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ συνέχισε λέγοντας ότι «τώρα θα χρειαστεί να κάνουν οικονομία και στο δημοσιογραφικό δυναμικό και θα χειροτερέψουν τρομερά». Προέβλεψε, μάλιστα, ότι αρκετοί τίτλοι θα υποχρεωθούν εκ των πραγμάτων σε «λουκέτο» καθώς ο ανταγωνισμός όλο και περισσότερο θα γίνεται αθέμιτος για τις εφημερίδες.

Πάντως ο μεγιστάνας του Τύπου επεφύλαξε για το τέλος για θετική πρόβλεψη για τη «ναυαρχίδα» των εφημερίδων του, τη νεοαποκτηθείσα Wall str Journal, για την οποία είπε ότι οι παρούσες συνθήκες γεννούν νέες ευκαιρίες.

«Όλα αυτά ωστόσο δημιουργούν μία τεράστια ευκαιρία για την Wall str Journal καθώς επιδιώκει να προσελκύσει ως αναγνωστικό κοινό το 10% των πιο καλλιεργημένων της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: