Κυριακή, 25 Μαΐου 2008

Σκοπιανή πρόκληση από άμβωνος

Σάββατο, 24.05.08

Αλυτρωτικές απόψεις με πρωτοφανή τρόπο εξέφρασε από τον τάφο του Αγίου Κυρίλλου που βρίσκεται την Εκκλησία του Σαν Κλεμέντε στη Ρώμη ο Αρχιεπίσκοπος της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» κ. Στεφάνου.

«Η γειτονική χώρα για όσο χρόνο παραμένει δέσμια λογικών αλυτρωτισμού του παρελθόντος δεν μπορεί να προσβλέπει σε Ευρωπαϊκό και Ευρωατλαντικό μέλλον» η σκληρή απάντηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ.Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο κ. Στέφανος κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου ανέφερε:

«Άγιε Κύριλλε, σήμερα, στη δική σου και τη δική μας Θεσσαλονίκη όλα όσα έκανες είναι πέτρινα. Σήμερα, στη γενέτειρά σου πόλη έχουν γίνει όλα στάχτη και σκόνη και δεν έμεινε ούτε γράμμα από τη γλώσσα τη δική σου και τη δική μας. Στην περιοχή όπου τότε όλοι μιλούσαν όπως εσύ και όπως εμείς, σήμερα απαγορεύεται όχι μόνο να ομιλείται αυτή η γλώσσα αλλά και να υπάρχει. Δυστυχώς, εκεί διώκεται και εκτοπίζεται οτιδήποτε είναι μακεδονικό ενώ αμφισβητείται και το όνομα της χώρας και το όνομα της Εκκλησίας και η ίδια η αλήθεια».

Σκληρή απάντηση από την Ντόρα Μπακογιάννη

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με ανακοίνωση της Ντόρας Μπακογάννη στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Τα όσα άκρως προκλητικά και απολύτως απαράδεκτα ειπώθηκαν σήμερα παρουσία του Πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας επιβεβαιώνουν πρώτον, την ορθότητα της ελληνικής επιχειρηματολογίας, στάσης και πολιτικής, που επιμένει στην ανάγκη λύσης του προβλήματος της ονομασίας δεύτερον, ότι για όσο παραμένει άλυτο το πρόβλημα αυτό θα γίνεται εργαλείο και όχημα ενός παρωχημένου και ανιστόρητου αλυτρωτισμού επικίνδυνου για την περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα στην ευπαθή περιοχή των Βαλκανίων τρίτον, ότι η γειτονική χώρα για όσο χρόνο παραμένει δέσμια λογικών αλυτρωτισμού του παρελθόντος δεν μπορεί να προσβλέπει σε Ευρωπαϊκό και Ευρωατλαντικό μέλλον.

Τέλος επιβεβαιώνεται η ορθότητα των αποφάσεων του ΝΑΤΟ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι. Το λιγότερο που μπορεί να περιμένει κάποιος είναι η άμεση καταδίκη από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων των όσων απαράδεκτων ειπώθηκαν σήμερα».

Πηγή:Ελεύθερος Τύπος - ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: