Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008

Ενα απέραντο Γκουαντάναμο

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

Να λογοδοτήσουν καλεί τους ηγέτες της υφηλίου η Διεθνής Αμνηστία επειδή έχουν αθετήσει την υπόσχεση δικαιοσύνης και ισότητας της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς σήμερα, 60 χρόνια από την υιοθέτησή της, και παρά την πρόοδο σε θεσμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα διεθνώς, η αδικία και η αυξανόμενη ανισότητα αποτελούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εποχής μας, καθιστώντας την Οικουμενική Διακήρυξη και το σεβασμό της επιτακτική ανάγκη.

Η ετήσια έκθεση της οργάνωσης τεκμηριώνει ότι:

* Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πέφτουν θύματα βασανιστηρίων σε τουλάχιστον 81 χώρες, ενώ οι ΗΠΑ, το ισχυρότερο κράτος του κόσμου, επιμένουν να υπονομεύουν την απόλυτη απαγόρευσή τους. Την ιδια στιγμή εκατοντάδες κρατούμενοι σε Γουαντάναμο και Μπαγκράμ και χιλιάδες άλλοι στο Ιράκ εξακολουθούν να κρατούνται χωρίς κατηγορία ή δίκη. Επιπλέον, η κυβέρηση των ΗΠΑ έχει παραλείψει να διασφαλίσει πλήρη λογοδοσία για τις καταπατήσεις στο Ιράκ.

* Οι άδικες δίκες εξακολουθούν να υφίστανται σε 54 χώρες, σε 77 χώρες δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης και Τύπου, σε 24 χώρες πραγματοποιήθηκαν θανατικές εκτελέσεις, σε τουλάχιστον 23 χώρες υπάρχουν νόμοι που κάνουν διακρίσεις κατά των γυναικών, ενώ η βία σε βάρος τους δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Καλεί ακόμη τους πιο ισχυρούς να δώσουν το παράδειγμα και να δεσμευτούν ξανά στα ανθρώπινα δικαιώματα και συγκεκριμένα, την Κίνα να επιτρέψει την ελευθερία του λόγου και του Τύπου, τις ΗΠΑ να κλείσουν το Γουαντάναμο και τα μυστικά κρατητήρια, τη Ρωσία να είναι πιο ανεκτική με τις αντιπολιτευόμενες φωνές και να λάβει μέτρα για τις καταπατήσεις δικαιωμάτων στην Τσετσενία, αλλά και την Ε.Ε. να διερευνήσει τη συνενοχή των κρατών-μελών στις έκνομες μεταγωγές υπόπτων για τρομοκρατία. Με αυτά τα πεπραγμένα πώς μπορούν άραγε ΗΠΑ και Ε.Ε. να ζητούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από άλλες χώρες;

Εγκαλεί ακόμη τους ηγέτες της υφηλίου που, αν και δεσμεύτηκαν για την εξάλειψη της φτώχειας, αγνόησαν τις υποσχέσεις τους και τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τη βαθαίνουν, ενώ χρεώνει στις δυτικές κυβερνήσεις την αποτυχία να δράσουν αποτελεσματικά στις ανθρωπιστικές κρίσεις σε Νταρφούρ, Γάζα, Ιράκ και Μιανμάρ.

Πέρα από τα όσα μένουν να γίνουν στον μακρύ δρόμο για σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων σε όλη την υφήλιο, πέρσι υπήρξαν και μερικοί θετικοί σταθμοί: ως τέτοιοι καταγράφονται το ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητεί οικουμενικό μορατόριουμ στη θανατική ποινή και η υπερψήφιση από 143 κράτη-μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Αυτόχθονων Πληθυσμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: