Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008

ΗΠΑ:Κάλεσαν τη FYROM "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" σε σύνοδο στην Ουάσινγκτον

Κάλεσαν τη FΥRΟΜ σε σύνοδο ως «Μακεδονία». Αποχώρησε η Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστοτελία Πελώνη


Σε «πραξικόπημα» στο θέμα της ονομασίας προχώρησαν οι ΗΠΑ, καλώντας τη γειτονική χώρα με το όνομα «Μακεδονία» σε σύνοδο που διεξήχθη στην Ουάσινγκτον. Στην προκλητική αυτή ενέργεια αντέδρασε η ελληνική αντιπροσωπεία, αποχωρώντας από τις εργασίες της συνόδου (φωτό αρχείου)

Σε διπλωματικό «πραξικόπημα» προχώρησε η Ουάσιγκτον στο θέμα των Σκοπίων αφού κάλεσε τη γειτονική χώρα να παρευρεθεί με το όνομα «Μακεδονία» στη σύνοδο για την «Πρωτοβουλία κατά της Διασποράς Όπλων Μαζικής Καταστροφής» που διεξήχθη στην αμερικανική πρωτεύουσα, προκαλώντας την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Η πρόκληση των ΗΠΑ εκδηλώνεται λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στα Σκόπια κι ενώ η ηγεσία της FΥRΟΜ επιδίδεται σε θρασύτατες δηλώσεις που αφορούν το θέμα της ονομασίας της. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για σοβαρό διπλωματικό ατόπημα των ΗΠΑ σε περίοδο κατά την οποία γίνονται προσπάθεις, στα πλαίσια του ΟΗΕ, για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Η ελληνική πλευρά, με επικεφαλής τον πρέσβη στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρο Μαλλιά, αντιδρώντας στην αμερικανική πρόκληση, αποχώρησε από τις εργασίες της συνόδου τη στιγμή που στην αίθουσα εισερχόταν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπους, Στιβ Χάντλεϊ.

Ταυτόχρονα, αποχώρησε και η κυπριακή αντιπροσωπεία. Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση έως τις πρωινές ώρες ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε γραπτή δήλωσή του, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ως διοργανωτές της συνόδου οι ΗΠΑ προσκάλεσαν τις χώρες που μετέχουν με βάση το όνομα με το οποίο τις αναγνωρίζουν. Από τον Νοέμβριο του 2004 οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και έτσι προσκάλεσαν τη Μακεδονία σε αυτή τη σύνοδο».

Πηγή:Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: