Κυριακή, 25 Μαΐου 2008

Στρατιωτική άσκηση της Κύπρου με τη Γαλλία

Την πρώτη της στρατιωτική άσκηση με χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει προγραμματίσει να διεξαγάγει η Κύπρος το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας.

Η άσκηση με την ονομασία «Αργοναύτης» έχει σχεδιασθεί να πραγματοποιηθεί με κυπριακές και γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

Η Αγκυρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Τζουμ Χουριέτ», ετοιμάζεται να προβεί σε διπλωματικές κινήσεις προς το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και να ζητήσει εξηγήσεις από τον γάλλο πρεσβευτή στην Αγκυρα, ενώ τουρκικές πηγές πηγές δήλωναν ότι δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα αυτό να περάσει απαρατήρητο.

Η Τουρκία, ωστόσο, προγραμματίζει την ίδια περίοδο με τη γαλλοκυπριακή άσκηση και τουρκική άσκηση έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «Τανέρ Γκιόνελι» στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου και στα χωρικά ύδατα των Κατεχομένων στην Κύπρο με τη συμμετοχή και παρατηρητών από γειτονικές χώρες.

Δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία, στην άσκηση αυτή να μετάσχει και το σεισμογραφικό πλοίο «Πίρι Ρέις».

Το ερώτημα είναι πού θα κινηθεί το σκάφος αυτό και τι είδους έρευνες θα πραγματοποιήσει.

Πηγές του Λιμενικού Σώματος βεβαίωναν την έξοδο του σεισμογραφικού σκάφους και ανέφεραν ότι το όλο θέμα παρακολουθείται από το Πολεμικό Ναυτικό.

Πηγή:Το Βήμα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν μου αρέσει ΚΑΘΟΛΟΥ αυτό!