Δευτέρα, 26 Μαΐου 2008

Θερμή στήριξη της Ελλάδας στο Κογκρέσο για το Σκοπιανό

Σε ψήφισμα με πρωταγωνιστή τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ

Αθανασιος Ελλις

Εν αναμονή της νέας πρωτοβουλίας του Μάθιου Νίμιτς για το όνομα, η οποία θα εκδηλωθεί μετά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στην ΠΓΔΜ, και ενώ η κυβέρνηση Μπους δεν κρύβει την απογοήτευσή της για το ελληνικό βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα βρίσκει σύμμαχο το Κογκρέσο, όπου τον πρωταγωνιστικό ρολο διαδραματίζει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Με δεδομένο ότι στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα κάθε σημαντική απόφαση, όπως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, πρέπει να έχει τη συναίνεση και των νομοθετών, τα Σκόπια κατανοούν ότι η υποστήριξη του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αρκεί.

Σαφές μήνυμα

Δύο περίπου εβδομάδες μετά την υπογραφή της Διακήρυξης Στρατηγικής Σχέσης και Συνεργασίας που υπέγραψαν η Κοντολίζα Ράις και ο Αντόνιο Μιλόσοσκι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και η οποία προέβλεπε πολύ λιγότερα από αυτά που επεδίωκαν και επιθυμούσαν τα Σκόπια, η επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα για τη Διεύρυνση του ΝΑΤΟ με το οποίο χαιρετίζει την αποστολή πρόσκλησης προς την Κροατία και την Αλβανία και ζητά να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι σχετικές διαδικασίες πλήρους ένταξης, χωρίς να κάνει μνεία σε νατοϊκή προοπτική των Σκοπίων. Στέλνει έτσι ένα σαφές μήνυμα προς την ΠΓΔΜ ότι η διευθέτηση της διαφοράς με την Ελλάδα αποτελεί προϋπόθεση για την πορεία της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Το αρχικό σχέδιο του ψηφίσματος σημείωνε ότι «αναγνωρίζονται η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας προς τις αξίες του ΝΑΤΟ και τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας, και εκφράζει τη σθεναρή υποστήριξη στην πρόσκληση προς τη Δημοκρατία της Μακεδονίας να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες και για την επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης στη διαφορά σε σχέση με το όνομα της χώρας το ταχύτερο δυνατό».

Αξιος αντικαταστάτης

Σε άλλη παράγραφο υπογράμμιζε ότι «η Γερουσία υποστηρίζει τη σύντομη ολοκλήρωση των ενταξιακών συνομιλιών και με τις τρεις χώρες της Χάρτας της Αδριατικής (Αλβανία, Κροατία, ΠΓΔΜ) για να διευκολύνει την ενταξιακή διαδικασία». Η τελική μορφή που έλαβε το ψήφισμα είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια της παρέμβασης του γερουσιαστή Μενέντεζ ο οποίος έχει αναδειχθεί σε άξιο αντικαταστάτη του Πολ Σαρμπάνη σε ό,τι αφορά την προβολή των ελληνικών ευαισθησιών.

Ταυτόχρονα, ανάλογο κλίμα επικρατεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου πάνω από 120 μέλη έχουν συνυπογράψει σχέδιο ψηφίσματος που αναφέρεται στην προπαγάνδα των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: