Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008

Ερχεται κύμα μεταναστών

Μεγάλος όγκος προσφύγων περιμένει στην Τουρκία, για να περάσει στη χώρα μας.

Αυξημένες φέτος οι συλλήψεις, που έχουν ανέλθει στις 3.686 από την αρχή του έτους


Η«έκρηξη» της παράνομης μετανάστευσης προκαλεί «αναταράξεις» στα διεθνή «κυκλώματα» διακίνησης.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές ασφαλείας του Λιμενικού Σώματος, τα «κυκλώματα» αναζητούν το τελευταίο διάστημα μεταξύ τους συνεργασίες, για να μπορέσουν να διακινήσουν τον μεγάλο όγκο μεταναστών, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Σομαλία, που έχουν συγκεντρωθεί στην Τουρκία και αναζητούν τρόπους να περάσουν παράνομα στη χώρα μας.

Κατά πληροφορίες, η τελευταία προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων δέχτηκε ισχυρό «χτύπημα» με τη σύλληψη, την περασμένη εβδομάδα, στην Κερατέα, τριών ατόμων που καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις ως διακινητές και 33 παράνομων μεταναστών.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας του υπουργείου Ναυτιλίας, με συστηματική δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια, είχε βάλει στο «στόχαστρο» τις κινήσεις των «κυκλωμάτων» και πέτυχε το καίριο «χτύπημα» σε μια περίοδο που η «δράση» τους εμφανίζεται έντονη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Μάιο έχουν συλληφθεί από τις λιμενικές Αρχές 1.860 παράνομοι μετανάστες, που προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό συλληφθέντων από την αρχή του έτους σε 3.686.


«Είναι εμφανές ότι υπάρχει συγκεντρωμένος κόσμος που προσπαθεί να περάσει και αυτό δημιουργεί "πίεση" στους διακινητές», μας έλεγαν έμπειροι λιμενικοί.

«Συνεργασία»

Ετσι, φαίνεται ότι έγινε προσπάθεια συνεργασίας «κυκλωμάτων», για να εξυπηρετηθεί η «κίνηση», με αρχή ίσως την υπόθεση της Κερατέας. Κατά πληροφορίες, έχει διαπιστωθεί ότι το ταχύπλοο σκάφος που δεν είχε λεμβολογηθεί ξεκίνησε από τον Μαραθώνα, κατευθύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, απέναντι από τη Χίο, και παρέλαβε τους 33 μετανάστες, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες από τη Σομαλία, για τους μεταφέρει στα παράλια της Αττικής.
Τα ξημερώματα της 19ης Μαϊου αποβιβάστηκαν στην Κερατέα οι 33 μετανάστες και εκεί τους περίμεναν τρία άτομα με αυτοκίνητα, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Αντίθετα, κατάφερε και διέφυγε ο διακινητής, χειριστής του ταχύπλοου, το οποίο βρέθηκε ακυβέρνητο στη θάλασσα.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι άνδρες της Ασφάλειας του υπουργείου Ναυτιλίας εξετάζουν με πολλή προσοχή τα στοιχεία της υπόθεσης, εκτιμώντας ότι σε αυτήν εμπλέκονται και άλλα άτομα, μεταξύ των οποίων και Ελληνας καταζητούμενος εδώ και μερικούς μήνες, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει διαφύγει στην Τουρκία.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ

Πηγή:Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: