Σάββατο, 31 Μαΐου 2008

40 εικόνες ναών από τα Κατεχόμενα της Κύπρου

Τα χριστιανικά μνημεία στα κατεχόμενα της Κύπρου, όπως τα αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος της Ιεράς Μονής Κύκκου, φιλοξενούνται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Τα χριστιανικά μνημεία στην Τουρκοκρατούμενη Κύπρο: Οψεις και Πράξεις μιας συνεχιζόμενης καταστροφής», οργανώνεται από το Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 4 έως τις 30 Ιουνίου.

Η έκθεση περιλαμβάνει 40 φωτογραφίες, οι οποίες αποτελούν μέρος του πλούσιου αρχείου φωτογραφικών αποτυπώσεων του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, δίπλα στις σημερινές όψεις των ναών, παρατίθενται και φωτογραφίες των ίδιων των μνημείων πριν από το 1974.

Μετά τη μερική άρση των περιορισμών διέλευσης στις κατεχόμενες περιοχές το 2003, το ενδιαφέρον του μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας, κ. Νικηφόρου, -ο οποίος θα εγκαινιάσει την έκθεση- για την τύχη της εκκλησιαστικής κληρονομιάς εκδηλώθηκε και έμπρακτα.
Το υλικό της συγκεκριμένης φωτογραφικής έκθεσης συγκεντρώθηκε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, χρηματοδοτούμενου από το Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου, με στόχο τη συστηματική καταγραφή των κατεχόμενων χριστιανικών ναών.

Πηγή:Έθνος