Τρίτη, 27 Μαΐου 2008

Η Μάχη των Θερμοπυλών του ΡΟΥΠΕΡΤ ΜΑΘΙΟΥΣ

Η Μάχη των Θερμοπυλών ήταν το αποκορύφωμα της εικοσαετούς πολεμικής κατάστασης μεταξύ της πανίσχυρης Περσικής Αυτοκρατορίας και του συνασπισμού των πολύ μικρότερων ελληνικών πόλεων-κρατών που ενώθηκαν προκειμένου να υπερασπιστούν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους.

Αναμφίβολα ο σύγχρονος Δυτικός πολιτισμός στηρίζεται σε ελληνικά θεμέλια, στους τομείς των επιστημών, των τεχνών, της πολιτικής. Και είναι γεγονός ότι, χωρίς τις Θερμοπύλες, ο κόσμος μας θα ήταν αγνώριστος.

Το βιβλίο αυτό ερμηνεύει την πολεμική κατάσταση το 480 π.Χ. Προσπαθεί να συνθέσει τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν στη Μάχη των Θερμοπυλών από τις διάφορες στρατιωτικές μονάδες.

Βάζει τον αναγνώστη στο μυαλό των στρατηγών προκειμένου να εξηγήσει τις πράξεις τους, τα αιτία των αποφάσεών τους αλλά και τι προσδοκούσαν να επιτύχουν.

Παράλληλα, αναλύει τόσο τις κοινωνικές όσο και τις πολιτισμικές συνθήκες που γέννησαν τους ατρόμητους Σπαρτιάτες αλλά και τις παραδόσεις που επηρεάζουν τις αποφάσεις Περσών και Ελλήνων.

Πρόκειται για μια συναρπαστική αφήγηση που επιτρέπει στον αναγνώστη να καταλάβει πώς είναι να στέκεσαι δίπλα στους καλύτερους στρατιώτες του κόσμου, κάτω από τις διαταγές ενός θρυλικού βασιλιά, ο οποίος τόλμησε να απαντήσει στον Πέρση αυτοκράτορα, όταν του ζήτησε να παραδώσει τα όπλα του: ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο ΡΟΥΠΕΡΤ ΜΑΘΙΟΥΣ γεννήθηκε το 1961. Είναι επαγγελματίας ιστορικός με περισσότερα από 150 βιβλία, άρθρα και άλλες εκδόσεις στο ενεργητικό του. Ζει στο Σάρεϊ, στην Αγγλία, με τη γυναίκα του και την κόρη τους. Για να μελετήσει τη Μάχη των Θερμοπυλών, επισκέφθηκε τα πεδία των συγκρούσεων και τη γύρω περιοχή.

Έχοντας περιηγηθεί την τοποθεσία στην οποία βρέθηκαν οι πολεμιστές της εποχής, αποκόμισε μια μοναδική επίγνωση των πραγμάτων που μπορούσαν ίσως να δουν και να γνωρίζουν εκείνοι οι άνθρωποι τότε. Επίσης, έχει μελετήσει εκτενώς τα όπλα και τις πολεμικές τακτικές, καθώς και τις λεπτομέρειες των επιχειρήσεων. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του:


Συγγραφέας: Rupert Matthews,Αγγλία
Μετάφραση: Αθηνά Χατζή
Σειρά: Γενικών Γνώσεων
Πρώτη έκδοση: Μάιος 2008
Σελ.: 416 - Τιμή: 22,00
ISBN: 978-960-453-350-3

Πηγή:aegeantimes

Δεν υπάρχουν σχόλια: