Δευτέρα, 26 Μαΐου 2008

O Paleo της Ίμβρου δε βρίσκεται πια ανάμεσά μας


Το κάστρο, στο βάθος η Αρασιά· «τριανταφυλλόκηπος» του καπετάν Ψαρρού. Η πηγή της Σπηλιάς στ' Αγρίδια, η Βρυσάρα στο Γλυκύ, το Σχοινούδι. Κάθε που ερχόταν η άνοιξη μοσχοβόλαγαν τα κρινάκια, οι φλόμοι, οι ξινήθρες. Ιμβρος φλόγα και καθαρμός.

Αγιογράφος στις εκκλησιές της Πόλης, της Ιμβρου, της Αθήνας. Μινιατούρες του διάσπαρτες σε Σμύρνη, Αγκυρα και Ελλάδα.

Εκδότης περιοδικών σε Βόσπορο και Ιμβρο, ναΐφ ζωγράφος με αμεσότητα, ειλικρίνεια και λαϊκό συναισθηματισμό, ποιητής, μεταφραστής.

Ενας απίθανος παππούς, ετών 95, με εξαιρετική διαύγεια πνεύματος και ζωντάνια που θα τη ζήλευαν πολλοί νεότεροι, ο οποίος συνεχίζει να φιλοτεχνεί μινιατούρες και ευελπιστεί να δημιουργήσει ένα μουσείο σχετικό με αυτές.

Νίκος Παλαιόπουλος, Paleo το καλλιτεχνικό.

Γεννηθείς στη Βλάγκα της Κωνσταντινούπολης, χαρτογραφημένος από νωρίς Ιμβριος, παντρεμένος με τη δασκάλα του νησιού Κατερίνα Χριστοδουλίδη.

Αγάπησε τους Ιμβριους και το νησί, αντιστάθηκε υψώνοντας φωνή διαμαρτυρίας με αποτέλεσμα να φυλακιστεί τρεις φορές από τους Τούρκους.

Στο βιβλίο του «Ιμβρος: Το δράμα του νησιού όπως το έζησα», η ιστορία μιας δραματικής περιόδου, ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα, σημειώνει:

«Τα πρώτα γράμματα που ξεύρω τα διδάχθηκα στη Φωτειάδειο Σχολή του Αγίου Κωνσταντίνου στα Ψωμαθιά. Εκεί πήρα και τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από το δάσκαλό μου τον αείμνηστο Β. Λ. Καλλίφρωνα. Τους νέους ορίζοντες της γαλλικής ζωγραφικής μου τους αποκάλυψε ο δεύτερος δάσκαλός μου Pere Prospere στη Σχολή Ιησουιτών στο Κοντοσκάλι της Πόλης».

Ιδαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το βιβλίο του «Τοπία και λουλούδια της Ιμβρου», με εξώφυλλο τη γοργόνα να κρατά στα χέρια της το νησί. Είναι λέει μια μυστική συνομιλία με το ωραίο περιβάλλον όπου βρέθηκε και τα ζωγράφισε με ναΐφ αντίληψη, μέσα στην έξαρση της χαράς και αργότερα στην αγωνία της αφόρητης καταπίεσης και του κατατρεγμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νικος Παλαιόπουλος το 1958 παρουσίασε την ποιητική του συλλογή «Αχρονη Δίκη», λίγο αργότερα μεταφράσεις του για την «Τουρκική Ζωγραφική» δημοσιεύτηκαν στη Νέα Εστία ενώ το 1970 ζωγράφισε τα «Τοπία της Σμύρνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: