Τρίτη, 27 Μαΐου 2008

Περιοδεία του υφυπουργού Εξωτερικών Θ. Κασσίμη στα γκρεκοχώρια της Ιταλίας

25/5/2008

«ΤΟ ΦΥΤΟ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΟΤΙΣΤΕΙ ΣΠΙΘΕΙΑ» (Το φυτό της φιλίας πρέπει να ποτίζεται συχνά):

Αυτό το μήνυμα, «επέδωσαν» στον υφυπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Κασσίμη οι Γκρεκάνοι της Καλαβρίας τονίζοντας την ανάγκη τους για την φιλία της Ελλάδας. Μια ελπίδα που έγραψαν πάνω σε τούρτα, στο τελευταίο αποχαιρετιστήριο δείπνο πριν από την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής, χθες το πρωί, για μια άλλη ελληνόφωνη περιοχή της Κάτω Ιταλίας, την γη των Γκρίκων της Απουλίας.
Οι περίφημοι τρούλοι του Αλμπερομπέλο

«Σας περιμέναμε με την καρδία» του είπαν με λέξεις και με πράξεις, δήμαρχοι, και κάτοικοι, με επίσημες τελετές οι πρώτοι, με γιορτές, στρωμένα τραπέζια, ποιήματα, μουσική και τραγούδια οι δεύτεροι.

Το Castello de monti στο Κοριλιάνο ντ' Οτράντο

Στην περιοδεία του αυτή ο υφυπουργός, συνοδευόμενος από τους πρεσβευτές της Ελλάδας στη Ρώμη και το Βατικανό κ.κ. Ροκανά και Χισκάκη και την ελληνική αποστολή από την Αθήνα, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν το πόσο δυνατή μπορεί να είναι, ακόμη και σήμερα, σε μία εποχή ομογενοποίησης του κόσμου, η δύναμη της κοινής καταγωγής σε μία γλώσσα και έναν πολιτισμό, ακόμη και μετά από τις κακουχίες αιώνων. Όπως και την περηφάνια του να είσαι μακρινός απόγονος των Ελλήνων μέσα από την «καρδία» των απλών ανθρώπων.

Ο Καθεδρικός Ναός του Αλμπερομπέλο

«Η επίσκεψη αυτή πρέπει να συσφίξει τις σχέσεις μας μέσα στο πνεύμα της αδελφότητας που μας συνδέει. Να βάλει θεμέλια για μόνιμους δεσμούς με την Ελλάδα. Αυτή είναι η δική μας ελπίδα, που όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, είναι ένα όνειρο που κάνουμε ξύπνιοι» είπαν στον υφυπουργό ο αντιδήμαρχος του Ραχουδίου Μάριο Μαεσάνο, ο δήμαρχος του Γκαλλιτσιανού Τσίτσιο Μαγκραβίτι, και ο βουλευτής της περιφέρειας της Καλαβρίας Τζιοβάνι Νουτσέρα.

«Σήμερα, σε θεσμικό επίπεδο αναγνωριζόμαστε από το ιταλικό κράτος ως γκρεκάνικη περιοχή. Αυτή η επίσκεψη πρέπει να γίνει η βάση για θεσμικούς δεσμούς και με την Ελλάδα. Τώρα υπάρχει μία ισχυρή συνείδηση σε όλους εδώ» επισήμανε ο δήμαρχος της Ορεινής Μπόβα εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του γι αυτή την επίσκεψη.

Το ελληνόφωνο χωριό Γαλιτσιανό στην Καλαβρία

BOVA MARINA APULIA

«Αισθανόμαστε αδέλφια με τους Ιταλούς ελληνόφωνους, γι’ αυτό πρέπει να χτίσουμε πιο στενούς και δημιουργικούς δεσμούς ώστε να βοηθήσουμε τους νέους να διατηρήσουν τις ρίζες τους και να έρθουν πιο κοντά στην Ελλάδα» είπε ο κ. Κασσίμης. Η Ελλάδα, όπως πρόσθεσε, θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με εργαλείο τη γλώσσα και τον πολιτισμό.

Πέρα όμως από τις δηλώσεις και τα αιτήματα των εκπροσώπων των τοπικών αρχών, εντυπωσιακή υπήρξε αυτό το διήμερο η ζεστασιά των απλών ανθρώπων, η λαχτάρα τους να προσφέρουν την θερμότερη φιλοξενία, η ανάγκη να δώσουν και πάρουν μέσα από μία τόσο σημαντική περίσταση, όπως η τιμή της επίσκεψης ενός υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, το μέγιστο.

Στο Γαλλιτσιανό, το ομορφότερο και φτωχότερο από τα Γκρεκοχώρια, που βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε έναν απόκρημνο βράχο στα 600 μέτρα και μέχρι τη δεκαετία του 1970 υπήρξε εντελώς απομονωμένο, στην κεντρική πλατεία, την «ΠΛΑΤΙΑ ΑΛΙΜΟΣ, ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΚΟΡΑΚΑ» θα στηθεί το καλύτερο τραπέζι, με το ζυμωτό ψωμί της κυρά-Μαρίας που ψήθηκε την προηγούμενη στον παλιό φούρνο, τα τυριά και τα αλλαντικά του Σαλβατόρε και του Λορέντζο και μια αυτοσχέδια γιορτή για να εκφράσει τη χαρά στους ήχους της ταραντέλας με τον γκρεκάνικο στίχο. Μια λειτουργία θα τελεστεί από τον πατέρα Νίλο στη μικρή ορθόδοξη εκκλησιά της Παναγίας της Ελλάδας που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του χωριού.

Η Παναγιά της Ελλάδας

Αμεντολέα, Κοντοφούρι, Γκαλιτσανό, Ροκαφόρτε ντελ Γκρέκο, Ρηχούδι και Χωρίον του Ρηχουδίου, Μπόβα και Μπόβα Μαρίνα. Είναι τα ελληνόφωνα χωριά στον Νότο της Ιταλίας.

Στην Πλατεία της Ορεινής Μπόβα η υποδοχή του υφυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας θα γίνει με την μπάντα του δήμου και τις ελληνικές σημαίες να απλώνονται από τα παράθυρα των δημόσιων κτιρίων και να κρέμονται από τα χέρια των παιδιών του δημοτικού σχολείου που θα τραγουδήσουν ελληνικά τραγούδια.

Σκηνές συγκινητικές, απλών ανθρώπων, οι οποίοι μέσα από τις λέξεις μιας αρχαίας γλώσσας, που μιλάνε τώρα πια σχεδόν μόνο οι εναπομείναντες ηλικιωμένοι, προσπαθούν και ελπίζουν να κρατήσουν ανοιχτό το παράθυρο στην ιστορία τους. Αυτή τη λαχτάρα εξέφρασαν στον υφυπουργό, ξαφνιασμένοι από την τόσο υψηλή τιμή που τους έκανε η Ελλάδα, η μακρινή «πατρίδα της γλώσσας».

Καλαβρία

Η Καλαβρία είναι από τις φτωχές περιοχές της Ιταλίας και τα γκρεκοχώρια ακόμη φτωχότερα. Η απομόνωση και η φτώχεια ήταν ευλογία και κατάρα για την διατήρηση του ιδιώματος και της ελληνικότητας τους. Σήμερα, και κυρίως από το 1999 όταν ψηφίστηκε ο νόμος 482 από την ιταλική Βουλή για την προστασία των γλωσσικών μειονοτήτων αρχίζουν τα πράγματα να αλλάζουν. Από την δεκαετία του 1990 θα αρχίσουν να δημιουργούνται και οι δεσμοί με την Ελλάδα. Δεσμοί στους οποίους οι γκρεκάνοι προσβλέπουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους, μια επιστροφή στον πλούτο της ιστορίας που μας συνδέει.

Μουσείο Ρηγίου

Μιας κοινής ιστορίας που βρίσκεται απτή και στο μουσείο του Ρηγίου με τα εκπληκτικά αρχαιοελληνικά χάλκινα αγάλματα των πολεμιστών του Ριάτσε που ανασύρθηκαν το 1972 σε απόσταση 200 μέτρων από τις ακτές.

Δύο μοναδικής αξίας αριστουργήματα που φιλοτεχνήθηκαν στην Ελλάδα του 5ου π.Χ αιώνα και όμοιά τους, ως προς την τεχνοτροπία, μαζί με τον Ηνίοχο των Δελφών, υπάρχουν μόνο πέντε σε όλο τον κόσμο, όπως εξήγησε ο υποδιευθυντής του μουσείου στην ξενάγηση που έκανε στην ελληνική αποστολή.

Απουλία

Μιας κοινής ιστορίας επίσης που βρίσκεται στις ρίζες της βυζαντινής ορθοδοξίας στο Βιβόντζι και στη Μονή του Οσίου Ιωάννη του Θεριστή, την οποία επισκέφθηκε ο κ. Κασσίμης. Στη μονή, η οποία χτίστηκε τον 11ο αιώνα και υπάγεται μέχρι σήμερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον υφυπουργό υποδέχτηκαν ο αρχιμανδρίτης Αντόνιο Σκορβίνο και ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας, αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Υφαντίδης οι οποίοι τέλεσαν θεία λειτουργία δίνοντας μία γεύση από την διάσταση του ορθόδοξου μοναχισμού στη γη της Καλαβρίας.

Πηγή:ΑΠΕ - ert3

Δεν υπάρχουν σχόλια: