Κυριακή, 18 Μαΐου 2008

Ο ΟΤΕ θα μιλά γερμανικά


Της Αριστέας Μπουγάτσου

Εχουν περάσει ήδη δεκαπέντε χρόνια από τότε που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε να βρει στρατηγικό επενδυτή για τον ΟΤΕ, πουλώντας του το 55% και το μάνατζμεντ.

Πολλοί είχαν ενδιαφερθεί τότε για τον ΟΤΕ και οι αποκρατικοποιήσεις αυτού του τύπου ήταν στο φόρτε τους, καθώς είχε πέσει το τείχος και κυρίως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης επικρατούσε το πανικόβλητο δόγμα “δώσʼ τα όλα”.

Η απόπειρα εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τον ΟΤΕ ναυάγησε τότε εν μέσω συγκρούσεων και παρασκηνίου επιχειρηματικών κέντρων, που πάσχιζαν για τον έλεγχο των προμηθευτών του οργανισμού που ψηφιοποιούσε το δίκτυό του.

Οι αντιδράσεις, πολιτικές και συνδικαλιστικές, ήταν ουσιαστικές, δυναμικές και συνοδεύονταν από αποκαλύψεις που έβαλαν στη γωνία την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας πάνω της τη ρετσινιά της απόπειρας ξεπουλήματος του ΟΤΕ. Ο πιο φανατικός μνηστήρας του οργανισμού τότε ήταν η ιαπωνική ΝΤΤ.

Στελέχη της μελετούσαν τα στοιχεία του due dilligence του ΟΤΕ κλεισμένα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και σε γραφεία που τους είχε παραχωρήσει ο τότε υπουργός Στ. Μάνος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ουσιαστικά πέσει, οι εκλογές ήταν προ των πυλών και αυτοί διάβαζαν τον ΟΤΕ, μέχρι που μια μέρα μπλοκαρίστηκαν από διαδηλωτές καθώς πήγαιναν να μπουν στο ΥΠΕΘΟ και έτσι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια.

Δεκαπέντε χρόνια μετά το πρώτο εγχείρημα, ο στρατηγικός επενδυτής μπήκε στον ΟΤΕ από το παράθυρο. Δίχως να είναι γνωστές οι κρίσιμες παράμετροι και δίχως οι αντιδράσεις να μοιάζουν με αυτές της δεκαετίας του 1990, ο Ιάπωνας έγινε Γερμανός και η Deutsche Telecom σε λίγες ημέρες θα είναι το αφεντικό του ΟΤΕ.

Θα διαφεντεύει με το 25% συν μία μετοχή τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας και θα καταλάβει και τη βαλκανική τηλεπικοινωνιακή ενδοχώρα, εκεί όπου ο ΟΤΕ επενδύει από το 1996 και μετά υπέρ της χώρας (υποτίθεται) αλλά και υπέρ των εθνικών προμηθευτών (όπως αποδεικνύεται από το πάρτι των μελών της Siemens).

Ασφαλώς η Deutsche Telecom δεν είναι ο στρατηγικός εταίρος του ΟΤΕ, όπως προσπαθεί να μεταδώσει η κυβέρνηση. Η γερμανική εταιρεία, δεκαπλάσια σε μέγεθος από τον ΟΤΕ, βρήκε τον κατάλληλο χρόνο και χώρο και πλασαρίστηκε μέσω της συμφωνίας της με τη MIG ως ο αγοραστής και του πολύτιμου μάνατζμεντ του οργανισμού από το δημόσιο, με τον πωλητή να λέει “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”.

Θα ήταν εταίρος του ΟΤΕ αν η Deutsche Telecom, εκτός αυτού που αγοράζει, παραχωρούσε κάτι πολύτιμο στον οργανισμό, όπως μια νέα αγορά ή ένα καλό πελατολόγιο. Κάτι τέτοιο ούτε παραχωρήθηκε ούτε οι κυβερνητικοί διανοήθηκαν να ζητήσουν.

Απλώς με κάτι ευτελείς διαρροές μεταδίδουν ότι θα πάρουν και πανωπροίκι από τη γερμανική εταιρεία για το 3% που θα της πουλήσουν σε τιμή άνω των 26 ευρώ ανά μετοχή που εξασφάλισε η MIG. Επομένως, ούτε για σύμπραξη μιλάμε, ούτε για συμμαχία, ούτε για συνεταιρισμό.

Ο ΟΤΕ από την επόμενη εβδομάδα θα είναι γερμανικός και αυτό θα φανεί λίγο αργότερα, αφού προηγηθεί η εκκαθάριση του συστήματος και ένας μεταβατικός εκγερμανισμός.

Αυτό η κυβέρνηση το ονομάζει διαρθρωτική αλλαγή, μεγάλη αποκρατικοποίηση και άλλα που απευθύνονται σε αδαείς ή σε μέτριους και αδιάφορους.

Η παραχώρηση της μεγάλης ελληνικής εταιρείας σε τρίτους συνιστά κραυγαλέα αποδοχή της κυβερνητικής αποτυχίας ως προς το τι αναπτύσσεται ως προς το τι είναι στρατηγικής συμμαχίας, ως προς το τι αντιστοιχεί στη βαριά βιομηχανία που δεν έχουμε.

Πουλώντας τον ΟΤΕ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τη ΔΕΗ αργότερα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα ΕΛΤΑ, μάλλον θα μείνουμε με τη βεβαρημένη ΕΑΒ, την υπό σμίκρυνση Ολυμπιακή και με τα μπλε λεωφορεία.

Η κυβέρνηση, έτσι κι αλλιώς, κυβερνά υπό καθεστώς τρομώδους συνδρόμου και δεν αγγίζει τα κακώς κείμενα.

Έτσι έγινε και με τον ΟΤΕ.

Συνεχίστηκαν τα παρατράγουδα του ΠΑΣΟΚ, οι μετοχοποιήσεις και η συσκότιση. Μέχρι που έφθασαν οι Γερμανοί.

Για να κερδοσκοπήσουν και να φύγουν, όταν η αγελάδα στερέψει.

Γιατί, να μου το θυμηθείτε, όταν παρέλθει ο χρόνος, η Deutsche Telecom θα μας αφήσει το κέλυφος του ΟΤΕ, αφού πρώτα το αδειάσει εκμεταλλευόμενη τη μεγάλη αγορά της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, μπορεί και το real estate με τα ακίνητά του.

Πηγή:makthes

Δεν υπάρχουν σχόλια: